Prieš euro įvedimą rūpi viena - kaip užsidirbti daugiau pinigų?

Vienas iš aktualiausių šiandieninių klausimų – kaip uždirbti daugiau pinigų. Nors Lietuvos ekonomika vystosi gana sparčiai, tačiau realius rezultatus žmonės jaučia labai nežymiai. Ir žinia, kad algas visi greitai gausime jau nebe litais, o eurais, visai neguodžia.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Daugelavičius (Egu.lt)

2014-12-29 09:46, atnaujinta 2018-01-18 01:55

Vis tik galbūt kiekvienas gali kažką padaryti, kad pajamos padidėtų? Kaip tai padaryti, pataria psichologas, Egu.lt lektorius Marius Daugelavičius.

Keturi pajamų šaltiniai

Pasak M.Daugelavičiaus, nors atsakymų į klausimą kaip uždirbti daugiau yra daugybė, vis tik labiausiai vertėtų atkreipti dėmesį į JAV ekonominių teorijų kūrėjo Roberto Kijosaki pinigų srauto kvadranto teoriją.

Pagal šią teoriją egzistuoja keturi pajamų gavimo šaltiniai, pagal kuriuos galime skirstyti žmones į kategorijas – darbuotojas, laisvai samdomas specialistas, verslininkas ir investuotojas.

Kiekvienas iš šių pinigų šaltinių turi savų pliusų ir minusų, tačiau derinant ir vienu metu taikant kelis iš jų tikrai galima uždirbti daugiau.

Samdomas darbuotojas

Absoliuti dauguma žmonių pinigus gauna iš pastovios algos. Jie dirba kažkam ir už tai jiems mokama.

„Kai žmogus ima galvoti, kaip uždirbti daugiau, pirmiausia jis svarsto kaip pasikelti atlyginimą. Bet mes visi žinom kaip tai yra sunku.

Išprašyti, kad kažkas daugiau mokėtų, yra sudėtinga“ – sakė M.Daugelavičius.

Vis tik buvimas darbuotoju turi ir daug pliusų – tai socialinės garantijos, pastovumas. Tačiau norint didesnių pajamų, vien darbo kitiems nepakanka.

Laisvai samdomas specialistas Kitas pinigų šaltinis – specialisto paslaugų teikimas. Kuo skiriasi darbuotojas nuo specialisto?

Darbuotojui moka algą, o specialistą samdo. Kuo greičiau ir kokybiškiau jis atlieka darbą, tuo didesnį atlygį gauna.

Laisvai samdomo specialisto potencialas gerokai didesnis, tačiau tuo pačiu didėja ir rizikos. Todėl pozicionuoti save kaip specialistą galima turint ir nuolatinį darbą. Verslininkas

Trečias pajamų šaltinis yra nuosavas verslas. Paprastai verslininkai yra žmonės, kurie kuria sistemas.

Jie stengiasi ne dirbti patys, o įdarbinti kitus žmones ir jų laiką. Jeigu pavyksta sukurti gerą sistemą, laikui bėgant verslininkui pačiam dirbti visai nebereikia ir pinigus jam atneša kiti.

Investuotojas

Didžiausius pinigų srautus atneša investavimas. Tai toks pajamų šaltinis, kaip žmogui dirbti visai nereikia, o už jį dirba jo pinigai. Jeigu norite uždirbti daugiau naudodamiesi tik vienu pajamų šaltiniu, jums bus sunku. Tačiau pajungiant juos visus, jūsų potencialas yra neribotas.

Parengta pagal Egu.lt lektoriaus Mariaus Daugelavičiaus video mokymą „Pinigų psichologija“.

Jeigu norite užduoti klausimą Egu.lt ekspertams psichologijos, vaikų auklėjimo, sveikatingumo skatinimo, tarpusavio santykių tema, rašykite gyvbudas@lrytas.lt nurodydami, kad tai - klausimas ekspertui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.