4 stebuklingi pratimai, padedantys „paleisti“ savo baimę

Baimė pasirodo pačiais įvairiausiais pavidalais ir trukdo mums pilnavertiškai gyventi. Laimei, su baime galima susidoroti. Reikia tik žinoti, kad bet kokios rūšies baimės pagrindas yra pati pamatinė baimė – mirties baimė. Ši baimė užkoduota genuose: mūsų protėviams teko išgyventi sudėtingomis ir neretai ekstremaliomis sąlygomis, visą laiką kovojam už išlikimą.

Galite tiesiog „paleisti“ savo baimę, padarę keletą pratimų.<br>123rf nuotr.
Galite tiesiog „paleisti“ savo baimę, padarę keletą pratimų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-11-16 09:31, atnaujinta 2017-10-04 07:18

Mokslininkai teigia, kad baimė mums yra būtina. Šis jausmas reikalingas tam, kad mus apsaugotų. Žmogaus smegenyse yra ypatinga dalis – vadinamasis migdolinis kūnas. Jis atsakingas už pirmapradžių emocijų – pykčio ir baimės, – atsiradimą.

Migdolinis kūnas akimirksniu paveikia jūsų savijautą ir gali ją pakeisti per kelias sekundes, jeigu jums gresia realus pavojus. Juk veikti reikia labai greitai. Tą akimirką, kai organizmas „supranta“, kad kažkas yra ne taip, migdolinis kūnas skubiai reaguoja, intensyviai perduodamas signalus į smegenis. Ir migdolinio kūno reakcija šią akimirką apeina racionaliąją smegenų dalį, atsakingą už apgalvotus sprendimus.

Jeigu prieš save pamatysite atidarytą liuką – ilgai negalvosite, atšoksite atgal, kad nenukristumėte. Psichologai teigia, kad tokio „liuko“ vaidmenį gali atlikti ir prisiminimai iš praeities. Pavyzdžiui, turėjote griežtą tėvą, kuris ant jūsų šaukdavo. Ir jūs jo bijojote. Bet užaugote, baigėte mokslus, dirbate. Ir jūsų viršininko balsas – labai garsus, jis jums kažką primena. Kas kartą, kai jis su jumis kalba pakeltu tonu, jūs viduje susigūžiate ar užimate gynybinę poziciją, nesąmoningai galvodami, kad tai kelia pavojų jūsų gyvybei. Nerimo šaltinis – jūsų praeityje, bet emocinė reakcija kyla čia ir dabar.

Jeigu su jumis vyksta kažkas panašaus – ką daryti tokiu atveju? Galite tiesiog „paleisti“ savo baimę, padarę keletą pratimų.

1. Pradžioje suspauskite, įtempkite, o po to smarkiai atpalaiduokite visą kūną. Darykite taip, kol ateis atsipalaidavimas.

2. Papurtykite rankas ir kojas – ne mažiau kaip 6 kartus kiekvieną.

3. Giliau kvėpuokite.

4. Nukreipkite dėmesį į tas kūno dalis, kuriose jaučiate įtampą. Iškvėpkite orą į įtampos taškus. Tada užmerkite akis ir visiškai atpalaiduokite kūną, pasistenkite sustabdyti bet kokį minčių srautą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.