G. Einikis mušė žmoną – krizių centro atstovė aiškina priežastis

Vakar naujienų portalas Lrytas.lt pranešė, kad į policiją dėl vyro smurto ir vėl kreipėsi krepšininko Gintaro Einikio žmona. Atvykę į Klaipėdoje esančius poros namus, policijos pareigūnai rado sumuštą Jurgitą Einikienę ir girtutėlį krepšininką, kuris į alkoholio matuoklį pripūtė 1,9 promiles. Pareigūnai nieko nelaukdami išvežė smurtautoją į areštinę.

Gintaras Einikis vėl uždarytas į areštinę.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Gintaras Einikis vėl uždarytas į areštinę.<br>A.Pilaitienės nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gerda Morozovienė

Oct 6, 2015, 4:45 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 5:25 PM

Smurtas Jurgitos ir Gintaro šeimoje vyksta ne pirmą kartą. Moteris nuolat kenčia vyrą, kuris prieš ją kelia ranką, tačiau pati nesiima jokių konkrečių veiksmų. Iki šiol moteris nesiryžo nutraukti santuokos ir oficialiai su juo išsiskirti. Kauno apskrities moterų krizių centro pirmininkė ir šeimų konsultantė Aušra Vyšniauskienė paaiškino, kodėl moterys po smurto aktų ir toliau gyvena su smurtautojais.

Vis populiarėjantis aukos sindromas

Paklausta, kodėl moterys nepalieka ją mušančio vyro, pašnekovė vardijo pagrindines ir dažniausias priežastis. „Pirmoji, artimiausia krepšininko G.Einikio atvejui, tai kai moteris tampa auka. Jos įsijaučia į tokią padėtį, jog yra aukos, jų visi gaili, bėdas transliuoja net televizija ir žiniasklaida. Būdamos tokiame vaidmenyje jos negali racionaliai mąstyti. Į mūsų krizių centrą ateinančios moterys labai dažnai patiria smurtą daugiau nei kelis kartus, tačiau daugelis jų teigia, kad yra vargšės, jų daug kas gaili, tačiau nutraukti santykius jos yra per silpnas. Tai vadinamasis aukos sindromas“, – aiškino A.Vyšniauskienė.

Ji tikino, kad dar viena priežastis – tai moters tikėjimas, jog vyras liausis gėręs. Anot jos nemažai moterų atėjusios pasakoja, kad jų vyrai, būdami blaivūs, yra labai geri, švelnūs, malonūs, tačiau vos išgėrę persimaino ir ima smurtauti. „Moterys nori tikėti, kad jų gyvenimo draugas nebegers, jie apipila moteris pažadais, tačiau ilgainiui ir vėl ima mušti. Taip pat daugelį moterų gąsdina ir neturėjimas kur eiti. Jas slegia baimė parduoti būstą ir neturėti pakankamai pinigų oriai pragyventi. Patikėkit, finansinė pusė moterims yra labai svarbi“, – sakė ji.

Žinomos poros gėdijasi smurto

Šeimų konsultantė teigė žinanti nemažai atvejų, kai smurtaujama ir žinomose viešose šeimose. „Smurtas žymių šeimų namuose yra labai dažnas, tačiau, kaip bebūtų gaila, moterys gėdijasi tokių atvejų ir jų neviešina, slepia. Yra daugybė pavyzdžių, kai nenorėdamos sutepti šeimos įvaizdžio, moterys smurtą kenčia penkerius ir daugiau metų“, – apgailestaudama teigė A.Vyšniauskienė.

Pašnekovė sakė, kad nemažai moterų kreipiasi ir dėl patiriamo psichologinio smurto. „Tiesa, jį gerokai sunkiau įrodyti. Išaiškinti psichologinio smurto detales galima tik tuo atveju, kai moteris turi liudininkų, išsaugo trumpąsias žinutes, diktofono įrašus. Įdomiausia yra tai, kad po gauto moters pranešimo vyras būna kviečiamas į apklausą, kurioje paaiškėja, kad psichologinį smurtą išprovokavo pati moteris engdama vyrą“, – dėstė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.