Kaip padėti paaugliui atrasti save?

Kiekvieno žmogaus gyvenime neišvengiamas metas yra paauglystė. Tai kritinis amžiaus tarpsnis, kai vyksta asmenybės lūžis. Psichologiniu požiūriu, tai vienas iš sudėtingiausių, prieštaringiausių ir įdomiausių žmogaus gyvenimo etapų. Tai saviraiškos ir savęs ieškojimo metas. Kaip turėtų elgtis tėvai, pastebėję, kad jų vaikas tapo paaugliu, pataria Egu.lt lektorė Jūratė Bortkevičienė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2014, 4:01 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 4:29 PM

Tėvų pareiga neužslopinti paauglystės, o padėti ją išgyventi. Užslopinta paauglystė niekur nedingsta, o anksčiau ar vėliau prasiveržia. Pirmiausia, tėvai turėtų apsišarvuoti kantrybe ir išsaugoti sveiką protą. Juk paauglystė yra neišvengiamai audringas metas ir tik labai maža dalis vaikų nekelia tėvams problemų.

Paauglystės tapatumo krizė

Įžengus į paauglystę jaunuolis susiduria su tapatumo krize, jam kyla daugybė egzistencinių klausimų. Kas aš esu ir kokia mano gyvenimo prasmė? Ko noriu ir ką galiu? Kokį mane mato kiti žmonės? Šiame amžiuje jaunuolis ima suvokti savo seksualumą. Jis labai jautrus aplinkai ir kitų žmonių nuomonei. Tuo laiku labai svarbu atrasti savo tapatumą, o tai padaryti turėtų pagelbėti suaugusieji.

Jeigu suaugusieji paaugliui dažnai kartoja, kad jis nesimoko, nieko nesugeba, yra blogas, iškyla didelė grėsmė, kad jaunuolis perims tokį gyvenimo modelį. Jeigu paaugliui sako, kad jis netvarkingas, jis tikrai nesitvarkys, nes nematys tame prasmės. Iškyla didelė grėsmė, kad paauglys susidės su netinkamomis kompanijomis ir pats taps chuliganu. Tėvai turėtų pasistengti, kad jų vaikas neperimtų šio neigiamo tapatumo ir pats netaptų neigiamu personažu.

Kiti paaugliai yra linkę kopijuoti artimiausią aplinką. Tokia grėsmė iškyla itin griežtų tėvų vaikams. Jeigu tėvai nuo mažens vaiką labai kontroliuoja, jis paklūsta tai kontrolei ir priima tam tikrą jam pasiūlytą elgesio modelį. Atrodytų, kad vaikas lyg pagal scenarijų elgiasi taip, kaip nori tėvai. Tačiau su laiku jis vis tiek supranta, kad daro ne tai, kas jam patinka, kad jo gyvenime kažkas ne taip. Užaugęs, toks žmogus nenori eiti į darbą, ima ieškoti naujovių savo gyvenime, jį ištinka stipri amžiaus vidurio krizė. Jeigu žmogus būtų atradęs save paauglystėje, ši krizė jo neištiktų.

Savojo AŠ atradimas

Tėvų pareiga yra padėti vaikui atrasti tikrąjį savąjį AŠ. Kiekvienas jaunas žmogus turi susiformuoti savo vertybes, savo norus, o ne vadovautis tėvų valia. Svarbu leisti paaugliui pačiam daryti sprendimus. Nereikia per vaiką mėginti realizuoti savo svajones ir lūkesčius. Būtina atsižvelgi į jo pomėgius. Jeigu vaikas labai nori vaidinti, ne kiekvienas tėvas tuo apsidžiaugia. Dažnai būna priešingai ir tėvai bando vaiką atkalbėti ir siūlo jam rinktis kitus dalykus. Nenuvertinkite jokio vaiko pasirinkimo, leiskite jam svajoti, norėti ir atrasti savąjį AŠ.

Parengta pagal Egu.lt lektorės Jūratės Bortkevičienės video mokymų ciklą „Mano vaikas paauglys“

Jeigu norite užduoti klausimą Egu.lt ekspertams psichologijos, vaikų auklėjimo, sveikatingumo skatinimo, tarpusavio santykių tema, rašykite gyvbudas@lrytas.lt nurodydami, kad tai klausimas ekspertui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.