Rašymas padės ne tik sielai, bet ir kūnui

Kada paskutinį kartą rašikliu dėstėte mintis ant popieriaus lapo? Jeigu taip įnikote į šiuolaikinių technologijų naudojimą, kad manote, jog ranka rašo tik urviniai žmonės – laikas nedelsiant griebti tušinuką. Pateikiame keletą neįtikėtinų pavyzdžių, parodančių, kad kompiuterio mygtukų barškinimas savo privalumais tikrai nusileidžia rašymui ranka.

Rašymas padės ne tik kūnui, bet ir sielai.<br>123rf nuotr.
Rašymas padės ne tik kūnui, bet ir sielai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-17 09:51, atnaujinta 2018-02-20 08:08

Rašymas padeda įsisavinti informaciją. Pasitraukite nuo kompiuterio ekrano – vien tai, kad reikiamą informaciją užrašysite ant popieriaus lapo, o ne „Word“ dokumente, padės jums geriau prisiminti reikiamą medžiagą. Taip nutinka todėl, kad rašymas padeda vystyti motorinę atmintį, siųsdamas signalus iš rankos į smegenis.

Vėžiu sergantiems žmonėms rašymas gali padėti pakeisti požiūrį į savo ligą. 2008 metais atliktas tyrimas, publikuotas leidinyje „The Oncologist“ („Onkologas“), nurodė, kad ekspresyvus rašymas gal padėti vėžininkams pakeisti savo požiūrį į mirtiną ligą, o taip pat pagerinti gyvenimo kokybę. Tyrimo rezultatai taip pat atskleidė, kad vos vienas 20 minučių rašymas pakurstė teigiamus pokyčius kai kurių ligonių mintyse.

Rašymas – gydo. Žodžiai gali sukelti didelį skausmą bet ar jie gali padėti išgydyti žaizdas? Per tyrimą atskleista, kad užrašydami savo mintis bei jausmus apie išgyventą traumą, galime pagreitinti gijimo procesą. Kaip gi paprasčiausias rašymas gali padėti gydant žaizdas? Mokslininkai tvirtina, kad rašydami slopiname neigiamas emocijas, mintis, sumažiname stresą, o tai reiškia, jog geriau išsimiegame. Kokybiškas miegas yra labai svarbus norint greičiau užgydyti žaizdas.

Rašymas padeda ne tik sielai, bet ir kūnui. 2005 metais psichiatrinio gydymo žurnale publikuotas straipsnis nurodė, kad ekspresyvus rašymas turi ilgalaikį efektą. Pasak mokslininkų, rašymas glaudžiai siejasi su geresne savijauta, pakilesne nuotaika ir mažesniu stresu. Rašymas taip pat padeda palaikyti tinkamą kraujo spaudimą.

Rašymas pagerina miego kokybę. Mokslininkai tikina, kad skyrę vos 15 minučių prieš miegą tam, kad ant popieriaus lapo užrašytume padėkos žodžius vienam ar kitam žmogui, galime ne tik prailginti savo miegą, bet ir padaryti jį kokybiškesniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.