Holivudo mergišiaus J. Nicholsono asmenybė lyg chameleonas

Dažnai stebimės – fiziškai tobulas kūnas ir išpuoselėta apranga, tačiau žmogus netraukia, tarsi būtų marmurinė statula. Būna ir priešingai – išvaizda tragiška, tačiau veido išraiška, žvilgsnis traukia lyg magnetas. Apie tai rašė žurnalas „Stilius“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:27 AM

Kur slypi mergišiaus J.Nicholsono patrauklumo paslaptis?

Vienas didžiausių Holivudo mergišių Jackas Nicholsonas yra vienas tokių nesusipratimų: jis vienu metu ir atstumiantis, ir žavus, ir pažeidžiamas, ir įžūlus, ir bejausmis, ir išskirtinai dėmesingas. Savo patrauklumo paslaptį jis taip apibūdino: „Jei vyras nuoširdus, nesvarbu, ką darytų ir kur būtų, jis tai daro norėdamas surasti moterį. Buvo laikotarpių, kai jaučiausi negalįs atsilaikyti prieš moteris.“ Pridurtume, kad moterys taip pat negalėdavo jam atsispirti. Kodėl? Jis tikrai nėra angelas, bet kartais bauginamai nuoširdus ir atviras. Netgi kalbėdamas apie savo nuodėmes.

Svarbu ne tik išorė, bet ir vidus

Psichologijos akademijos vadovas dr. Gintaras Chomentauskas įsitikinęs, kad nors pirmiausia akį patraukia fizinis grožis, po kelių akimirkų atkreipiame dėmesį ir į kitus dalykus. Pradedame jausti, ar žmogus tikras, t.y. ar jis elgiasi neapsimestinai, ar jo šypsena, dėmesys tikri. Kai žmogus visapusiškai darnus, sako ir elgiasi taip, kaip mano, net ir tada, kai jo vertybės skiriasi nuo mūsų, jis patrauklus, nes yra tikras, prognozuojamas ir atrodo patikimas. Bet koks dirbtinumas atstumia, ypač kai jaučiame, kad žmogus nori save išaukštinti, apsimesti tuo, kuo nėra. Kai žmogus kuria fasadą, jaučiamės šalia jo nejaukiai ir nesaugiai. Ir jis pats taip jaučiasi, dažnai nesuprasdamas, iš kur kyla įtampa. Esame labai jautrūs kito asmens nenuoširdumui ir įtampai. Tyrimai rodo, kad net maži vaikai gana tiksliai atpažįsta įsitempusius žmones ir vengia su jais bendrauti.

Antra, mes linkstame prie pozityviai nusiteikusių žmonių, per kelias akimirkas juos išskirdami iš minios pagal veido išraišką. Kaip? Mūsų emocijos, ar tai būtų liūdesys, pyktis, įtampa, džiaugsmas, ar ramybė, palieka akivaizdų pėdsaką veide. Liūdesys išvagoja raukšles kaktoje, pykčio atspindys įsirėžia tarp antakių ir suspaudžia lūpas, o teigiami jausmai palieka šypsenos pėdsaką ir smulkių, geraširdiškų raukšlelių aplink akis. Vyraujanti asmens būsena tampa matoma ir traukia arba stumia žmones į šalį.

Daug dalykų priklauso ir nuo mūsų pačių būsenos

Norite būti patrauklesni? Pirmiausia turėtumėte pasirūpinti savo būsena. Kai būsite tikrai laimingi ir geranoriškai nusiteikę, aplinkui pradėsite matyti panašius į save. Ir apsieisite be aukštosios mados drabužių ar Dale’o Carnegie patarimų, kaip turėti daugiau draugų.

„Maskuodami savo jausmus ir praradę darną su savimi neteisingai vertiname ir jaučiame kitus žmones. Mūsų santykių barometras yra išderintas, nes, pirma, esame per daug užsiėmę savo tikrojo aš maskavimu, todėl tiesiog nepriimame informacijos, signalų, kuriuos mums siunčia kiti, arba juos neteisingai suprantame. Antra, kiti žmonės yra suklaidinti ir kuria santykį ne su mūsų tikruoju aš, o su mūsų fasadine kauke“, – papildo akademijos lektorė dr. Edita Dereškevičiūtė.

Pasikeisti patiems ir pakeisti savo bendravimą įmanoma, bet esant brandaus amžiaus be kryptingų pastangų tai savaime nevyksta: turime daug neteisingų nuostatų, dažnai esame praradę pasitikėjimą savimi ir kitais.

Žmogaus asmenybė – tarsi sluoksniuotas pyragas, kurio vieną sluoksnį dengia kiti ir kurių pažinimas nėra paprastas. Be to, ne viską ir norime matyti, priešingai – neretai bijome ir neigiame. Darnos paieška nemėgsta užkaborių. Šiam procesui reikia atvirumo ir drąsos naujai pažvelgti į nemalonius dalykus. Tačiau atverčiant vieną sluoksnį po kito pasaulis darosi jaukesnis, o mes patys labiau priimame save ir leidžiame sau patirti tikresnių jausmų.

Baimė riboja žmogų

Augimas verčia išeiti iš komforto zonos. Psichologijos akademijos studentė Nijolė Banevičienė, bendrovės „Teo LT“ Klientų aptarnavimo grupės vadovė, teigia: „Visą gyvenimą vengiau konfliktų, bet dabar supratau, kad konfliktas, barnis yra gerai, nors tai ir karti piliulė. Anksčiau mane gąsdino kito žmogaus pyktis, o dabar džiugina, nes jį suvokiu kaip progą išsiaiškinti ir nepalikti graužaties nei savo, nei kito žmogaus sieloje.“

Paprašyta nurodyti laimingo ir prasmingo gyvenimo receptą moteris sako, kad svarbiausia sutarti su savimi: turėti gyvenimo vertybes, kurių negalėtų lengvai pakeisti nei ekonominės, nei socialinės aplinkybės.

Psichologijos akademijos absolventas, „Biržų duonos“ komercijos direktorius Andrius Kurganovas tikina, kad noras išlaikyti fasadą ir baimė dėl kitų nuomonės labai riboja: „Mūsų visuomenėje, kurioje moralinės normos pritaikytos miniai, o ne paskiram individui, būti savimi gali būti sunku. Tačiau įveikus savo kompleksus ir baimes atsiranda visavertiškumo jausmas ir drąsa gyventi kitaip.“

Žmogaus patrauklumą lemia ir jo gebėjimas matyti grožį aplink – vertinant kitus žmones, jų santykius ir savybes. Nuo šio pažinimo ir susižavėjimo jausmo ilgainiui nusėda rutinos ir kasdienybės dulkės – jas reikia nuvalyti, kad akys vėl imtų blizgėti. Legendinė italų aktorė Eleonora Duse yra sakiusi: „Jei mėlynas dangus suteikia jums džiaugsmo, jei laukuose kylantis žolės ūglis turi jėgos jus išjudinti, jei paprasti gamtos dalykai jums skleidžia žinią, kurią suprantate, džiaukitės – jūsų siela gyva.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.