Ką daryti, jeigu vaikui prasideda isterija parduotuvėje?

Turbūt nėra nė vieno nemačiusio isterikuojančių vaikų parduotuvėse. Jie nori saldainių ar žaislų, atkakliai rodo pirštu, ašaros bėga upeliais, o riksmai būna garsesni nei parduotuvėje suveikusi signalizacija. Ką tokiu atveju daryti tėvams? Iš gėdos nėra, kur dėti akių, atrodo, kad iš visų pusių atskrieja smerkiantys žmonių žvilgsniai. Ar geriau ignoruoti vaiką? O gal nupirkti tą saldainį ir prižadėti sau daugiau to niekada nedaryti? Kaip elgtis patekus į tokią situaciją pataria psichologė, Egu.lt lektorė Jūratė Bortkevičienė.

Priklausomai nuo charakterio, vaikai gali naudoti skirtingas manipuliacijos priemones. Vieni priėję sakys kaip jus myli ir prašys saldainio, kiti ims verkti. Taip pat jie gali trepsėti kojomis, kristi ant žemės ir rėkti.<br>123rf.com nuotr.
Priklausomai nuo charakterio, vaikai gali naudoti skirtingas manipuliacijos priemones. Vieni priėję sakys kaip jus myli ir prašys saldainio, kiti ims verkti. Taip pat jie gali trepsėti kojomis, kristi ant žemės ir rėkti.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:45 PM

Isterijos priežastys

Pirmiausia vaikas ima elgtis nederamai, kai yra nepatenkinti jo poreikiai. Atkreipkite dėmesį, kada jis puola į isterijas. Gal vaiką nusivedėte į parduotuve tada, kai jis buvo alkanas ar pavargęs. Natūralu, kad tokiu atveju jis bus piktas ir apsipirkti su tėvais jam bus sunku. Net suaugusiems rekomenduojama neiti į parduotuvę alkaniems, kad neprisipirktų nereikalingų produktų. Vaikas jaučiasi taip pat ir stengiasi gauti tai, ko nori. O kaip jūs jaučiatės, kai esate pavargę? Tikriausiai nė vienas netrykšta laime ir džiaugsmu. Galbūt jūsų vaikas taip pat pavargo? Reikėtų atkreipti dėmesį, kada vaikas eina miegoti. Tinkamiausias laikas tai daryti yra 9 ar 10 valanda vakaro, taip susireguliuos vaiko paros ritmas, jam bus lengviau prisitaikyti prie aplinkos. Šios taisyklės galioja net atostogų metu.

Vaikai meta iššūkius

Vaikai, kaip ir suaugusieji, stengiasi gauti tai, ko nori. Jie ieško būdų pasiekti savo tikslą. Priklausomai nuo charakterio, vaikai gali naudoti skirtingas manipuliacijos priemones. Vieni priėję sakys kaip jus myli ir prašys saldainio, kiti ims verkti. Taip pat jie gali trepsėti kojomis, kristi ant žemės ir rėkti.

Jeigu vaikui bent kartą pavyks pasiekti savo tikslo tokiu būdu, jis taip elgsis ir toliau. Deja, bet vaikai šiuo atžvilgiu yra daug kantresni nei suaugusieji ir gali bandyti kantrybę valandų valandas.

Jeigu jūsų vaikas puola į isteriją, kai neperkate jam kokio nors daikto, yra keli variantai, kaip spręsti šią problemą.

Apsimeskite, kad isterijos nepastebite

Net jeigu jūsų vaikas krenta ant grindų ir rėkia, apsimeskite, kad to nematote. Ramiai praeikite pro vaiką ir nusisukite nuo jo, dairykitės po parduotuvės lentynas, lyg nieko nemalonaus nevyktų. Paprastai vaikai tokiu atveju pribėga prie tėvų ir jiems matant vėl ima rėkti.

Svarbu parodyti, kad vaiko nematote. Tuomet jis supras, kad isterijomis jis nepasieks savo tikslo ir liausis taip elgtis. Jeigu nebus svarbiausio žiūrovo, jis bus priverstas nutraukti vaidinimą.

Kalbėkite su vaiku

Kitas variantas – isterikuojančiam vaikui ramiai kartoti, „aš suprantu, kad tu to nori, bet šiandien mes perkam tai ir tai“. Kartokite tokią frazę kaip užstrigusi plokštelė, kol vaikas supras, kad negaus to, ko nori. Vis tik, jeigu vaiko isterija ir toliau nesibaigia, jums gėda dėl aplinkinių ir nebežinote, ką daryti, paimkite vaiką į rankas, palikite pirkinius ir eikite lauk iš parduotuvės. Praėjus isterijai ir grįžus namo, gražiai pasikalbėkite ir aptarkite, kokio elgesio parduotuvėje tikitės iš vaiko kitą kartą.

Parengta pagal Egu.lt lektorės Jūratės Bortkevičienės video mokymų ciklą „Kaip kurti harmoningus santykius su vaikais?“

Jeigu norite užduoti klausimą Egu.lt ekspertams psichologijos, vaikų auklėjimo, sveikatingumo skatinimo, tarpusavio santykių tema, rašykite gyvbudas@lrytas.lt nurodydami, kad tai klausimas ekspertui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.