Išsivaduoti iš slogulio padeda ir svajonės

Tikriausiai ne vienam yra buvę taip, kad nubudę ryte pajutote – ši diena nebus geriausia. Sunku ropštis iš lovos, kamuoja niūrios mintys, noro ne tik dirbti ar mokytis, bet ir ką nors veikti nėra.

Jeigu užvaldė liūdesys, užsimerkite ir leiskite sau galvoti apie ką nors gražaus. Svajokite apie dalykus, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo sunkiai įmanomi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jeigu užvaldė liūdesys, užsimerkite ir leiskite sau galvoti apie ką nors gražaus. Svajokite apie dalykus, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo sunkiai įmanomi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Laikinoji sostinė“)

Jun 2, 2015, 5:18 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 9:54 PM

Tikriausiai ne vienam yra buvę taip, kad nubudę ryte pajutote – ši diena nebus geriausia. Sunku ropštis iš lovos, kamuoja niūrios mintys, noro ne tik dirbti ar mokytis, bet ir ką nors veikti nėra.

Jaustis žvaliai, linksmai ir trykšti noru gyventi daugeliui gali padėti specialistų patarimai ir net tam tikros gudrybės.

Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog jūsų liūdesio priežastis gali būti ir gerokai rimtesnė. Sergant depresija, kuri dažnai smarkiau pasireiškia pavasarį, būtina medikų pagalba.

Patarė sveikai maitintis

Sveikos gyvensenos propaguotoja Karolina Varnelytė siūlė visiems daugiau laiko leisti natūralioje dienos šviesoje, kasdien daryti kvėpavimo pratimus, mankštintis, bendrauti su žmonėmis, su kuriais būna gera, kurie įkvepia, išklauso, pralinksmina. Ne pro šalį pasilepinti atpalaiduojamosiomis procedūromis. Taip pat svarbu gerai išsimiegoti, gultis bei keltis, net savaitgaliais, tuo pačiu metu.

„Galbūt iš pirmo žvilgsnio pasirodys keista, bet mityba taip pat prisideda prie mūsų nuotaikos. Valgykite mažiau saldžių miltinių patiekalų, kurie iš jūsų atima energiją“, – sakė sveikuolė.

Ji patarė racioną paįvairinti baltymais ir produktais, kuriuose gausu omega3 riebiųjų rūgščių – lašiša, alyvuogių aliejumi, graikiniais riešutais. Gaukite vitamino B12 ir folio rūgšties, kurių yra vėžiagyviuose, avižose, kviečių daiguose, lapinėse daržovėse.

Kaip „apgauti“ smegenis?

Asmenybės formavimo treneris Viktoras Mačiulis teigė, kad blogą nuotaiką išsklaidyti gali jūsų svajonės, fantazijos ir net „apgautos“ smegenys.

„Jeigu užvaldė liūdesys, užsimerkite ir leiskite sau galvoti apie ką nors gražaus: atostogas, keliones, mėgstamas vietas. Įsivaizduokite, kaip jus šildo saulė ar maloniai nuteikia kopimas į kalnus. Svajokite apie dalykus, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo sunkiai įmanomi. Tačiau kas neleis jums svajoti? Gal pasirodys, kad svajonės įgyvendinamos, tik jus stabdo nereikalinga baimė?“ – sakė kaunietis.

V.Mačiulis atskleidė gudrybę, kaip priversti smegenis gaminti laimės hormonus – tiesiog reikia šypsotis, net jeigu jums liūdna. Moksliškai pagrįsta, kad netgi sunkiai išspausta šypsena sugeba „apgauti“ smegenis.

„Dar vienas mano patarimas – užsiimkite savanoriška veikla ir pradėkite rūpintis tais, kuriuos likimas iš tiesų nuskriaudė. Greičiausiai daugelis suprasite, kokie esate laimingi, ir kitaip pradėsite vertinti savo gyvenimą“, – įsitikinęs treneris.

Ligą pastebėti nelengva

Tačiau išvardyti būdai ne visada padeda kovoti su liūdesiu. Vienos Kauno specializuotos klinikos gydytoja psichiatrė ir psichoterapeutė Ramunė Mazaliauskienė sakė, kad liūdesys gali būti depresijos požymis.

„Iš dalies depresija yra ypatingas liūdesys, kuris trunka ilgą laiką (ne vieną dieną). Be to, šis liūdesys dažniausiai yra lydimas kitų požymių: apetito pokyčių, sutrikusio miego, savęs nuvertinimo, gyvenimo prasmės praradimo, pamažu atsirandančių minčių apie savižudybę“, – aiškino medikė.

Medikai depresiją diagnozuoja remdamiesi išsamia paciento, o kartais ir artimųjų apklausa. Įvertinami ligos simptomai, persirgtos ligos, patirti stresai. Kartais naudojamos tam tikros vertinimo skalės.

„Sudėtingiau pastebėti savo ar artimojo ligą, kuri dažnai prasideda lėtai ir nepastebimai, todėl žmogui neatrodo, kad jis serga. Nuolat šalia esantys artimieji taip pat ne visada pastebi, kad žmogus pamažu tampa tylesnis arba, atvirkščiai, dirglesnis. Nuovargis, prastas miegas ar sutrikęs dėmesys priskiriamas pervargimui“, – teigė gydytoja.

Labai svarbu šeimos palaikymas

Įprastai depresijai gydyti taikomas medikamentinis gydymas, kuris dar yra derinamas su psichoterapija. Taip pasiekiama geriausių ir ilgalaikių rezultatų.

Pastaruoju metu depresijai gydyti vis plačiau taikoma kognityvinė ir elgesio terapija. Sergantiems depresija sveikti taip pat padeda šviesos, muzikos terapijos.

Medikai teigia, kad nereikėtų užmiršti pagalbos sergančio depresija žmogaus šeimai. Retai žmogus egzistuoja vienas: jeigu kenčia vienas šeimos narys, kenčia visa šeima.

Dirbant su visa šeima mažėja bendra įtampa, kaltės jausmas šeimoje, atsiranda bendrumo ir palaikymo jausmas. Tai padeda sergančiam žmogui greičiau sveikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.