7 absurdiški ir klaidinantys mitai apie psichikos sutrikimus

Depresija. Nuolatinis nerimas, įtampa ir beviltiškumo jausmas. Šie žodžiai skamba lyg nuosprendis psichologinių sutrikimų turintiems žmonėms. Situacijos negelbsti ir aplinkinių įsitikinimai, neva depresija gali būti užkrečiama, o ligoniui padėti neįmanoma. Tam, kad galbūt vieną dieną išgelbėtumėte savo artimo gyvybę, iš pradžių reikia išsklaidyti visuomenėje vyraujančius mitus.

Tam, kad galbūt vieną dieną išgelbėtumėte savo artimo gyvybę, iš pradžių reikia išsklaidyti visuomenėje vyraujančius mitus apie psichikos ligas.<br>123rf nuotr.
Tam, kad galbūt vieną dieną išgelbėtumėte savo artimo gyvybę, iš pradžių reikia išsklaidyti visuomenėje vyraujančius mitus apie psichikos ligas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 13, 2015, 4:52 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 1:07 AM

1. Psichikos ligos yra užkrečiamos.

Sunku patikėti, tačiau daugelis žmonių vis dar tiki, jog psichologiniai sutrikimai patenka į užkrečiamų ligų sąrašus. Tarytum ilgą laiką būnant su depresija kamuojamu ligoniu, susirgti galima ir pačiam. Mokslininkai įsitikinę – nors emocijos, ypač neigiamos, yra užkrečiamos, tačiau psichinės ligos – ne. Šis mitas ypač žalingas, nes padidina psichikos ligų kamuojamų žmonių socialinę izoliaciją.

2. Psichiniai sutrikimai iššaukia agresijos priepuolius.

Vyrauja nuomonė, jog psichikos ligos gali paskatinti agresiją bei iššaukti norą smurtauti. Tačiau šis mitas gerokai prasilenkia su realybe: 2014 metais atliktas tyrimas parodė, jog psichikos ligoniai kur kas dažniau tampa ne smurtautojais, o smurto aukomis.

3. Psichikos ligos – retenybė.

Netiesa. Maždaug vienas iš keturių žmonių pasaulyje tam tikru savo gyvenimo momentu patiria psichikos sutrikimus. Tad tikimybė, jog jūs ar jūsų draugų rate esantis žmogus kada nors susirgs psichologine liga, siekia net 25 proc.

4. Psichikos ligos priklauso nuo žmogaus požiūrio.

Visuomenė vis dar tiki, jog psichikos sutrikimai tėra žmogaus negebėjimas susidoroti su jį užklupusiomis bėdomis. Neva nuolatinę įtampą jaučiančiam žmogui tereikia prisiversti atsipalaiduoti, o sergančiam depresija – nustoti sielotis. Tačiau net ir psichologinės ligos turi fizinių simptomų. Depresiją kenčiantis asmuo gali pastebėti padažnėjusį galvos skausmą, virškinimo problemas ir net nenorą valgyti. Nerimą ir įtampą jaučiantys žmonės – susilpnėjusią imuninę sistemą, širdies darbo sutrikimus.

5. Nuo psichologinių ligų neįmanoma išsigyti.

„Depresija yra išgydoma liga“, – sako Niujorko psichinių sutrikimų centro vadovas Lloydas Sedereris. „Kaip ir gydant bet kokią kitą ligą yra pasitelkiami moksliškai patvirtinti metodai: skirtingos terapijos ir medicininiai preparatai. Jie padeda efektyviai kovoti su psichikos sutrikimais, tačiau tam reikia laiko ir kantrybės.“

6. Psichologinės ligos – traumatiškos vaikystės padarinys.

Gyvenime patirti sunkumai ir tragedijos tikrai gali prisidėti prie depresijos išsivystymo, tačiau tai nebūtinai yra pagrindinė priežastis. Psichinius sutrikimus kenčia ir nuostabią vaikystę patyrę žmonės.

7. Psichikos ligoniui padėti neįmanoma.

Artimųjų ir draugų parama bei meilė yra svarbūs veiksniai gydant psichologinius sutrikimus. Pasak medicinos ekspertų, socialinių ryšių palaikymas neretai pasitarnauja kaip savižudybės prevencija, palengvina ligonių kasdienybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.