Emocijų higienos specialistė S.Varanavičė baimės ir nerimo siūlo atsikratyti kūno tapšnojimu

Rytų medicinos ir vakarų psichologijos junginys. Taip apibūdinama gana neįprasta emocijų laisvės technika (ELT), netaisyklinga lietuvių kalba populiariai vadinama tiesiog tapingu. Išvertus iš anglų kalbos tai skambėtų kažkaip panašiai, kaip stuksenimas, barbenimas ar tapšnojimas. Kitaip – akupunktūrinių taškų stimuliacija be adatų. Arba meditacijos forma, padedanti išsivalyti mintis. Painu? Tik iš pirmo žvilgsnio. Tačiau apie viską nuo pradžių.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Dec 19, 2013, 7:57 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:34 PM

EFT (angl. – Emotional Freedom Technique) arba ELT – tai emocijų higienai skirtas metodas, kurį sykį išmokus visada galima sau suteikti pirmąją pagalbą užplūdus neigiamoms emocijoms. Juk būtent dėl jų atsiranda visos ligos. Portalas lrytas.lt pakalbino ELT instruktorę Sandrą Varanavičę. Pasak jos, naudojant tapingo techniką labai greitai pakinta emocijos, mintys ir net įsitikinimai. Metų metus varginusios fobijos ar fizinis skausmas neretai išnyksta per keletą procedūros minučių.

Dirginant tam tikrus kūno taškus, į smegenis siunčiame raminantys signalai, kurie nuslopina iracionalias ir reaktyvias „kovoti-bėgti-sustingti“ reakcijas.

– Emocijų higiena – tarsi suprantamas, tačiau labai keistas terminas. Papasakokite plačiau, kas tai yra?

– Dažniausiai kalbant apie higieną turime omenyje kūno higieną. Kad reikia rūpintis švara, niekam klausimų nekyla, tačiau retas kuris kreipia dėmesį į tai, kad ir mintys turi būti tvarkingos. Kartais blogas emocijas bandome užglaistyti persivalgydami, išgerdami taurę vyno, tačiau tai – laikina ir neduoda gerų rezultatų. Tapingas yra vienas iš būdų pasirūpinti minčių švara. Tai – meditacijos alternatyva, susidedanti iš akupunktūros, kineziologijos, neurolingvistinio programavimo ir kognityvinio elgesio. Visa tai praktikuojant struktūrizuojamas mąstymas.

– Kaip tai veikia?

– Transformacijos pokyčiai prasideda tada, kai priimame save su visais savo trūkumais. Primenant sau savo baimes, nuolat kartojant, kad jų nėra įtikiname patys save. Normalu, kad rimtos problemos per naktį neišgaruos, tačiau tokiu būdu su jomis palaipsniui susitaikoma. Emocijų higienoje, kaip sporte – norint pasiekti rezultatą, reikia dirbti. Norint turėti stiprų pilvo presą neužtenka padaryti dešimt atsilenkimų.

Pirmą kartą išvydus tapingu užsiimantį žmogų galima pagalvoti, kad jis išprotėjęs. Jis stuksena skirtingas kūno vietas, muistosi. Tačiau tie, kurie pripranta, nebesistebi. (Juokiasi.) Odoje yra aktyvūs taškai, kuriuos stimuliuojant galima išlaisvinti tam tikrais kanalais tekančią vidinę vidinę energiją. Sutinku, kad tai skamba kiek ezoteriškai, tačiau taip nėra.

– Minėjote, kad svarbus ne tik fizinis veiksmas. Reikia kartoti tam tikras frazes.

– Tai savotiškas pasikalbėjimas su savimi. Tačiau žodžiai turi būti apgalvoti, motyvuojantys. Technika turi tam tikrą algoritmą. Pavyzdžiui, jūs ko nors bijote. Nesvarbu: tamsos, vorų, skristi. Apskritai, tai gali būti bet koks diskomfortą keliantis jausmas – pyktis, kaltė, pavydas, nerimas ir pan. Pirmiausia reikėtų įvertintį jo stiprumą skalėje nuo 0 iki 10. O tuomet stuksenant akupunktūrinius taškus reikia kartoti kažką panašaus į „nepaisant to, kad aš bijau kažko, viskas su manimi gerai. Aš nesąlygiškai save priimu, su visais jausmais.“

– Paprastai žmonės panašius dalykus atranda tik patys giliai įkritę į gyvenimo iškastą duobę.

– Tiesa, panašiai ir buvo. Jeigu yra optimistai ir pesimistai, tai esu iš tų, kurie gyvenime pastoviai nelaimingi. Su tuo jausmu ilgą laiką gyvenau, tačiau kai pasiekiau dugną, pradėjau ieškoti, kaip iš jo išlipti. Emociškai išgyvenau labai sunkų etapą, išbandžiau daug dalykų: dinaminę meditaciją, psichoterapiją, klasikinę terapiją, gėriau vaistus, ieškojau alternatyvių metodų. Žinoma, visa tai šiek tiek padėjo, tačiau nedavė tokių rezultatų, kokių tikėjausi.

Internete netikėtai perskaičiau apie tapingą, apie tai taip pat užsiminė draugė, nusprendžiau išbandyti ir pajutusi poveikį – susižavėjau.

Mano sūnus nuo penkerių metų serga astma. Simptomus trylika metų teko slopinti hormonais ir tai manęs visiškai nedžiugino. Pasidomėjau, kad šis metodas padeda ir plaučių ligomis sergantiems žmonėms. Stebėjausi, kai dusulio priepuolių apimtas sūnus seanso pradžioje savo dusulį įvertino 8 balais, tačiau po jo pats nustebęs pasakė – 2.

– Panašu, kad įkvėpimas tik stiprėjo – tobulinti žinių išvykote į užsienį.

Tapingo technikos mokiausi Anglijoje, baigusi kursą gavau instruktorės sertifikatą. Tapau informacijos perdavėja, noriu, kad žmonės išmoktų sau padėti. Tapingas – sveikas įprotis, teigiamai veikiantis organizmą. Nesvarbu, kokia problema kamuoja – tvarkyti ją reikia pradėti nuo minčių. Negatyvios emocijos sudaro cheminių medžiagų mišinį, kuris patenka į kraujotaką ir plinta į visas kūno ląsteles. Reikia išmokti tas blogas medžiagas pašalinti. Tai tikrai nėra kažkokie burtai.

Šis metodas atrodo toks paprastas, kad kelia įtarimų, jog arba tai neveiksminga, arba galima kaip nors sau pakenkti. Ar yra koks nors šalutinis poveikis? q

Šalutinis gali būti nebent toks, kad bandant atsikratyti viena problema, kartais išsprendžiamos kitos. Visuomet gudriausi tie, kurie patys nėra nieko panašaus išbandę. Aš savo kailiu kelis kartus įsitikinau, jog tai veikia. Priešingai nei akupunktūrą, tapingu galima užsiimti ir be specialisto, techniką įsisavinti nesunku ir pačiam. Blogiausia, kas gali nutikti – tai tiesiog neveiks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.