Savižudybių prevenciją remiantis A.Mamontovas ragina netylėti

Ketvirtadienio vakarą duris naujai atvėrusiame menų inkubatoriuje „Architektūros centras“ vyravo rimtis. Čia vyko baigiamasis socialinės kampanijos „Tyla žudo“ vakaras.

A.Mamontovas - vienas iš iniciatyvos „Nebijok kalbėti“ idėjos autorių.<br>J.Stacevičiaus archyvo nuotr.
A.Mamontovas - vienas iš iniciatyvos „Nebijok kalbėti“ idėjos autorių.<br>J.Stacevičiaus archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2013-11-28 20:20, atnaujinta 2018-02-20 02:24

Į advokatų kontoros „Borenius“ ir emocinės paramos tarnybos „Jaunimo linija“ surengtą šventę atvyko savižudybių prevenciją aktyviai palaikantys verslininkai, teisininkai ir šalies įžymybės.

Prieš auditoriją atsistojęs dainininkas Andrius Mamontovas papasakojo apie savo pažinties pradžią su „Jaunimo linijos“ įkūrėju Pauliumi Skruibiu. Prieš keletą metų jie kartu sukūrė iniciatyvą „Nebijok kalbėti“. Tuomet pagalbos linijos savanoriai keliavo po miestelius, užvesdami diskusijas savižudybių tematika.

„Mes matome labai daug žmonių. Jie mums atrodo gražūs, pasitempę, linksmi, bet mes net nepastebime, kas dedasi jų viduje.

Po susitikimų su žmonėmis kai kurie pagalbos linijos savanoriai sakydavo, kad anksčiau tai buvo tik balsas ragelyje, o dabar jie mato realius žmones. Ir nuo tol, kaskart atsiliepę į skambutį, jie juos matydavo“, - apie socialinių kampanijų prasmę kalbėjo A.Mamontovas.

Štai P.Skruibis pabrėžė, kad vieną opiausių Lietuvos problemų - neįtikėtiną savižudybių mastą - valdžia nėra pajėgi išspręsti. Prieš šią problemą yra bejėgiai ir įvairių sričių specialistai. Tik klausytis artimo pasirengusi visuomenė gali sumažinti savižudybių kiekį, mat kol kas per metus nusižudo apie 1000 lietuvių.

„Bendromis pastangomis labai daug galime nuveikti saugodami didžiausią vertybę – gyvenimą, – sako advokatų kontoros „Borenius“ vadovaujantysis partneris Daivis Švirinas. – Vis daugiau žmonių ir verslo organizacijų prisijungia prie „Jaunimo linijos“ veiklos tapdami savanoriais, finansiškai remdami savanorių mokymus ir tarnybos veiklą, padeda paslaugomis, informuoja visuomenę apie šią iniciatyvą“.

Per renginį pristatyta naujiena – „Jaunimo linijos“ draugų klubas. Šis klubas sukurtas tiems, kurie nėra pajėgūs didelėmis sumomis paremti pagalbos linijos veiklą, tačiau norėtų tai padaryti. Draugų klubas suburs žmones, kurie nuolat, nors ir nedidelėmis sumomis, remia „Jaunimo liniją“.

„Jaunimo linijoje“ dirba tik savanoriai, tačiau šiai įstaigai išlaikyti, paruošti naujus savanorius ir suteikti pagalbą į juos besikreipiantiems reikia 0,5 mln. litų. Per akciją pagalbos linijai surinkta beveik 87 tūkst. litų siekianti suma. Ji padės paruošti bent 100 naujų savanorių, kurių dėka dvigubai daugiau skambinančiųjų sulauks pagalbos (šiuo metu atsakymo sulaukia tik 1 žmogus iš 10).

Į baigiamąjį vakarą susirinkę svečiai buvo kviečiami dalyvauti aukcione, per kurį surinktos lėšos atiteks „Jaunimo linijai“. Pernai per tokį aukcioną buvo surinkta beveik 14 tūkst. litų, už kuriuos emocinės paramos tarnyba baigė įsirengti Vilniaus padalinio patalpas.

Liūdesį išsklaidė ir jaukią vakaro nuotaiką sukūrė Nedos Malūnavičiūtės ir Olego Ditkovskio dainos, „Lietuvos ryto“ fotografo Ramūno Danisevičiaus nuotraukų paroda.

Kampanija „Tyla žudo“ siekiama telkti visuomenę savižudybių problemos sprendimui: žmonės kviečiami tapti „Jaunimo linijos“ savanoriais, paaukoti šios veiklos išlaikymui, skleisti informaciją apie savižudybės rizikos ženklus ir pagalbos būdus. Prie šios iniciatyvos prisijungė ir naujienų portalas lrytas.lt. Čia ne tik buvo publikuojami šviečiamieji straipsniai, bet ir įkvepiančios skaitytojų istorijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.