Verta pamatyti: geriausios metų optinės iliuzijos

Žmonės nuolat dalinasi ir domisi įvairiomis optinėmis iliuzijomis. Tai vaizdai, meno kūriniai ar daiktai, kurie apgauna mūsų akis, priverčia stebėtis ir aikčioti. Pasaulio iliuzijų tyrimų bendruomenė, skatindama kūrybingumą ir išradingumą, surengė geriausių 2016 metų iliuzijų konkursą, rašo „illusionoftheyear.com“.

Teisėjai išrinko 10 geriausių 2016 metų optinių iliuzijų.<br>„Youtube“ nuotr.
Teisėjai išrinko 10 geriausių 2016 metų optinių iliuzijų.<br>„Youtube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2016, 11:29 AM, atnaujinta May 19, 2017, 11:00 PM

Dalyviai iš viso pasaulio siuntė optines iliuzijas, kurios dar niekada nebuvo paviešintos, arba buvo paviešintos ne anksčiau kaip 2015 metais.

Tarptautinė teisėjų komisija atsakingai peržiūrėjusi ir įvertinusi visus kandidatus atrinko 10 geriausių optinių apgaulių.

1-oji vieta: Judesių intergracija: nauji seno šuns triukai

Šią iliuziją sukūrė Mathew T. Harrisonas ir Gideonas P.Caplovitzas iš JAV Nevados, Reno universiteto.

Ankstesnės iliuzijos parodė, kad vienas paskui kitą slenkantys baltos ir juodos spalvos dryžiai apskritimuose gali sudaryti įspūdį, kad jie juda į kitą pusę.

Šioje iliuzijoje demonstruojama, kad konfigūruojant kaip slenka šie dryžiai galima sudaryti įspūdį, kad vienoje vietoje esantis rutuliukas juda po ekraną.

Susidaro vaizdas, kad kvadratas sukasi, linijos krypuoja, ar banguoja bangos.

Iš tiesų patys apskritimai visą laiką stovi vietoje. Juose slenkantys dryžiai sukuria iliuziją, kad juda visa konfigūracija.

2-oji vieta: Klaidinanti cilindrų iliuzija

Šios iliuzijos autorius yra Kokichi Sugihara iš Japonijos Meiji universiteto.

Trimačių formų tiesioginis vaizdas ir veidrodžio atspindys gan stipriai skiriasi. Formos atrodo kaip vertikalūs cilindrai, tačiau žiūrint vienaip jie atrodo kaip apskritimai, o kitaip – kaip keturkampiai.

Mes negalime pakeisti savo interpretacijos net ir žinodami, kad tai tas pats objektas. Net ir pasukus šį objektą priešais žiūrovo akis, sunku pasakyti, kokios jis formos, tad iliuzija neišnyksta.

3-oji vieta: Siluetinis zoetropas

Šios žavios iliuzijos autorė yra Christine Veras iš Singapūro Nanjango technologijų universiteto.

Panašūs žaislai žmonių akis klaidino jau Viktorijos lakais. Siluetinis zoetropas šiek tiek skiriasi nuo tradicinio šio žaislo varianto.

Be to, kad jo struktūra yra išvirkščia, šis įrenginys sujungia šešėlinio teatro bei ankstyvųjų optinių žaislų tradicijas.

Dar prieš kino istoriją atsiradusių optinių prietaisų atnaujinimas suteikia žmonėms galimybę išvysti animaciją už ekrano ribų.

Pasukus zoetropą, kiaurymės švysčioja už pritaisytų formų, tad susidaro vaizdas, kad vaizduojamas siluetas juda cilindro viduje.

Likusias iliuzijas galite pamatyti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.