7 patarimai, kaip lengvai įsiminti sudėtingus dalykus

Gebėjimas mokytis, o tai reiškia – ir įsiminti informaciją, – vienas iš svarbiausių žmogaus sugebėjimų. Visa bėda, kad metodai, kuriais mus mokė įsiminti informaciją mokykloje, niekam tikę. Psichologai sukūrė specialią technologiją, leidžiančią įsiminti ir mokytis daug sėkmingiau.

Psichologai sukūrė specialią technologiją, leidžiančią įsiminti ir mokytis daug sėkmingiau.<br>123rf nuotr.
Psichologai sukūrė specialią technologiją, leidžiančią įsiminti ir mokytis daug sėkmingiau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 25, 2015, 5:54 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 12:12 AM

1. Paieška: išmokite ieškoti atmintyje, ko jums reikia

Kai stengiatės ką nors atsiminti, jūs tarsi ieškote tos informacijos, išnarstote visus variantus. Jūs prisimenate pačią idėją, o ne kažkokią konkrečią informaciją, kurią iškalėte. Tai yra naudinga, nes priverčia dirbti neuronų ryšius, kurie betarpiškai susiję su jums reikalinga idėja.

2. Apdorojimas: naujas idėjas susiekite su jau jums žinomomis

Kai jūs bandote perteikti informaciją „savais žodžiais“, jūs ją apdorojate. Jeigu sugebėsite paaiškinti naują idėją, naudodami savo jau turimas žinias, jūs geriau įsiminsite šią naują informaciją ir sukursite sąryšius, kurie jums padės ją atgaminti. Pavyzdžiui, fizikinį šilumos apykaitos procesą bus lengva suprasti, jeigu įsivaizduosite kavos puoduką, šildantį jūsų rankas ir perduodantį jums savo šilumą.

3. Kaitaliojimas: mokykitės skirtingų dalykų

Kai vienu metu dirbate prie keleto klausimų, jūs užsiimate kaitaliojimu. Jeigu norite suprasti dalyko esmę – pavyks geriau, jeigu išnagrinėsite pačias įvairiausias situacijas. Pavyzdys iš sporto: gynėjas pagerins savo įgūdžius, jeigu treniruosis su įvairiais kamuolio padavimo būdais. Taip yra todėl, kad kai susidursite su problema akis į akį, pirmiausiai jums teks nustatyti, kokios rūšies ta problema, o po to ieškoti jos sprendimo būdų.

4. Generavimas: atsakymų ieškokite savarankiškai

Kai bandote savarankiškai rasti atsakymą, tam, kad jį gautumėte, užsiimate informacijos perorganizavimu. Ėmęsi nežinomo dalyko ir savarankiškai išsprendę visus iškilusius klausimus, jūs greičiau įsiminsite sprendimo būdą, nei tuo atveju, jeigu kas nors jums parodys, kaip reikia daryti.

5. Analizė: įvertinkite, kas vyksta

Jeigu trumpam atsitraukiate, kad tarsi iš šono įvertintumėte tai, kas vyksta susitikime (ar projekte) – jūs analizuojate ir vertinate, kas vyksta. Naudinga užduoti sau keletą klausimų: Kas buvo padaryta sėkmingai? Ką buvo galima pagerinti? Ką tai rodo? Labai efektyvi metodika ir vadinamasis „reflektyvus užsirašinėjimas“ (trumpa to, kas vyksta, analizė). Tyrimas parodė, kad dienos pabaigoje skyrus 15 minučių svarbių momentų analizei, kai kurių grupių efektyvumas padidėjo 23 proc.

6. Mnemonika: naudokite įsiminimo gudrybes

Prisiminkite vaikystę, kai tam tikrus dalykus įsiminti padėdavo eilėraštukas ar frazė. Pavyzdžiui, frazė „drasko – visas nosines nudrasko“ padeda įsiminti, kad žodyje „drasko“ nereikia rašyti a nosinės. Nors šitaip įsimenate ne dalyko esmę, o kai ką kito, jūs sukuriate svarbias asociacijas, kurios padeda įsiminti reikalingą informaciją.

7. Kalibravimas: įsitikinkite, kad viską supratote teisingai

Labai naudinga suprasti, jog kažko nežinojote – tada jūs maksimaliai išsivaduojate iš iliuzijų ir stengiatės į viską žvelgti realiau. Tai svarbu – nes visi mes susiduriame su „kognityviniais iškraipymais“: dažnai galvojame, jog kažką supratome, nors iš tiesų būna ne taip. Todėl, kad geriau suprastumėte situaciją, geriau įsiklausyti į aplinkinių pastabas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.