10 laimingo žmogaus taisyklių

„Jaunystę praleidau galvodamas apie dalykus, kurie galėtų suteikti man džiaugsmo. Man pasisekė, kad suvokiau: niekada neturėsiu laiko savo mėgstamai veiklai, jei pats jo tam neskirsiu. Ir tuomet aš pradėjau gyventi“, – kartą sakė amerikiečių psihologas Chrisas Petersonas.

Laimingi žmonės puikiai supranta, ką gali duoti materialūs daiktai, tačiau to itin nesureikšmina, nes, kaip sakoma, laimės nenupirksi.<br>123rf nuotr.
Laimingi žmonės puikiai supranta, ką gali duoti materialūs daiktai, tačiau to itin nesureikšmina, nes, kaip sakoma, laimės nenupirksi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2015, 12:14 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 11:03 AM

Kiek jūs esate laimingas ir kodėl? – klausia psychologytoday.com. Žmogaus pasitenkinimas gyvenimu turi įtakos ne tik jam asmeniškai, bet ir šeimai, draugams, bendradarbiams. Tačiau kaip tapti laimingu? Pateikiame dešimt laimingų žmonių elgesio modelių.

1. Jie aktyviai dalyvauja socialiniame gyvenime. Laimingi žmonės išlaiko puikius santykius su savo šeimos nariais, kaimynais, bendradarbiais ar kitais bendruomenės nariais. Šie ryšiai užkerta kelią depresijai.

2. Jie užsiima veikla, kuri atitinka jų galimybes, vertybes ir gyvenimo būdą. Laimingi žmonės išsiskiria tuo, kad jie žino savo stiprybes ir jas pilnai išnaudoja.

3. Jie yra dėkingi gyvenimui už suteiktas progas. Dėkingumas dovanoja gerą savijautą. Tai padeda kovoti su traumomis ir stresu, pakelia savivertę ir savigarbą.

4. Laimingi žmonės į pasaulį žvelgia optimistiškai. Su pesimizmu jie kovoja trimis būdais.

Pirmiausia, jie nukreipia energiją į tas sritis, kurias gali valdyti.

Taip pat laimingi žmonės žino, kad viskas praeina. Jie suvokia, kad gyvenimas kartais gali būti sunkus, tačiau niekas nesitęsia amžinai. Galiausiai – jie turi bent kelias mėgstamas veiklas. Tokie žmonės neleidžia sau užstrigti vienoje veiklos srityje, nes viskas laikui bėgant pabosta.

5. Jie žino, kad yra malonu daryti gerus darbus. Daugybė tyrimų patvirtina ryšį tarp gyvenimo gerovės, sveikatos ir pagalbos kitiems. Geri darbai padeda susidaryti puikią nuomonę ne tik apie save, bet ir apie kitus.

Vieno eksperimento metu penkios sergančios moterys dirbo savanorėmis slaugos namuose. Eksperimento rezultatas – visos jos patyrė daug teigiamų pokyčių. Jos gavo daugiau naudos nei tie, kuriems jos padėjo.

6. Jie žino, kad materialinė gerovė yra tik vienas veiksnys iš daugybės, lemiančių gyvenimo kokybę. Laimingi žmonės puikiai supranta, ką gali duoti materialūs daiktai, tačiau to itin nesureikšmina, nes, kaip sakoma, laimės nenupirksi.

1940 metais buvo atlikta apklausa, kurios metu paaiškėjo, kad amerikiečiai mano esantys labai laimingi. Jų laimės indeksas tuomet buvo 7,5 balo iš 10.

Šiandien, kai dauguma amerikiečių namuose turi nemažai prabangos daiktų, o jų pajamos išaugo dvigubai, jie nėra nė kiek laimingesni. Priešingai, dabar jų laimės indeksas yra 7,2 balo.

Be to, materializmas ne tik neatneša džiaugsmo, tačiau taip pat yra ir svarbus nelaimingumo kriterijus. Tie, kuriems pinigai užima itin svarbią gyvenimo dalį, yra daug nelaimingesni nei tie, kurie neišreiškia didelių materialistinių poreikių.

7. Jie sugeba sukurti strategijas, kaip susidoroti su užklupusiomis problemomis. Laimingi žmonės, taip pat kaip ir nelaimingi, patiria stresą keliančių situacijų. Vis dėlto jie sugeba atrasti būdą, kaip visa tai įveikti. Taip pat jie, bėgant laikui, įgauna įgūdžių įžvelgti kažką gero ir gražaus net ir didelėse problemose.

8. Jie rūpinasi savo sveikata. Laimingi žmonės prižiūri ir mintis, ir kūną, todėl gali valdyti stresą. Rūpinimasis savo sveikata nereiškia tik nuolatinį mankštinimąsi. Laimingi žmonės tiesiog elgiasi lyg laimingi žmonės. Jie šypsosi ir skiria daug jėgų bei entuziazmo tam, kuo jie užsiima.

9. Jie yra tikintys. Anot psichologų, religingi žmonės greičiau atsigauna po įvairių psichologinių traumų.

10. Jie turi užsibrėžę konkretų tikslą. Nuolatinis darbas dėl savo tikslo yra vienas didžiausių veiksnių, lemiančių žmonių laimę. Laimingi žmonės turi puikiai išsivysčiusią vertybių sistemą ir būtent ji padeda siekti tikslo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.