Lėto gyvenimo šalininkas C.Honore ragina pristabdyti tempą

Vadinamojo lėto gyvenimo teoretikas, Škotijoje gimęs kanadietis rašytojas, žurnalistas Carlas Honore įsitikinęs, kad skubėjimas neužtikrina gyvenimo kokybės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 11, 2013, 1:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:14 AM

Jį išgarsino 2004 metais išleista knyga, kurioje šlovinamas lėtas gyvenimo tempas. Apie tai 46 metų C.Honore pasakojo Italijoje leidžiamam žurnalui „Psichologies“, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

– Vakar buvo kviečiama tapti žaliaisiais, o šiandien kalbama apie „slow life“ – lėtą gyvenimo būdą. Ar tai netaps paprasčiausia mada?

– Kvietimas pristabdyti gyvenimo tempą atsirado dar XIX a. pabaigoje, per industrinę revoliuciją.

8-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kilo hipių judėjimas, priešiškai vertinęs šiuolaikinio pasaulio vartojimo kultą ir skubėjimą.

Tačiau kaip kontrakultūrinis terminas „lėtas“ atsirado tik devintojo dešimtmečio pabaigoje Italijoje. Romoje vykstant greitojo maisto parodai, grupė gurmanų susirinko protestuoti prieš industrializuotą prastos kokybės maistą ir atgaivinti tradicinio valgymo malonumą, taip pat paremti ekologinę žemdirbystę.

Dabar terminas „lėtas“ siejamas ne tik su maistu, bet ir su gyvenimo būdu. Sulėtinti gyvenimo tempą reiškia neeikvoti energijos, pirmumą teikti kokybei, ne kiekybei.

– Prilėtinti gyvenimą galima, jeigu turi sekretorę ar namų šeimininkę. Gal lėtas gyvenimas labiau tinkamas privilegijuotoms socialinėms grupėms?

– Taip buvo spėliojama ir pradėjus populiarinti natūralius maisto produktus, sveiką mitybą. Bet sveika mityba nebūtinai yra brangi, nekalbant apie tai, jog taip sutaupomos išlaidos sveikatai gerinti.

Europiečiai vidutiniškai keturias valandas per dieną praleidžia prie televizoriaus – ar įsivaizduojate, kiek laiko galima būtų susigrąžinti. Pristabdyti gyvenimą – reiškia nusistatyti prioritetus.

– Gyvenant lėtai kitaip bus vertinamas darbas, tarpusavio, lytiniai santykiai?

– Lėtumo filosofija moko visiems dalykams skirti reikiamą laiką. Jei nori atrasti gyvenimo prasmę, turi įprasti skirti laiko apmąstymams.

Darbuotojai taps kūrybingesni, labiau įsitrauks į darbą, jei bus leista pasirinkti jiems tinkantį darbo ritmą, o ne dirbti už tris.

Ekonominė krizė padėjo suvokti, jog geriau siekti ilgalaikių rezultatų nei vaikytis greitai pasiekiamo pelno. Greitis pasmerkia dalykus vertinti paviršutiniškai.

Kai žmogus harmoningai jaučiasi dirbdamas ir vartodamas, geriau jaučiasi ir miegamajame.

Lėtumas sugrąžina pojūtį, ko mums reikia – miestų, kuriuose galima gyventi, geresnių tarpusavio santykių, normalaus darbo ritmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.