Ar leisti vaikams kariauti su žaisliniais ginklais?

Žaislai yra tik priemonė auklėti vaikus. Nuo to, kaip ji naudojama, priklauso, ar žaislas vaiko rankose taps puikia ugdomąja priemone ar griaunančiu daiktu.

Nereikia pamiršti, kad su žaislais vaikai dažnai atkartoja tai, kas vyksta gyvenime.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Nereikia pamiršti, kad su žaislais vaikai dažnai atkartoja tai, kas vyksta gyvenime.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sabina ADAMOVIČ

Jan 31, 2015, 12:28 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 12:38 PM

Tuo įsitikinusi darželių „Vaikystės sodas“ įkūrėja, edukologijos mokslų daktarė 37 metų Austėja Landsbergienė (nuotr.). Jos įkurtuose darželiuose nėra ginklus imituojančių žaislų, bet auklėtojos nestabdo vaikų, kai jie žaidžia su pagaliais.

Svarbiausia – saugumas ir pokalbiai su vaiku apie tai, kam yra skirti žaislai. O eksperimentuoti vaikai privalo, tik taip užaugs visavertėmis asmenybėmis.

– Ar sutinkate su pasakymu „mažiau iš tiesų yra daugiau“?

– Vaikai, kurie turi mažiau žaislų, yra kūrybiškesni, jų lakesnė vaizduotė, jie išmoksta sutelkti dėmesį. Jų geresni ir socialiniai gebėjimai, jie daugiau kalba.

Naujausi tyrimai parodė, kad, esant mažiau žaislų, vaikai mažiau pešasi, nes yra mažiau priežasčių, dėl ko verta peštis, ir yra daugiau priežasčių išmokti dalytis.

Vaikai, turintys mažiau žaislų, daugiau juda ir daugiau laiko leidžia gryname ore. Jie išmoksta saugoti daiktus ir susitvarkyti.

– Jei berniukas žaidžia su lėlėmis, o mergaitė – su mašinytėmis, ar tai blogai?

– Tikrai nieko bloga. Juk norime, kad užaugę berniukai būtų geri vyrai ir tėčiai, o mergaitės, tapusios moterimis, gebėtų vairuoti ir drąsiai priimtų sprendimus. Vaikams reikia įvairių žaislų.

– Ar reikėtų žaisti kartu su vaikais?

– Žaisdami vaikai geriau pažįsta save, supančią aplinką ir joje esančius žmones. Tyrimai rodo, kad žaisdamas vaikas išmoksta savikontrolės, mieliau bendradarbiauja su kitais vaikais ir suaugusiaisiais.

Vaikai gali žaisti ir savarankiškai. Tačiau, žaisdami su jais, mes stipriname tarpusavio ryšį. Psichologai akcentuoja, kad tas ryšys vėliau padeda mums suprasti vaiko pasaulį, o vaikams – mūsų.

Nereikia pamiršti ir to, kad su žaislais vaikai dažnai atkartoja tai, kas vyksta jų gyvenime ir ką ne visada papasakoja, – taip galima pamatyti, kokios vaiko mintys.

Svarbiausia leisti vaikui nustatyti žaidimo taisykles ir nuoširdžiai įsitraukti. Žaidimas su tėvais padeda vaikams išsiugdyti socialinius gebėjimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.