Iš Trakų kilęs jaunuolis išmoko mintimis valdyti skausmą

Rytis Rafaelis Mežonis (21 m.) iš kišenės išsitraukė skalbinių segtuką ir įtempęs rankos odą susegė juo. Tada išsiėmė medikų naudojamą kateterį su adata ir ramiu veidu įsmeigė jį į įtemptą odą taip, kad adata išlindo kitoje pusėje. Pasirodė lašas kraujo, bet vaikinas sakė nejaučiąs jokio skausmo.

R.Mežonis neslepia, kad norėdami sužinoti ateitį žmonės dažniau kreipiasi į būrėjas, o ne į jį.<br>M.Kulbio nuotr.
R.Mežonis neslepia, kad norėdami sužinoti ateitį žmonės dažniau kreipiasi į būrėjas, o ne į jį.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Daukševič

2015-05-10 11:35, atnaujinta 2018-01-04 09:21

Devynerius metus hipnoze, savitaiga besidomintis jaunuolis tikino išmokęs vien mintimis valdyti emocinį ir fizinį skausmą. Apie tai rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Iš Trakų kilęs Rytis įrodinėjo mokantis paveikti ne tik savo, bet ir kitų mintis, nors neretai žmonės mano, kad jo gebėjimai tėra akių dūmimas.

Išsitraukęs kortas paprašė išsirinkti vieną ir nerodyti jam, o įdėti atgal į kortų malką. Tuomet nurodė įsivaizduoti esant tigru ir kelis kartus pakartoti: „Aš esu tigras.“

Atrodė kiek keista, bet iš smalsumo tai padariau. Rytis kelias sekundes žiūrėjo man į akis, o tada įdavė kortų malką. Kortos buvo užverstos. Ant kiekvienos jų buvo įvairiausi užrašai – „katė“, „šuo“, „gyvatė“. Aš turėjau rasti „tigrą“ ir atversti kortą.

Triukas pavyko, mat tai buvo ta pati korta, kurią išsirinkau.

Mentalizmu, hipnoze R.Mežonis susidomėjo paauglystėje pamatęs televizijos laidą, kurioje buvo rodoma hipnozė.

Jis perskaitė daug knygų įvairiomis kalbomis, kol pabandė paveikti žmonių mąstymą, elgesį. Iš pradžių taikyti savo žinias buvo nedrąsu, todėl pirmiausia bandomaisiais triušiais tapo artimieji, draugai.

Domėjimasis mentalizmu leido suvokti, kad savitaigą, hipnozę ir daugelį kitų dalykų galima paaiškinti moksliškai. Pažinęs žmogaus psichologiją, stebėdamas jo gestus, mimiką gali ne tik nupasakoti jo praeitį, bet ir numatyti ateitį.

Paklaustas, ar nebuvo geriau studijuoti psichologiją ir taip pasisemti žinių apie žmogaus mastymą, Rytis purtė galvą. Esą jokia universiteto programa negali duoti tiek, kiek pats žmogus, bandymas pažinti save ir kitus.

R.Mežonis verčiau renkasi įvairius savęs tobulinimo kursus, seminarus. Jau kurį laiką edukacines paskaitas veda ir pats, o kartais net konsultuoja politikus ar verslininkus.

– Kaip tokią neįprastą jūsų veiklą vertina artimieji?

– Iš pradžių šeima į tai žiūrėjo kaip į artisto darbą. Kai pradėjau konsultuoti politikus, pradėjau ruošti seminarus kitiems, tėvai suvokė, kad tai – ne šiaip žaidimai. Anksčiau galbūt jie manė, kad aš darau linksmus triukus.

– Tenka įrodinėti žmonėms, kad nesate šarlatanas?

– Nuolat tenka įrodinėti, kad nesu eilinis magas. Taip, mano veikloje yra ir magijos, bet jos ar efektų ne daugiau nei 10 procentų. Visa kita – daug rimčiau.

Štai praėjusią savaitę darėme bandymą – gatvėje prieidavau prie žmogaus ir per sekundę jį užhipnotizuodavau. Žmogus stovėdavo lyg įbestas, ir galėjau daryti, ką noriu.

Žmonės įdomiai reaguoja į mano veiklą, nes Lietuvoje tai nėra populiaru. Be abejo, susiduriu su nuomonėmis, kad tai, ką darau, – tiesiog šarlatanizmas.

Sutinku, kad yra dvi medalio pusės. Blogo žmogaus rankose gebėjimas paveikti kitus gali virsti ginklu. Tačiau jei naudoji tai savęs gydymui, ugdymui, nematau nieko bloga.

Be abejo, viską reikia daryti atsargiai, nepulti stačia galva.

Iš pradžių rasti žmonių, kuriuos domintų mentalizmas, buvo sudėtinga. Bet kuo toliau, tuo daugiau gaunu užsakymų.

– Ką demonstruojate savo pasirodymuose?

– Plačiai naudoju įtaką. Galiu priversti net dešimties žmonių grupę pasirinkti tą patį daiktą iš kelių prieš juos padėtų. Jie ir patys nesuvoks, kaip tai padarė.

Iš žmogaus kūno kalbos, gestų, mimikos galiu nustatyti charakterį, vaikystės įvykius. Viską sudėjus galiausiai galima daryti išvadą, kokia ateitis jo laukia.

Mentalizmas – hipnozės, saviugdos ir kitų dalykų samplaika.

Mentalizmas apibrėžiamas kaip magijos dalis, kurioje ypatingos smegenų savybės naudojamos mintims skaityti, pranašauti, aiškiaregystei ir žmogui valdyti prieš jo valią.

Žmonės kreipiasi į mane konsultacijos, kaip geriau sutarti, bendrauti su kitais.

Norėdami sužinoti ateitį vis dėlto dažniau kreipiasi į būrėjas, ne į mane. Esu kviečiamas tada, kai žmogus jaučiasi gerai, bet nori jaustis dar geriau. Man padedant norima pakoreguoti ateitį – pasiekti kokių nors tikslų. Tai yra įmanoma.

– O ko iš jūsų gali tikėtis politikai?

– Jiems įdomu, kaip geriau paveikti rinkėjus. Nori išsiaiškinti, gal yra kokių nors poveikio paslapčių – teksto struktūros, gestų. Politikai domisi, kas veikia geriausiai, o į ką galbūt neverta investuoti. Juos konsultavau ir prieš neseniai vykusius rinkimus.

Kai kurie politikai pas mane apsilanko periodiškai. Vėliau stebiu, ar žmogus vadovaujasi mano patarimais.

Negana to, neretai pats dalyvauju procese, stoviu netoliese. Man rūpi, kad patarimas būtų tinkamai panaudotas.

Neslėpsiu, man iš to taip pat yra naudos. Negaliu išduoti, kas tie politikai, tačiau galiu pasakyti, kad patarimų prašo ne tik jie, bet ir verslininkai, informacinių technologijų specialistai, renginių organizatoriai.

– Ar bandote paveikti artimuosius?

– Iš pradžių taip dariau, kol su nepažįstamaisiais buvo nedrąsu. Dabar suvokiu, kad su artimaisiais nereikia to daryti. Jeigu jie nori ką nors nuo manęs nuslėpti, turi tam teisę.

Dažniau užsiimu savihipnoze ir savitaiga. Dirbu su savo pojūčiais, stebiu, ar galiu koreguoti, kontroliuoti juos vien mintimis.

Konsultavausi su medikais, ką daryti saugu, bet gali sukelti skausmą.

Mėginau sukelti nemalonų jausmą ir jį kontroliuoti. Tai pavyksta, todėl eksperimentuoju toliau, tačiau darau tai neperžengdamas sveiko proto ribų.

Kaip tai veikia? Per mintis. Atitinkami prisiminimai mums kelia tam tikrus pojūčius.

Turėjau daug baimių. Viena jų – bijojau vorų, tačiau mintimis ir savitaiga man pavyko to atsikratyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.