Moniką Linkytę patyčiomis pravirkdė vyras, pats nuo jų kentėjęs

Užgaulių patyčių epidemija – ne tiktai paauglių liga, kurios užkratas paplitęs daugelyje šalies mokyklų. Šią negerovę, pasirodo, pirmiausia platina suaugusieji. Skaudinančių pašaipų apstu pramogų pasaulio renginiuose, socialiniuose tinkluose.

Tai Moniką įžeidė, tačiau praėjus kiek laiko ji iš to tik pasijuokė.<br>T.Bauro nuotr.
Tai Moniką įžeidė, tačiau praėjus kiek laiko ji iš to tik pasijuokė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2016, 7:38 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 11:02 AM

Neseniai muzikos apdovanojimų M.A.M.A ceremonijoje net tris prizus pelniusi Monika Linkytė (23 m.) nulipusi nuo scenos apsiverkė ne iš džiaugsmo. Dainininkė tarsi visu kūnu juto, kad tuo metu, kai kopė į sceną atsiimti statulėlių už Metų dainą, Metų albumą ir kaip Metų atlikėja, aplinkui tvyrojo daug negerų emocijų, kurias siuntė kiti žmonės.

Monika taip jautėsi ne tik dėl nuovargio, bet ir dėl apkalbų, intrigų.

Net renginio vedėjas, humoristas Justinas Jankevičius (31 m.) po M.Linkytės pasirodymo scenoje užsiminė, kad ji – beviltiškas Justės (renginį su J.Jankevičiumi vedusios jo mylimosios ir dainininkės J.Arlauskaitės-Jazzu) klonas.

Tai Moniką įžeidė, tačiau praėjus kiek laiko ji iš to tik pasijuokė. Metų atlikėja tokią pašaipą palaikė pokštu.

Juolab kad ji pažįsta ir Justiną, ir Justę, kuriuos vadina draugiškais žmonėmis. Nors kartais pora pasikandžioja tarpusavyje ar šmaikštumu įgnyba bičiuliams, Monika to nepavadintų patyčiomis.

Bet renginio užkulisiuose M.Linkytės laukė šaltas dušas – ji sulaukė daug nenuoširdžių šypsenų, „plastikinių“ apkabinimų ir kandžių replikų.

Dainininkė pasijuto lyg balta varna, nes dalis kolegų pasirodė pavydūs ir savanaudiški. Monika tikino niekada nemokėjusi ir nenorinti išmokti būti veidmaine – į akis šypsotis, o už nugaros laikyti peilį.

Humoristas J.Jankevičius pastebėjo, kad kai kurie atlikėjai visada ras priežastį įsižeisti, jei patys jaučiasi turintys kompleksų.

„M.A.M.A. apdovanojimus kaip patyčių fiestą vertinantys žmonės turi kitą problemą – jie susireikšmina. Būtent tai ir norėjau akcentuoti rašydamas renginio scenarijų.

Kompleksuotas ir susireikšminęs žmogus visada ras būdą įsižeisti.

Nevisavertiškumo kompleksas verčia žmones rinktis gynybos režimą, kuris galimybę pasijuokti iš savęs smegenyse paverčia įsižeidimu. Suaugęs žmogus privalo turėti saviironijos, o jeigu neturi, aš tikrai negaliu jo apsaugoti nuo jo paties“, – tokį atsaką dėl pašaipų per muzikinius apdovanojimus pateikė J.Jankevičius.

M.Linkytei tapo akivaizdu, kad reikia būti abejingai, tvirtai ne tik renginiuose, bet ir skaitant atsiliepimus socialiniame tinkle.

„Tai, kad būna viskuo pasipiktinusių žmonių, – ne naujiena. Po apdovanojimų socialiniame tinkle irgi sulaukiau ir neigiamų emocijų. Kiekvienas žinomas žmogus patiria tą patį – vieni mažiau, kiti daugiau pašaipų išgirsta.

Manau, kad esame jauna valstybė ir jauna visuomenė. Gavome laisvę kalbėti, ir dabar daug kas kalba bet ką ir bet kaip – dažniausiai išreiškia savo pykčio proveržį.

Bet jei viešai pasakai, kas nepatinka, – paaiškink, dėl ko“, – sakė geriausia Metų atlikėja tituluota M.Linkytė.

Anksčiau Monika nebuvo susidūrusi su pašaipomis, o populiarumas atvėrė akis parodydamas, kiek pramogų pasaulis pritvinkęs neigiamų emocijų.

Praeityje dainininkė augo tarsi kiaute, tvirtai ją saugojusiame nuo patyčių. Klasė, kurioje ji mokėsi, buvo supratinga. Vaikai vieni kitiems buvo pakantūs.

„Patyčių niekada nebuvo nepaisant to, ar kas nors mokėsi gerai, ar prasčiau, ar kuris nors buvo apkūnesis, ar lieknesnis“, – pasakojo Gargždų „Vaivorykštės“ gimnaziją baigusi M.Linkytė.

Tačiau ją muzikos fiestoje šelmiškai per dantį traukusio J.Jankevičiaus paauglystė buvo kitokia. Žinomas humoristas neslėpė patyręs patyčių.

„Nuo penktos klasės kenčiau patyčias. Bet kai dešimtoje klasėje mokslo metų pabaigoje buvau smarkiai sumuštas vien todėl, kad pasipriešinau mane terorizavusiam bendraklasiui, kęsti nebegalėjau. Vasarą praleidau sporto salėje ir į vienuoliktą klasę grįžau fiziškai ir emociškai sustiprėjęs, todėl man, galima sakyti, davė ramybę.

Nemanau, kad tokia išeitis turėtų būti plačiai praktikuojama.

Patyčios yra kolektyvinė visos mokyklos, o ne asmeninė kiekvieno moksleivio problema.

Džiaugiuosi, kad patyčių keliama grėsmė vaiko psichikai pagaliau sulaukė seniai nusipelnyto viešumo“, – tikino J.Jankevičius.

***

Visą straipsnį skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.