Asmenukių fotografavimas pripažintas psichikos sutrikimu

Asmenukė – tai autoportretinė nuotrauka, dažniausiai daroma išmaniuoju telefonu ir dedama į socialinius tinklus. Jų mada pastaruoju metu užsikrėtęs visas pasaulis. Vis daugiau žmonių patys save fotografuoja prieš veidrodį arba atsukę į veidą mobilųjį.

Kim Kardashian per savaitę padaro daugybę savo portretų.
Kim Kardashian per savaitę padaro daugybę savo portretų.
Pasidaryti vieną ar kelias asmenukes yra smagus užsiėmimas.<br>123rf nuotr.
Pasidaryti vieną ar kelias asmenukes yra smagus užsiėmimas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gerda Morozovienė

Sep 30, 2015, 1:26 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 4:53 PM

Amerikos psichiatrų asociacija pripažino, kad tai – psichikos sutrikimas, o asmenukių mėgėjus suskubo suskirstyti į kelias grupes ir net ruošiasi pradėti gydyti.

Nuo mėgėjų iki fanatikų

Jie paaiškino, kad tie, kurie fotografuoja save tris ir daugiau kartų per dieną, tačiau padarytomis nuotraukomis socialiniuose tinkluose nesidalija, turėtų būti vadinami epizodiniais asmenukių mėgėjais.

Antrajai ūmiųjų asmenukių gerbėjų grupei priskiriami tie veikėjai, kurie fotografuoja save kelis kartus per dieną ir būtinai viešina savo atvaizdus socialiniuose tinkluose.

Trečioji grupė, pasak Amerikos psichiatrų asociacijos, – visiški asmenukių maniakai, kurie per vieną dieną gali padaryti šešias ir daugiau savo nuotraukų ir būtinai jas paviešinti bent keliuose socialiniuose tinkluose.

Asmenukes prilygino maistui

Tuo tarpu psichologas dr. Marius Daugelavičius asmenukes prilygino maistui. „Jei žmogus valgo saikingai, tai viskas gerai, tačiau jei tai daro be paliovos nuo ryto iki vakaro, tai jau sutrikimas. Panašiai ir su asmenukėmis – pasidaryti vieną ar kelias yra smagus užsiėmimas, papokštavimas, tačiau jei žmogus gyvena vien tik mintimi, kaip save gražiau pateikti ir geriau atrodyti, tai jau gali būti vadinama manija arba sutrikimu“, – teigė psichologas.

Jis pabrėžė, kad vien asmenukių darymas negali nusakyti apie žmogaus sutrikimus. „Reikia pažvelgti ir į kitus veiksnius, kurie parodo dėmesio trūkumą. Paprastai dėmesio trokštantys asmenys linkę nuolat rodytis ant scenos, būti dėmesio centre tiek darbe, tiek laisvalaikiu“, – sakė vyras.

M.Daugelavičius paaiškino, kad asmenukėse slypi ir geroji pusė, apie kurią daugelis nė nepagalvoja. „Kukliems, užsidariusiems savyje ar intravertams žmonėms savęs fotografavimas yra tam tikras teigiamas iššūkis ir galimybė save parodyti ar atskleisti. Tokio tipo žmonėms viešinti savo nuotraukas – labai sveika“, – tikino pašnekovas.

Psichologas teigė, kad asmenukės gali sukelti priklausomybę ir tuo atveju, kai po nuotraukos įkėlimo į socialinį tinklą karštligiškai laukiama grįžtamosios reakcijos. „Juk asmenukių tikslas – reakcijos, malonių komentarų, patiktukų (like – angl.) rinkimas. Jei žmogus mato, kad nesulaukia tikėtos reakcijos, jį gali apimti nerimas ir baimė, kad kažkas su juo negerai“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.