Pats sau daktaras – kaip diagnozuoti depresiją

Kas iš tikrųjų yra depresija ir kuo ji skiriasi nuo liūdesio. Kur ta riba tarp sunkaus etapo ir ligos, kuri pasiglemžia gyvenimo džiaugsmą ir jėgas.

Pasak psichologo, žmonėms ši klastinga liga gali prasidėti ne tik dėl sudėtingų išgyvenimų, bet ir dėl fiziologinių priežasčių.<br>123rf nuotr.
Pasak psichologo, žmonėms ši klastinga liga gali prasidėti ne tik dėl sudėtingų išgyvenimų, bet ir dėl fiziologinių priežasčių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2015, 3:25 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 1:07 AM

Abejojate, ar jums depresija, bet gyvenimas vis dažniau atrodo nepakeliamas, paklausykite Tomo Lagūnavičiaus patarimų, kaip atpažinti ligą. Jei jūsų įtarimai pasitvirtins, arba savo aplinkoje turite žmogų, kuriam prasidėjo depresija, sužinokite, ko griebtis, kokius tyrimus daryti ir kaip atlikti prevenciją. Visi atsakymai – virtualioje konsultacijoje „Psichologas pataria“.

„Sveikus žmones sergantieji depresija dažniausia erzina. Yra susidaręs toks stereotipas, kad depresija yra tiesiog liūdesys ir žmogus savo būseną gali pakeisti, kai tik užsinorės. Deja, tai – netiesa. Žinoma, yra įvairių depresijos formų, bet kalbant trumpai, pas sergantį žmogų prasideda fiziniai pakitimai, vyksta procesai smegenyse ir baisiausia būna tuomet, kai žmogus nori sau padėti, bet negali, nes visas jo kūnas priešinasi. Mano nuomone, labai svarbu užsiimti ne tik onkologinių susirgimų prevencija, bet ir psichikos ligų. Būtent šiandien pabandysiu padėti visiems pasitikrinti, ar jums prasidėjo depresija.“, – dėsto T. Lagūnavičius.

Pasak psichologo, žmonėms ši klastinga liga gali prasidėti ne tik dėl sudėtingų išgyvenimų, bet ir dėl fiziologinių priežasčių: „Pavyzdžiui, prasidėjo menopauzė, keičiasi kūnas, keičiasi viskas – moteris pradeda pati savęs nekontroliuoti. Dažnai psichinė būsena pasikeičia po gimdymo, per vidurio amžiaus krizę, prasidėjus fizinei ligai, kai organizmas nebesugeba aprūpinti smegenų reikiamomis medžiagomis. Todėl labai svarbu, aptikus depresijos požymius, kreiptis į gydytoją, kuris patikrintų, kas pasikeitė, o tik tuomet galima tęsti darbą su psichiatru ar psichologu“.

Kaip nustatyti depresiją ir ką daryti, jei įtarimai pasitvirtina – paklausykite virtualioje psichologo konsultacijoje po straipsniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.