Kodėl nebemadinga ankstyva santuoka – pliusai ir minusai

2000-aisiais kilusi ankstyvų santuokų mada pamažu pasitraukė – dabartinių jaunavedžių amžius priartėjo prie trisdešimtmečio. Kas nulėmė šias permainas? Kokie ankstyvų santuokų pliusai ir minusai? Ankstyvų santuokų privalumus ir trūkumus analizavo portalas „elle.ru“.

Noras „pažaisti“ gražią vestuvių puotą nėra nieko smerktino. Blogai, jeigu tai – vienintelė priežastis vedyboms.<br>123rf nuotr.
Noras „pažaisti“ gražią vestuvių puotą nėra nieko smerktino. Blogai, jeigu tai – vienintelė priežastis vedyboms.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 12, 2015, 8:07 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 5:04 AM

Amerikiečių aktorė Cameron Diaz neskubėjo tekėti iki 42-ejų, dainininkė Britney Spears iki 23-ejų spėjo dukart ištarti „taip“, o jos jaunesnioji sesuo Jamie Lynn prie altoriaus žengė būdama 16 metų – anksčiau negu bendraamžiai baigia mokyklą. Vis dėl to toks skubėjimas nieko nestebina, jeigu prisimintumėte praėjusio amžiaus nuotakas, kurios tekėdavo būdamos 12-14 metų mergaitės.

Šiandien ankstyvomis santuokomis laikomos tos, kurios sudaromos iki pilnametystės – Rusijoje ir daugelyje Europos šalių tai – 18 metų, kai kuriose JAV valstijose ir Malaizijoje – 21 metai, pavyzdžiui, Kuboje ir Egipte – 16.

Bet kasdieniame gyvenime ankstyvomis sąjungomis dažniausia vadinamos tos, kai jauni žmonės neturi materialinio pagrindo – pajamų, būsto, o taip pat ir gyvenimiškos patirties.

Žinoma, sunku pasakyti, kokios santuokos labiau patvarios – ankstyvos ar vėlyvos? Abiem atvejais skyrybų pasitaiko vienodai. Idealiausias variantas – prieš sužadėtuves sudėliokite visus pasirinkimo pliusus ir minusus.

Ankstyvos santuokos pliusai ir minusai gali būti šie:

Vestuvės

+

Santuoka – buvimas kartu skausmo ir džiaugsmo akimirkomis, turtuose ir skurde, esant sveikiems ir sergantiems. Tačiau daugelis, ypatingai jaunų merginų, retai susimąsto apie atsakomybę, kuri tenka tapus žmona ir motina, apie būtinus kompromisus, galimus bendro gyvenimo sunkumus ,vienu žodžiu, – apie santuokos kasdienybę.

Juk daugeliui ištekėti pirmiausia reiškia tapti princese ir didelės šventės metu atsidurti dėmesio centre.

Todėl malonu apsirengti pasakišką suknelę, kai esi jauna ir graži, atminimui turėti gražių nuotraukų ir prisiminti save kaip karalienę – tai, žinoma, nejuokaujant, – didelis pliusas, kurio sau negalėtų padėti tokie mirtingieji, kaip brandi Holivudo pora Bradas Pittas ir Angelina Jolie, pernai susituokę po devynerių metų draugystės.

Noras „pažaisti“ gražią vestuvių puotą nėra nieko smerktino. Blogai, jeigu tai – vienintelė priežastis vedyboms. Tuomet gali būti nemalonu, kai metus kartu praleidę jaunavedžiai nutaria skirtis, o kreditas, paimtas vestuvių iškilmėms, dar nebaigtas mokėti ir net nepadalytas perpus.

Todėl jeigu yra nors menkiausia abejonė, geriau žaisti vestuves – tiesiog kaip aktoriams suvaidinti, pasilinksminti ir sudėti nuotraukas į socialinį tinklą. Tačiau oficialiai neįregistruota tokia santuoka liks neįteisinta. Dėl to niekam neskaudės galvos.

Vaikai

+

Svarbi priežastis, kodėl daugelis tuokiasi, – vaikai. Nežiūrint į tai, kad gimdo vis daugiau vyresnių moterų, juolab ir Holivudo žvaižgdės motinomis tampa po keturiasdešimtojo gimtadienio, daugelis gydytojų iki šiol mano, kad tikimybė pagimdyti sveiką vaiką išlieka tuomet, kol tėvai yra jauni.

Net ir moteriai iki trisdešimtmečio fiziškai lengviau išnešioti kūdikį įsčiose, maitinti naujagimį ir iškęsti bemieges naktis. Dar vienas didelis pliusas gimdant jaunystėje – galimybė būti jauna mama, kai vaikai suauga, ir su jais kalbėti tomis pačiomis temomis.

Pirmiausia, jaunystėje vaikai dažniausia neplanuojami – įsimylėjėliai susituokia todėl, kad mergina laukiasi, o vėliau paaiškėja, kad vienas arba abu tėvai nėra pasiruošę tokioms permainoms.

Antra, norisi linksmintis, arba, siekti karjeros, o vaikas ( arba du, jeigu po pirmo gimdymo netrukus moteris vėl pastoja) nesuteikia tokios galimybės. Todėl gali pradėti kauptis pyktis, nepasitikėjimas, nepasitenkinimas, kuris kenkia ne tik pačiai moteriai, bet ir jos vaikams.

Parengė Ligita VALONYTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.