Pirmas pasimatymas: kaip suprasti, kad tai jums skirtas žmogus

Nauja pažintis gali iš esmės pakeisti jūsų gyvenimą. Tai – viena priežasčių, kodėl būsimas pasimatymas kelia jaudulį, gerą nuotaiką, bet gali atnešti ir nerimą. Daugelis žmonių ilgam įsimena, kaip staiga susižavėję nauju pažįstamu staiga nusivilia. Pasirodo, pirmas įspūdis buvo apgaulingas.

Jei vyras moka juokauti, jis lengvai ras kelią į moters širdį.<br>123rf nuotr.
Jei vyras moka juokauti, jis lengvai ras kelią į moters širdį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2015, 4:23 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 8:42 PM

Psichologai nurodo keletą požymių, iš kurių galime suprasti, kiek žmogus yra atviras ir pasiryžęs užmegzti rimtus santykius.

Apgaulingas humoras

Jei vyras moka juokauti, jis lengvai ras kelią į moters širdį. Humoro jausmą turintis žmogus sugeba greitai įsigyti simpatijų. Mes neretai susižavime juo praėjus vos kelioms minutėms. Mus žavi tokio žmogaus asmenybė. Šmaikštūs žodžiai ir juokeliai praskaidrina nuotaiką, o užkrečiantis juokas sukuria bendrumo atmosferą.

Eidamos į aklą pasimatymą moterys dažnai nerimauja, kad gali susipažinti su vyru, kuris yra nemalonus, net pavojingas. Būdamos neabejingos humorui moterys netgi mano, kad tai – vyro proto rodiklis, ypač jos vertina saviironiją, kuri dažniausiai būdinga psichiškai sveikiems žmonėms.

Tačiau JAV psichologės Claudia Brumbaugh ir Chris Fraley įrodė vieną svarbų faktą – daug juokaujantys žmonės neretai maskuoja nepasitikėjimą savo jėgomis, tai – viena priežasčių, kodėl būna sunku užmegzti tvirtus ir artimus santykius.

Kartais šmaikštumą ir sąmojingumą žmonės naudoja tik tam, kad galėtų sukurti pasitikėjimo iliuziją.

„Atkreipkite dėmesį, ar puikus humoro jausmas nenukreipia jūsų žvilgsnio kur nors kitur , – patarė šeimos psichologas ir rašytojas Pegas Streepas. – Jei žmogus pasitikinti savimi ir siekia rimtų santykių, jis nėra linkęs per pirmą pasimatymą vaidinti vieno aktoriaus teatro. Neretai taip elgiasi žmogus, kuris nori įtikinti ne tik partnerį, bet ir patį save, kad jo ketinimai rimti.“

Saiko jausmas arba kiek galima kalbėti apie save

Susitikimas su nuoširdžiu žmogumi, kuris visą laiką tyli, nedaro didelio įspūdžio.

Tyrimai rodo, kad pernelyg didelis atvirumas demonstruojamas pažinties pradžioje, gali būti kaip raudona vėliavėlė.

Nepasitikintys savimi žmonės linkę tike daug pasakoti apie save, kol tai tampa monologu. Nors jie mano, kad yra labai nuoširdūs ir nieko neslepia, iš tikrųjų siekia dominuoti. Jie kalba tik apie save, nes jiems tai rūpi, bet jūsų pasaulis jiems yra svetimas ir neįdomus, jie nerodo jokio noro pažinti kitą žmogų.

Tuo tarpu tyleniai, kuriuos kamuoja aukštas nerimo laipsnis, gali atrodyti gerokai rimtesni, o jų istorijos – kur kas dramatiškesnės nei kitų žmonių pasakojimai apie save.

Toks įspūdis gali susidaryti bendravimo pradžioje. Ilgainiui vidinis nerimas gali tapti netgi bendravimo stabdžiu.

Kiek traukia priešybės?

Daugelis žmonių pripažįsta, kad priešybės gali suartinti, tačiau tokia tendencija ne visada tampa taisykle. Tie bruožai, kuriais mes iš pradžių žavėjomes, ilgainiui gali netgi erzinti.

Kas iš tikrųjų vyksta, kai iš esmės skirtingi žmonės nusimeta oficialumo skraistę ir parodo savo tikrąjį charakterį?

Vienoje pusėje atsiduria ekstravertas – žmogus be stabdžių, o kitoje – intravertas, tylenis, kuriam reikia pauzių ir laiko apmąstymams.

Jei vienas žmogus linkęs atvirai demonstruoti savo emocijas ir jausmus, tai kitam reikia laiko, kad galėtų reaguoti ir kaip nors atsakyti.

Intravertas kalbės gerokai tyliau ir ramiau nei priešingo temperamento žmogus. Skirtybės, kurios taip traukė pažinties pradžioje, ilgainiui gali tapti susvetimėjimo priežastimi.

Psichologai nustatė – vyras tylenis netrikdo moters. Tokį vyrą ji netgi labiau vertina, vadina jį dėmesingu klausytoju, jai atrodo, kad jis geras ir patikimas.

Natūralu, kad moters plepumas gali sudominti ir vyrą, kuris mano, kad jo draugė apdovanota nuoširdumu ir sąžiningumu.

Tačiau mokslininkai nustatė, kad tokios pažintys greitai nutrūksta. Skyrybų iniciatoriumi dažnai būna vyras, ypač jei moters aktyvumas susijęs su noru viską kritikuoti.

Kai kurie psichologai mano, kad charakterių skirtumas nėra pagrindinė priežastis, kodėl žmonės nustoja bendrauti. Santykiai nutrūksta dėl kur kas rimtesnių dalykų.

Kad žmonės pradėtų bendrauti, jie turi matyti savo partneryje tam tikras nerealizuotas galimybes. Charakterio ir temperamento skirtumai čia niekuo dėti. Santykiai neretai nutrūksta tada, kai žmogus netenka kantrybės taikytis prie to, kas vadinama nesuderinama. Tik įsimylėjėliai sugeba priimti šiuos skirtumus kaip didelį džiaugsmą, o ne kaip pasmerkimą. Ką sako skaičiai ir faktai?

Internete susipažinę žmonės linkę kur kas labiau pasigirti savo privalumais. Tyrimai rodo, kad taip elgiasi net 81 proc. apklaustųjų. Žmonės linkę gudrauti, nurodydami savo amžių, kūno svorį, kalbėdami apie finansinį savarankiškumą, šeimos padėtį. Jie pagražina savo asmenines nuotraukas.

Romantizuodami būsimą partnerį, tiek vyrai, tiek moterys stengiasi geriau galvoti ir apie save. Net 46 proc. vyrų ir 35 proc. moterų prisipažino, kad kai kurias detales nutylėjo, siekdami patraukti būsimo partnerio dėmesį.

Žinoma, tai dar nereiškia, kad susipažindami jūs susidursite su apgaviku. Bet jei jūs susipažinote virtualioje erdvėje ir ruošiatės pirmam pasimatymui, būkite viskam pasiruošę.

Ne tik baimė likti atstumtam verčia šiek tiek padailinti savo įvaizdį ir pagražinti informaciją apie save. Žmogus negali žinoti, kokį jis paliks kitiems įspūdį, o tai bloškia jį į saviapgaulės pinkles.

Kiek padeda šventas melas?

Pirmą kartą pasakodami apie save nepažįstamam žmogui mes labai dažnai pateikiame jau paruoštą ir suredaguotą informaciją apie nemalonius dalykus, pavyzdžiui, kodėl nutrūko studijos aukštojoje, dėl kieno kaltės įvyko skyrybos.

Ilgiau bendraujant, tiesa gali išlįsti kaip yla iš maišo. Tačiau dėl tokių dalykų įsimylėjėliai nenutraukia romano. Siekdami likti kartu, jie netgi užmerkia akis į tai, kad kažkas kažką melavo.

Kur kas liūdniau klostosi santykiai su žmogumi, kuris specialiai melavo, norėdamas, kad jūs patikėtumėte jo nuoširdumu.

Susipažindami virtualioje erdvėje, mes taip pat pripažįstame tam tikras žaidimo taisykles, nereikėtų to užmiršti. Žaidimo situacija suteikia daugiau galimybių, mes sugebame prie jų prisitaikyti, tai ne bėgimas nuo gyvenimo, o naujo tilto į gyvenimą kūrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.