Žmogus nusižudė dėl psichologinio smurto. Ar kaltininką nuteis?

„Ar įmanoma įrodyti teisme psichologinį smurtą, jei žmogus pats pasitraukė iš gyvenimo, neiškentęs to?“ – klausia portalo lrytas.lt skaitytoja.

Vienkartinis sumušimas, įžeidimas, apgavimas ar kitoks nuskriaudimas paprastai teismų nėra vertinamas žiauriu ar klastingu elgesiu.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Vienkartinis sumušimas, įžeidimas, apgavimas ar kitoks nuskriaudimas paprastai teismų nėra vertinamas žiauriu ar klastingu elgesiu.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2016, 12:25 PM, atnaujinta May 20, 2017, 8:59 AM

Atsako Vilniaus Universiteto teisės klinika:

„Taip, jį įmanoma įrodyti, jei kaltininko veika atitinka Baudžiamojo kodekso 133 straipsnį – Sukurstymas nusižudyti ar privedimas prie savižudybės. Pagal šį straipsnį „tas, kas sukurstė žmogų nusižudyti arba žiauriu ar klastingu elgesiu privedė žmogų prie savižudybės, baudžiamas laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.“

Šioje vietoje reikėtų pažymėti, kad teisti pagal šį straipsnį yra reikalinga veiksmų (poelgių) sistema. Vienkartinis sumušimas, įžeidimas, apgavimas ar kitoks nuskriaudimas paprastai teismų nėra vertinamas žiauriu ar klastingu elgesiu, išskyrus atvejus, kai kaltininko vienkartinis poelgis pasižymi ypatingu žiaurumu ar klastinga išdavyste ir tai yra tiesiogine savižudybės priežastimi.

Vertinant, ar kaltininko veiksmai gali būti kvalifikuojami kaip privedimas prie savižudybės, būtina nustatyti tiesioginį priežastinį ryšį tarp kaltininko žiauraus ar klastingo elgesio ir nukentėjusiojo savižudybės.

Tai nustatyti padėtų įrodymai – policijos užfiksuoti protokolai dėl ankstesnio smurto, artimųjų paliudijimai, velionio paliktas laiškas. Kreiptis reikėtų į policiją arba tiesiogiai į prokuratūrą.“

***

Baisūs dalykai neretai vyksta pačioje artimiausioje aplinkoje. Apie tai linkę nutylėti ne tik liudininkai, bet ir pačios aukos. Patiriate fizinį ar psichologinį smurtą? Esate tokio smurto liudininkai? Netylėkite. Klauskite, prašykite pagalbos, dalinkitės savo patirtimi.

Savo klausimą įrašykite į skydelį, kurį rasite po šiuo straipsniu – atsakymą jūsų nurodytu el. paštu pateiks projekte „Nebijok kalbėti“ dalyvaujantys specialistai arba projekto ambasadorė, žurnalistė Daiva Žeimytė. Anonimiškumą garantuojame.

Specializuotų pagalbos centrų įvairiuose Lietuvos miestuose kontaktai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.