Kodėl moterys ir vyrai nesusikalba?

Sakoma, kad moterys yra iš Veneros, o vyrai – iš Marso. Ar dėl šios priežasties vyrai ir moterys kalba skirtingomis kalbomis ir jiems taip sudėtinga suprasti vienam kitą? Moterys yra komunikabilesnės, joms nuolatos reikia bendravimo, o vyrai šiuo atžvilgiu yra tylioji lytis. Tad kas nutinka, kai moteriai reikia dėmesio ir supratimo, o vyras į ją nereaguoja? Psichologas, Egu.lt lektorius Juris Belte pataria, kaip išvengti konfliktų šeimoje.

Moterys moka geriau koduoti informaciją, o vyrai dažnai to nesupranta.<br>123rf nuotr.
Moterys moka geriau koduoti informaciją, o vyrai dažnai to nesupranta.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2014, 1:13 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 9:33 PM

Kada vyras atsitveria tylos siena

Moterys bendrauja daug ir dažnai, jos jaučia tam poreikį. Tyrimais įrodyta, kad jos per dieną pasako beveik dvigubai daugiau žodžių nei vyrai. Pasak lektoriaus, dažnai, kai moteris tiesiog nori su vyru pasikalbėti, jis tai supranta kaip prašymą padėti išspręsti kokią nors problemą ir ima dalinti patarimus. Kadangi moteriai reikia ne patarimų, o paprasto bendravimo, ji juos atmeta. Tokiu atveju vyras lieka nesupratęs, ko moteris iš jo nori.

Moterys moka geriau koduoti informaciją, o vyrai dažnai to nesupranta. „Jeigu ji sako, kad perdegė lemputė, vyras nebūtinai supras, kad tai buvo prašymas ją pakeisti“, – sako Juris Belte. Dažnai tokiu atveju moterys ima vyrą „pjauti“, o tai skatina jį tik dar labiau atsiriboti.

Kritika – šeimų ardytoja

Erzinančių savybių turi kiekvienas, tad natūralu, kad gyvenant šeimoje tarp dviejų žmonių gali atsirasti trintis. Tačiau tokiu atveju svarbiausia neužsipulti partnerio. Šeimos santykiuose neturėtų būti kritikos. Su problemomis taikytis negalima, tačiau reikia jas spręsti konstruktyviai.

Pirmiausia reikia išmokti iš karto sakyti, kas nepatinka, nepalikti negatyvo viduje, nes vis tiek anksčiau ar vėliau pratrūksite.

Labai svarbu partneriui pasakyti kaip jaučiatės, kaip jo elgesys veikia jus ir ko norėtumėte, kad būtų kitaip. Pavyzdžiui, vienas iš partnerių gali užsipulti kitą, jei šis grįžta iš darbo vėliau. Tuomet kitas partneris į kritiką reaguoja agresyviai arba priešingai, atsiriboja ir ima tolti.

Vietoje priekaištų vertėtų sakyti: „Vakar tu grįžai valanda vėliau nei įprasta. Aš pasijutau nevertinamas. Būčiau dėkingas, jeigu kitą kartą paskambintum ir praneštum“. Kitaip tariant, kritikuoti reikia ne žmogų, o konkretų jo veiksmą, išsakant savo jausmus ir lūkesčius.

Įžeidumas – pykčio šaltinis

Jeigu žmogus įsižeidžia, jis siekia kaltę sumodeliuoti kitam. Kiekvienas turėtų užduoti sau klausimą: „ar aš galiu pakeisti kitą žmogų“. Atsakymas vienareikšmiškas – kito žmogaus pakeisti neįmanoma, pakeisti galima tik savo lūkesčius. Tai žinant negalima pykti ant kito žmogaus už tai, koks jis yra. Tarpasmeniniuose poros santykiuose nėra vietos įsižeidimams ir kritikai – nelaikykite visų neigiamų emocijų viduje, o konstruktyviai jas išsakykite partneriui.

Parengta pagal Egu.lt lektoriaus Juris Belte video mokymų ciklą „Vyrai ir moterys“.

Jeigu norėtumėte užduoti klausimą Egu.lt ekspertams psichologijos, vaikų auklėjimo, tarpusavio santykių tema, rašykite gyvbudas@lrytas.lt nurodydami, kad tai klausimas ekspertui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.