Kodėl internautai teroristą gerbia labiau nei nušautus gėjus?

Birželio 12-ąją įvykdytos šaudynės Orlando gėjų klube, kurias surengė afganų kilmės 29-erių JAV pilietis „Islamo valstybės“ kovotojas Omaras Mateenas, sukėlė daugybę klausimų. Ar tikrai prieš buvusią žmoną smurtavęs ir psichiškai nestabilus kovotojas buvo toks nepakantus netradicinės orientacijos žmonėms?

Kiekvienas racionaliai mąstantis žmogus, šioje situacijoje bus mažumos pusėje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Kiekvienas racionaliai mąstantis žmogus, šioje situacijoje bus mažumos pusėje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Mykolo Romerio universiteto Socialinės politikos fakulteto socialinio darbo katedros docentas Gediminas Navaitis.<br>R.Neverbicko nuotr.
Mykolo Romerio universiteto Socialinės politikos fakulteto socialinio darbo katedros docentas Gediminas Navaitis.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2016, 5:09 PM, atnaujinta May 21, 2017, 9:23 PM

Dar neramiau ir dėl žudiko šlovintojų žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose, kurie drąsiai ir atvirai ėmė reikšti jam pagarbą už tai, kad jis žudė homoseksualus.

Ar gali būti taip, kad žmonės visame pasaulyje palaiko islamistų teroristą ir reiškia jam pagarbą, bet smerkia niekam netrukdančius gėjus ir lesbietes, kurie linksminosi gėjų klube?

Mykolo Romerio universiteto Socialinės politikos fakulteto socialinio darbo katedros docentas Gediminas Navaitis išskyrė kelis esminius niuansus šia tema.

Nupiešė žmogžudžio portretą

Pasak jo, žmonės, kurie yra linkę atlikti tam tikrus prievartos aktus, nėra linkę į diskusijas ir bendravimą.

Galima prisiminti pačius įvairiausius prievartos aktus, nuskambėjusius visame pasaulyje – tie, kurie žudė niekuo dėtus žmones, paprastai yra tokie, su kuriais neįmanoma apie nieką šnekėtis ir diskutuoti jokiomis temomis. Pagrindinis tokių žmonių argumentas – neapykanta ir prievarta.

„Toks žmogus, kuris gali rengti išpuolius prieš niekuo dėtus žmones, yra autoritarinė asmenybė. Tai tam tikro auklėjimo ir ugdymo pasekmė. Vienas iš tokios asmenybės bruožų – sąmoningas ir nesąmoningas kitoniškumo niekinimas, orientacija į jėga daromus sprendimus.

Juos supantį pasaulį jie mato gerokai supaprastintą. Jie siekia pašalinti iš visuomenės nepatinkančius ar net erzinančius žmones radikaliausiais būdais.

Būtų labai įdomu teroristinius aktus įvykdžiusiems asmenims užduoti klausimus, ar jie galėjo tikėtis, kad po jų veiksmo išnyks tam tikra (šiuo atvejų mažumų – aut. past.) žmonių grupė? Ir jeigu neišnyks, tai kokia prasmė buvo tai daryti?

Žmogus turi suvokti, kad tai yra jo pasąmoninė agresija ir kad ruošdamas tam tikrus išpuolius, sprendžia savo paties psichologines problemas, o ne visuomenės. Kaip bebūtų gaila, toks žmogus nesuvokia, kad jo problemos taps dar gilesnėmis“, – įsitikinęs docentas.

Nusikaltėlį palaiko trokštantys įtakos

O kaip tie žmonės, kurie palaiko teroro išpuolį surengusį asmenį? Ar tai reiškia, kad jie palaiko islamistą labiau nei homoseksualus?

Jie priklauso tam pačiam psichologiniam žmonių tipui, kurie nesugeba racionaliai mąstyti ir spręsti susidariusių problemų. Paprastai tokie žmonės sprendimus perkelia į prievartos sritį, nors jokiais atvejais ji nieko neišsprendžia.

Rengiant tam tikrus prievartos aktus, o kitiems vėliau juos aukštinant ir dėkojant nusikaltėliui, išreiškiamas noras pademonstruoti savo įtaką ir svarbą. Tampa nebesvarbu, nusikaltėlio rasė ar religinės pažiūros.

Bet, nereikia pamiršti, kad kiekvienas racionaliai mąstantis žmogus, šioje situacijoje bus mažumos pusėje.

Ar po tokio išpuolio homoseksualai turėtų sunerimti ir bandyti dingti iš viešumos, kad nesukeltų daugiau pykčio apraiškų?

G.Navaitis įsitikinęs, kad visuomenėje privalo daugėti diskusijų, kurios būtų ne vienpusės, o išklausius abi puses.

Tolerantiškoje visuomenėje turi būti priimamos įvairios pažiūros – tiek palaikančios, tiek jiems nepritariančios, tačiau labai svarbu, kad būtų griežtai užkertamas kelias bet kokiems nusikaltėliškiems veiksmams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.