Blogai jaučiatės laukdami eilėje? Tai agorafobijos požymis

Bijote būti atvirose erdvėse, tokiose kaip didelės aikštės, prekybos centrai, viešasis transportas? Stovint eilėje prie kasų staiga pasidaro silpna, pila prakaitas, svaigsta galva, pykina, atsiranda didžiulė baimė ir noras kuo greičiau pabėgti? Tikriausiai Jums pasireiškia viena iš nerimo sutrikimo atmainų – agorafobija.

Yra tokių, kurie užėjus pirmam priepuoliui išsikviečia greitąją<br>123rf.com
Yra tokių, kurie užėjus pirmam priepuoliui išsikviečia greitąją<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Sabina Adamovič

2014-12-11 09:22, atnaujinta 2018-01-19 11:14

Gydytoja psichiatrė Dalia Pečiukaitienė pastebėjo, jog ši fobija kankina nemažai pacientų, turinčių nerimo sutrikimą bei panikos atakas.

Generalizuotas nerimo sutrikimas – tai lėtinis susirgimas, kuriam būdinga nuolatinis jaudulys, įtampa, nerimavimas dėl smulkmenų, ateities, sutrikdantis kasdieninę veiklą ir darbingumą.

Panikos ataka – staigus didelės baimės priepuolis, kurį lydi išreikštos fiziologinės reakcijos organizme, kurios jus gąsdina dar labiau, nors ir nėra pavojingos.

Kokie dažniausi fiziniai simptomai?

- dažno širdies plakimo pojūtis;

- drebulys;

- prakaitavimas;

- oro trūkumo pojūtis;

- dusinimo pojūtis;

- skausmas krūtinėje;

- pykinimas ar diskomfortas pilve;

- galvos svaigimas, nestabilumo, apsvaigimo pojūtis, jausmas, kad tuoj nualpsi;

- nerealumo pojūtis ar atsiskyrimo nuo savęs pojūtis;

- baimė išprotėti, prarasti kontrolę;

- mirties baimė;

- nutirpimo ar skruzdžių bėgiojimo pojūtis;

Gydytoja Dalia paminėjo, jog visiems žmonėms simptomai gali būti skirtingi, tačiau dažniausiai žmogų kankina bent 3-4 iš aukščiau išvardintų simptomų.

Plačiau apie agorafobiją

„Dažnai pasitaiko atvejų, kai žmogus ne itin išgyvena dėl šios fobijos, tiesiog vengdamas vietų, kurių bijo. Deja, bet yra pacientų, kuriems agorafobija su laiku perauga į baimę išeiti iš namų, o tada gyvenimo kokybė tikrai nukenčia. Šią baimė dažnai lydi panikos atakos, kurios ištinka būnant tam tikrose vietose.

Žmogui, kuriam panikos ataka pirmą kartą prasidėjo prekybos centre, išsivysto baimės baimė. Panikai pasiduodantis žmogus iš anksto pagalvoja ir nusiteikia, jog jei eis į šį prekybos centrą, jį ir vėl ištiks panikos ataka. Jam vėl pradės svaigti galva, pykinti, tokie žmonės dažnai galvoja apie tai, jog jie negaus tinkamos pagalbos, jei jos prireiktų. Yra ir tokia pacientų grupė, kuri bijo kitų žmonių reakcijos, juos aplanko didžiulis gėdos jausmas,“ - sakė gydytoja.

Hiperventiliacija

Gydytoja psichiatrė paminėjo, jog vos įžengus į prekybos centrą kai kurie žmonės jaučia baimę ir stresą. Jau iš anksto pagalvoja apie tai, kad gali pasijausti blogai. Natūralu, jog jie pradeda kvėpuoti dažniau ir paviršutiniškai. Tai ir yra hiperventiliacija,“ paaiškino gydytoja Dalia Pečiukaitienė.

Ką daryti, kai nerimas puola stovint eilėje? „Žmogus, kuriam panikos ataka stovint eilėje užėjo pirmą kartą vargu, ar sugebės nukreipti dėmesį ir išbūti, išlaukti kol praeis.

Yra tokių, kurie užėjus pirmam priepuoliui išsikviečia greitąją, nes jaučia pavojų sveikatai ar net gyvybei. Tačiau žmogus, kuris jau yra susipažinęs su tuo, kas jį kankina – turi stengtis save valdyti. Galima nukreipti dėmesį, galvojant apie ką nors kitą, vengiant savo fizinio pojūčių analizavimo.

Kuo labiau žmogus galvoja apie tai, jog tuoj nualps, tuo blogiau jis jaučiasi. Be to, reikėtų stengtis išvengti hiperventiliacijos. Patariama kvėpuoti nei per daug giliai, nei per daug paviršutiniškai,“ - patarimais dalinosi gydytoja Dalia.

Gydymas

Nerimo sutrikimai, panikos atakos bei įvairios fobijos yra gydomos medikamentais (raminantys vaistai arba antidepresantai) bei psichoterapija.

Gydytoja pastebėjo, jog su raminančiais vaistais reikėtų elgtis ypatingai atsakingai, nes prie jų žmogus greitai pripranta. Juos reikėtų vartoti trumpą laiką ir tik taip, kaip nurodė gydytojas. Tuo tarpu antidepresantai nesukelia priklausomybės, nors turi būti vartojami ilgesnį laiką.

Gydytoja teigė, jog jie yra kur kas saugesni, tačiau pats efektyviausias gydymo būdas yra psichoterapija – atkritimo tikimybė sėkmingai išsigydžius psichoterapija yra kur kas mažesne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.