Populiarūs mokykloje – nevykėliai ateities gyvenime?

Mokslininkai turi blogų žinių mokykloje populiariems paaugliams: tikėtina, kad tai gali turėti neigiamos įtakos tolesniam jų gyvenimui. Atliktas tyrimas, iš kurio paaiškėjo, kad tie, kurie itin stengėsi sulaukti bendraamžių pripažinimo, suaugę sulaukė daugiau problemų, dažniau vartodavo alkoholį ir narkotikus bei užsiimdavo nusikalstama veikla.

Kai populiarieji paaugliai suaugo, jie buvo ne tokie kompetentingi, kaip tie, kurie neturėjo tokio paties statuso tarp bendraamžių.<br>123rf nuotr.
Kai populiarieji paaugliai suaugo, jie buvo ne tokie kompetentingi, kaip tie, kurie neturėjo tokio paties statuso tarp bendraamžių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-08-31 12:04, atnaujinta 2017-10-18 05:19

„Panašu, kad tų paauglių elgesiui įtakos turėjo ankstyvas jų išpopuliarėjimas, – teigė tyrimui vadovavęs Josephas P. Allenas, psichologijos profesorius iš Virdžinijos universiteto JAV. – Bėgant laikui, jie turėjo vis labiau ir labiau stengtis padaryti įspūdį kitiems paaugliams – ar bent grupei jų.

Jie būtent todėl ėmė užsiimti rimta nusikalstama veikla, pradėjo vartoti alkoholį.

Kai populiarieji paaugliai suaugo, jie buvo ne tokie kompetentingi, kaip tie, kurie neturėjo tokio paties statuso tarp bendraamžių.“

Mokslininkai išsiaiškino, kad siekiantys dėmesio stengiasi elgtis tarsi būtų vyresni, nei yra iš tikrųjų, tačiau tai atneša ne tokius rezultatus, kokių jie tikisi.

183-jų paauglių gyvenimas buvo stebimas nuo 13-os iki 23-ejų. Informaciją mokslininkams suteikdavo jie patys, jų bendraamžiai ir tėvai.

Paaugliai ėjo į viešąsias mokyklas pietrytinėje JAV dalyje bei buvo skirtingų tautybių.

Tarp 13-mečių populiariausi buvo tie, kurie būdavo užmezgę romantinius santykius, užsiiminėjo vandalizmu ir bendraudavo su tais, kurių išvaizda graži.

Tačiau bendraamžių nuomonė po kiek laiko pasikeitė.

Kai jiems suėjo 22-eji, anksčiau buvę populiarūs paaugliai prarado savo statusą. Jų bendraamžiai teigė, kad jie ne taip gerai palaiko socialinius santykius.

Pasak tyrimo, tai nebuvo vienintelė problema – jie taip pat turėdavo rimtų alkoholio bei narkotikų problemų.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.