Kur gauti nemokamą pagalbą kenčiantiems nuo smurto?

„Kur galima gauti nemokamą profesionalią pagalbą kenčiantiems nuo smurto?“ – klausia skaitytoja.

Nemokamą profesionalią pagalbą šalies teritorijoje moterys gali gauti specializuotuose pagalbos centruose.<br>Pixabay nuotr.
Nemokamą profesionalią pagalbą šalies teritorijoje moterys gali gauti specializuotuose pagalbos centruose.<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2016, 10:37 AM, atnaujinta May 23, 2017, 4:57 AM

Atsako Žmogaus teisių ekspertė, psichologė Dovilė Šakalienė:

„Dėkojame už Jūsų laišką – padarėte pirmą žingsnį link realios pagalbos. Svarbu žinoti, kad priklausomai nuo situacijos galite pasinaudoti įvairiais variantais, vienu ar keliais iš karto. 

Skubi pagalba smurto metu: 

Jei smurto atvejis vyksta, ką tik įvyko ar baiminatės, kad gali tuoj įvykti – nedelsdama skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112. Pagalbos centro darbuotojai Jums privalo pagelbėti, kai iškyla grėsmė gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui ir kai nelaimė jau įvyko bei reikalinga skubi pagalba. Daugiau informacijos rasite čia: https://www.112.lt/

Lygiai taip pat galite kreiptis tiesiogiai į policijos pareigūnus. Policija – tarnyba, dirbanti visą parą, todėl turi operatyviai reaguoti į pranešimą apie smurtą šeimoje. Smurto šeimoje atvejais policija gali: atvykti į įvykio vietą, nutraukti aktyvius smurtinius veiksmus; nukreipti Jus į pagalbą teikiančias organizacijas. Galite pateikti pranešimą ir apie prieš kurį laiką įvykusį smurto aktą ar apie atvejį, kuris Jums žinomas, nors ir nėra Jūsų šeimoje. Galite pasinaudoti policijos elektroninių paslaugų sistema https://www.epolicija.lt/, policijos pasitikėjimo telefonu (8 5) 272 5372 arba el. p. artimas.smurtas@policija.lt

Specializuota pagalba smurto artimoje aplinkoje aukoms:

Lietuvoje veikia specializuotos pagalbos centrai, teikiantys specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims. Smurto atvejį užfiksavę policijos pareigūnai pateikia artimiausiam centrui informaciją apie smurto atvejį bei nukentėjusio žmogaus kontaktinius duomenis. Centro darbuotojai tokiu atveju nedelsdami telefonu, elektroniniu paštu ar tiesiogiai susisiekia su smurtą patyrusiu asmeniu ir pasiūlo pagalbą, kad įveiktų kritinę būklę: išsiaiškina esamą padėtį ir emociškai palaiko, informuoja apie tolesnės pagalbos teikimą ir individualaus pagalbos priemonių plano sudarymą, su smurtą patyrusiu asmeniu suderina jam priimtiniausią  tolesnės specializuotos kompleksinės pagalbos teikimo būdą (telefonu, elektroniniu paštu ar susitikus).

Jei priimsite centro pagalbą, su Jumis drauge bus sudarytas individualus pagalbos priemonių planas, kurį vykdant gausite teisinę, psichologinę pagalbą, gausite informacijos ir konsultacijų visais rūpimais klausimais. Taip pat centras gali tarpininkauti, kad gautumėte papildomos pagalbos iš kitų organizacijų ar institucijų, pvz. medicininę pagalbą. Stengiamasi užtkrinti ilgalaikę pagalbą, tad centrai bendradarbiauja su savivaldybių ar nevyriausybinių organizacijų krizių centrais, teikiančiais apnakvindinimo ar apgyvendinimo paslaugas, su socialinių paslaugų įstaigomis, policija, sveikatos priežiūros įstaigomis, teisinę pagalbą teikiančiomis institucijomis.

  SVARBU: Jei paaiškėja, kad smurto liudininkais buvo vaikai ir (ar) prieš juos buvo tiesiogiai smurtauta, specializuotos pagalbos centras privalo apie tai pranešti smurtą patyrusių asmenų gyvenamosios vietos savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriui (tarnybai). Savo ruožtu, VTAS specialistai privalo nedelsdami susisiekti su vaiku besirūpinančiais asmenimis ir pradėti ginti vaiko interesus.   Emocinė pagalba: Jei Jums sunku ryžtis imtis teisinių priemonių – bent jau paskambinkite į pagalbos liniją, kur galėsite neprisistatydami papasakoti apie savo patyrimus. Pokalbis su profesionaliai pasirengusiu savanoriu gali padėti kitomis akimis pamatyti savo situaciją ir rasti konstruktyvią išeitį. 

Jei nerandi artimų žmonių, su kuriais galėtum pasikalbėti, visuomet gali paskambinti į „Jaunimo liniją“ (8 800 28888), kur visą parą budintys savanoriai suteiks tau galimybę atvirai pasipasakoti apie savo jausmus ir mintis.  „Vaikų linija“ – 116 111, Darbo laikas: 11.00-21.00 kasdien. Emocinę paramą teikia: savanoriai. „Vilties linija“ – 116 123. Darbo laikas: visą parą. Pagalbą teikia: savanoriai irpsichikos sveikatos profesionalai. „Pagalbos moterims linija“ – 8 800 66366, Darbo laikas: visą parą. Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai  “Linija doverija“ – 8 800 77277, Darbo laikas: 16.00-20.00 nuo antradienio iki šeštadienio. Emocinę paramą teikia: savanoriai-moksleiviai. Parama teikiama rusų kalba. Linija skirta paaugliams ir jaunimui.   Kitus emocinės paramos telefonų numerius rasi puslapyje www.klausau.lt/telefonai. Teisinė pagalba:

Kai kuriais atvejais smurtą patyrusiems asmenims prireikia išsamesnės teisinės pagalbos – pavyzdžiui, nutarus skirtis su smurtautoju, perimant globos teises iš smurtaujančio globėjo/tėvo/motinos, ir pan. Tokiais atvejais gali būti teikiama valstybės garantuojama teisinė pagalba. Jums priklauso pirminė teisinė pagalba, jei esate Lietuvos Respublikos pilietis; esate Europos Sąjungos valstybės narės pilietis; teisėtai gyvenate Lietuvoje ar kitoje Europos Sąjungos valstybėje; turite teisę gauti pagalbą pagal Lietuvos Respublikos tarptautines sutartis. Yra du antrinės teisinės pagalbos (atstovavimo teisme) finansavimo lygiai. Jei Jūsų pajamos ir turtas neviršys pirmojo finansavimo lygio, gausite nemokamą advokatą, jei neviršys antrojo – 50 procentų išlaidų kompensuos valstybė.

Daugiau rasite čia: www.teisinepagalba.lt

Tikiuosi, kad mūsų atsakymas Jums bus naudingas. Duokite žinią, jei kils klausimų ar pritrūks drąsos ar šie variantai Jums netinka.

Šilčiausi linkėjimai, Dovilė“

***

Baisūs dalykai neretai vyksta pačioje artimiausioje aplinkoje. Apie tai linkę nutylėti ne tik liudininkai, bet ir pačios aukos. Patiriate fizinį ar psichologinį smurtą? Esate tokio smurto liudininkai? Netylėkite. Klauskite, prašykite pagalbos, dalinkitės savo patirtimi.

Savo klausimą įrašykite į skydelį, kurį rasite po šiuo straipsniu – atsakymą jūsų nurodytu el. paštu pateiks projekte „Nebijok kalbėti“ dalyvaujantys specialistai arba projekto ambasadorė, žurnalistė Daiva Žeimytė. Anonimiškumą garantuojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.