Vieši sveikinimai gali ne tik prajuokinti, bet ir įvaryti ligą

Šį rytą atėjusi į darbą Jonavos savivaldybės bendrojo skyriaus vyresnioji specialistė Sigita Čepienė negalėjo sutramdyti šypsenos – prie savivaldybės pastato tarnybinio įėjimo kolegos paruošė staigmeną.

Prie Jonavos savivaldybės įėjimo pastatytas didelis tentas, kuriame – S.Čepienės nuotrauka ir humoristinis sveikinimas, mat S.Čepienė, kolegų vadinama tiesiog Sigute, šiandien švenčia jubiliejų.
Prie Jonavos savivaldybės įėjimo pastatytas didelis tentas, kuriame – S.Čepienės nuotrauka ir humoristinis sveikinimas, mat S.Čepienė, kolegų vadinama tiesiog Sigute, šiandien švenčia jubiliejų.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė (jonavoszinios.lt), Ligita Valonytė

2014-09-22 14:44, atnaujinta 2018-01-30 03:19

Prie savivaldybės įėjimo pastatytas didelis tentas, kuriame – S.Čepienės nuotrauka ir humoristinis sveikinimas, mat S.Čepienė, kolegų vadinama tiesiog Sigute, šiandien švenčia jubiliejų.

S.Čepienė sakė, kad tokia staigmena ją ne tik nustebino, bet ir pribloškė - nieko panašaus moteris net nesitikėjo.

„Kur dėsiu tentą, dar nežinau. Gal į sodybą vešiu. Dar negalvojau“, - sakė S.Čepienė.

Psichologė-psichoterapeutė Rūta Bačiulytė patikino, kad prieš rengiant žmogui staigmeną pirmiausia reikia atsižvelgti į jo būdą.

Viešus sveikinimus ar kitokias dėmesį pritraukiančias staigmenas dažniausiai mėgsta garbėtroškos. Tokiems žmonėms yra labai svarbus išskirtinis dėmesys.

"Bet jeigu žmogus yra intravertas - labiau linkęs į uždarumą, jam sveikinimas per televiziją, radiją arba prie namų iškeltas plakatas su sveikinimo žodžiais 
gali sukelti šoką", - įsitikinusi R.Bačiulytė. 

Ramus, uždaro būdo žmogus tokį sveikinimą gali priimti ne kaip labai malonų, o kaip jo sumenkinimą ar pasišaipymą.

Tie žmonės, kurie jį sveikina, visai jo nepažįsta, nes neatsižvelgia į jo charakterį. O tokį sveikinimą ruošia dėl to, kad jiems patiems tai yra smagu.

Nors ketinimai ir labai geranoriški, nes norima parodyti sukaktuvininkui dėmesį, bet ne visi jį mėgsta. Gal ir Jonavos savivaldybės darbuotojai būtų buvęs malonesnis sveikinimas kamerinėje aplinkoje nei viešoje erdvėje.

"Jeigu jau ruošiamasi sveikinti viešai, reikėtų apie tai užsiminti ir sukaktuvininkui. Juk nežinia, ar jis to nori. Aišku, yra žmonių, kuriems patinka netikėtumai ir jie to labai norėtų. Bet reikia atsižvelgti į indvidualybę.

Juolab jeigu žmogus yra garbaus amžiaus,reikia atsižvelgti ir į tai.

Solidaus amžiaus žmogaus psichika - kitokia nei jaunuolio. Vyresni žmonės lėčiau reaguoja į staigmenas,jie - nebe tokie lankstūs kaip anksčiau, todėl viešos staigmenos gali šokiruoti.

Juk vyresni žmonės nori pasiruošti šventei: pasakyti padėkos kalbą sveikintojams. Todėl neįspėjus tokio žmogaus apie staigmeną, jam gali ne tik subjurti nuotaika, bet prislėgti, įvaryti ligą.

Jis jausis nejaukiai, nemaloniai ir norės iš tokios situacijos pabėgti", - patarimų davė psichologė-psichoterapeutė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.