Kaip tapti dėkingesniam?

Kai kurie žmonės, panašu, tiesiog gimsta su „dėkingumo genu“ – jų gyvenimas, rodos, nudažytas ryškiausiomis spalvomis, jie mėgaujasi kiekviena akimirka ir nuolat pastebi gražius kitų žmonių darbus. Dėkingas žmogus nebijo pasakyti „ačiū“ už ištiestą pagalbos ranką, nesibodi pripažinti, kad ne jis vienas, tačiau ir kiti žmonės prisidėjo prie jo laimingo gyvenimo kūrimo. Na, o tiems, kurie nepamena, kada paskutinį kartą kam nors nuoširdžiai dėkojo, daktaras Robertas Emmonsas, vienas iš pažangiausių dėkingumą tyrinėjančių mokslininkų, siūlo neįprastą būdą, kaip į savo gyvenimą prisišaukti laimę. Ogi dėkingumą paversti savo kasdieniu įpročiu!

Kaip tapti dėkingesniu?<br>123rf nuotr.
Kaip tapti dėkingesniu?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2013, 10:54 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:16 AM

Štai keletas būdų, kuriuos jis siūlo:

„Dėkingumo sąsiuvinis“. Galbūt nuskambės juokingai, tačiau užsirašydami kam ir už ką esate dėkingi, galite iš tiesų pagerinti savo gyvenimo kokybę. „Dėkingumo sąsiuvinyje“ nebūtinai turi būti itin svarbūs, neeiliniai įvykiai, verti ypatingos padėkos. Verčiau susikoncentruokite į kasdien nutinkančius dalykus ir padėkokite žmonėms, kurie jus verčia jaustis laimingais.

Blogi dalykai. Daktaras R.Emmonsas tvirtina, kad norint pasijusti laimingais, retsykiais pravartu prisiminti ir blogus dalykus, nutikusius jūsų gyvenime. Tai sukurs kontrastą tarp praeities blogio ir dabarties gėrio, o jūs pasijusite dėkingi už tai, kuo galite džiaugtis šiuo metu.

„Naikan“ meditacinė terapija. Reguliariai paklauskite 3 klausimų, skirtų savęs suvokimui: „Ką man suteikė šis žmogus?“, „Ką aš suteikiau jam?“ ir „Kokių sunkumų ir bėdų aš sudariau?“

Pasižadėjimas dėkoti. Tyrimai atskleidė, kad žmonės, kurie pasižada sau ir kitiems elgtis geriau (o mūsų atveju – tapti dėkingesniais), dažniau sulaukia teigiamų pokyčių.

Praktika. Net kai apninka bloga nuotaika, o ir labiausiai džiuginantys dalykai atrodo praradę prasmę, sukąskite dantis ir dėkokite. Jei reikia šypsotis – šypsokitės. Reikia sakyti „ačiū“? Sakykite! Dėkokite tol, kol apsimestinis dėkingumas neiššauks to tikrojo, nuoširdaus jausmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.