Į narkotikus įnikęs tėvas siautėja – visa šeima gyvena pragare

„Mūsų santuokai šiemet 10 metų. Turime du vaikus – vienam septyneri, kitam ketveri. Vyras lošia azartinius žaidimus ir vartoja narkotikus. Ir dėl to kaltina mane. Aš pati kreipiausi į psichologus, bet visur atsakymas vienas, kad jis turi pats kreiptis pagalbos.

123rf.com
123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-07 10:45, atnaujinta 2017-05-19 15:35

Ką man daryti? Kaip gyventi su tokiu žmogumi, kuris nevaldo emocijų? Šią savaitę išvis labai sunku, verkiu kiekvieną vakarą, nes jis rėkia ir rėkia, taip pat ironizuoja.

Nebėra jausmų jau jam. Pavargau nuo jo ir nuo visko. Blogiausia tai, kad turime paėmę būsto paskolą, o jis yra lygtinai paleistas ir turi naktimis būti šiame bute. Jis negali iš ten išsikraustyti, o aš irgi nenoriu palikti buto, nes daug investuota į tą butą ir kol jis buvo pataisos namuose, aš tą butą ir išlaikiau.

Pavargau nuo jo, kad jis grįžęs iš pataisos namų nesikeičia į gerą pusę, nors pirmą pusmetį stengėsi. Kaip man gyventi? Aš noriu skirtis, o jis sako, kad dabar specialiai gyvens su manim ir kankins, nes neturi galimybių kitur išsikraustyti ir išvis vieną kartą sako, kad išeis ir paliks mane ir visą turtą, kitą kartą sako, kad dar ilgai kovosime ir pan. Aš pavargau nuo jo. Nuo jo emocinio smurto. Fizinio dar nebuvo.

Aš bijau jo. Bijau, kad jis sugalvos pasitraukti iš gyvenimo, bet ir mane „nusitrauks“ paskui save. Jis vakar taip sakė. Minėjo, kad pasikars, bet ir aš šiame pasaulyje, pasak jo, taip pat negyvensiu. Suprask kaip nori.

Vaikai myli tėtį, bet jis ne toks tėvas. Jo dažnai nebūna namie, nes lošia aparatais arba tamposi su draugeliais. Gyvena sau. Jau pusmetis kaip finansinė padėtis blogėja, o tuo pačiu auga skolos. Jis neprisideda nei finansiškai,nei emociškai.

Ką man daryti? Taip pat norėčiau teisininko atsakymo, kaip būtų, jei išsiskirčiau. Ar teismas vistiek jį priteistų gyventi šiame bute, kad mus kankintų savo neprognozuojamu elgesiu?

Kur man kreiptis, kad jis daugiau manęs nekankintų? Namuose jis tik ateina pernakvoti. Tokios kaip šeimos modelio nėra. Aš stengiuosi kiekvieną savaitgalį su vaikais išvažiuoti į kaimą pas tėvus. O namo grįžti visada bijau. Ir bijau, kai jis grįžta, mano kūnas įsitempia ir aš nerandu sau vietos. Kaip aš pavargau nuo visko ir nuo jo. Kaip norėčiau rasti išeitį iš šios situacijos.

Pokalbis su juo netinka, nes kalbamės kalbamės, o niekas nesikeičia, nes jis yra priklausomas nuo azartinių lošimų ir narkotikų“, – pagalbos šaukėsi Lrytas.lt skaitytoja.

Atsako „Vilniaus Universiteto Teisės klinikos“ konsultantė Kristina

„Suprantame Jūsų situaciją, kaip yra sunku gyventi su vyru, kuris naudoja psichologinį smurtą, nesirūpina šeima ir turi neigiamų ydų.

Jūs buvote teisingai informuota, kad gydytis nuo narkotikų priklausomybės galima tik savanoriškai. Taip pat gali būti vykdomas priverstinis gydymas, tačiau jo būtinybę nustato teismas pagal tai, ar asmuo gali sukelti pavojų savo ir kitų asmenų gyvybei.

Tokioje gyvenimo situacijoje natūralu, kad mąstote apie skyrybas ir savo vaikų gerovę. Jeigu nuspręstumėte skirtis, tai galima padaryti taikiai, abiejų šalių sutarimu, jei Jūsų vyras sutiktų. Tokiu atveju, Jūs sudarytumėte sutartį, kuria pasidalintumėte visą santuokos metu įgytą turtą, nuspręstumėte dėl vaikų išlaikymo, bendravimo su vaikais laiko. Toks procesas būtų greitesnis ir laiko prasme.

Jei matote, kad su vyru taikiai nepavyks išsiskirti, galite kreiptis dėl skyrybų dėl vieno iš sutuoktinio kaltės.

Minėjote, jog vyras vartoja narkotikus, lošia azartinius žaidimus ir tokiu būdu ne tik neprisideda prie šeimos išlaikymo, bet didina šeimos skolas. Tikėtina, kad teismas pripažintų, jog Jūsų vyras yra kaltas dėl santuokos iširimo.

Jūs galėtumėte prašyti, jog butą, kurį įgijote santuokos metu, teismas priteistų Jums, nes su Jumis lieka gyventi du nepilnamečiai vaikai. Tačiau reikia suprasti, kad butas yra Jūsų abiejų, todėl tikėtina, jog vyrui turėsite išmokėti kompensaciją.

Tai galės būti arba tam tikra vienkartinė suma, arba ši suma galės būti padalinta ir ją galėsite mokėti periodiškai.

Kadangi Jūsų vyras yra paleistas lygtinai ir jam numatytas apribojimas tam tikru paros metu būti namuose, po skyrybų, jeigu Jums atitektų butas, jis turėtų susirasti kitą gyvenamąją vietą ir tiesiog būtų pakeistas jo namų adresas. Todėl po skyrybų Jums priteisus butą, vyrui tektų išsikraustyti iš bendro buto, o apie išsikraustymą jis turėtų informuoti įstaigą, atliekančią jo priežiūrą (probacijos tarnybą).

Tačiau reikia suprasti, kad kol vyks skyrybų procesas, vyras gyvens su Jumis ir vaikais, o tai užtruks šiek tiek laiko. Jei nuspręstumėte skirtis, Teisės klinika galėtų padėti paruošti dokumentus skyryboms.

Linkime Jums stiprybės šioje situacijoje ir kilus klausimams nedvejodama kreipkitės, o mes pasistengsime Jums atsakyti.“

Atsako Socialinės politikos konsultantė, psichologė ir žurnalistė Dovilė Šakalienė.

„Miela skaitytoja,

Pirma ir svarbiausia žinia – priklausomybę turintis ir emociškai Jus terorizuojantis vyras, dar ir turintis teistumą, neturi gyventi Jūsų namuose. Jūs galite nedelsdama kreiptis į policiją dėl patiriamo emocinio ir ekonominio smurto, Jums ir Jūsų vaikams keliamo pavojaus iš narkotikus vartojančio vyro ir tėvo. Būtinai parašykite parodymuose apie jo suicidinius ketinimus bei grasinimus Jums.

Policijos pareigūnams pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl galimo smurto šeimoje, paprašykite apsaugos priemonės – sutuoktinio iškeldinimo – nesvarbu jokios paskolos, svarbu Jūsų ir vaikų saugumas.

Ne mažiau svarbu visgi jo priklausomybės ir akivaizdus emocinės būklės nestabilumas, suicidiniai ketinimai. Taip, psichologinė pagalba duoda rezultatų, kai asmuo pats sąmoningai siekia rezultatų, tačiau tais atvejais, kai žmogus kelia pavojų savo ar kitų žmonių saugumui, gali ir turi būti keliamas klausimas dėl jo stacionarizavimo be asmens sutikimo.

Priklausomybių gydymas yra ilgas ir sudėtingas, tačiau psichoterapijos metu neretai aptinkamos ankstyvosios vaikystės trauminės patirtys, kurias sėkmingai išnagrinėjus ir integravus, nebelieka ir polinkio į priklausomybes. Tad neatmesčiau galimybės, kad Jūsų vyrui pasveikus, Jūsų šeima gali atgimti.

Tačiau pirmiausia svarbu užtikrinti Jūsų, Jūsų vaikų ir jo saugumą, tad nedelsdama kreipkitės į policijos komisariatą bei į savo miesto Psichikos sveikatos centrą ar psichiatrijos ligoninę. Ramiai ir nuosekliai išdėstykite tai, ką patiriate, drąsiai reikalaukite pagalbos nedelsiant.

Taip pat kreipkitės į savo miesto savivaldybės administraciją dėl pirminės nemokamos teisinės pagalbos – ji priklauso visiems, nepriklausomai nuo Jūsų finansinės situacijos.

Antrinę teisinę pagalbą – t.y. valstybės paskirto advokato nemokamą atstovavimą teisme galite gauti, jei Jūsų finansinė padėtis prasta. Konkrečias sąlygas Jums privalo suprantamai ir aiškiai paaiškinti savivaldybės administracija.

Ir dar. Esate rūpestinga mama, drąsi moteris, tikrai galite įveikti šiuos skausmingus iššūkius. Tačiau svarbu ir pasirūpinti savimi – šeimos gydytojo paprašykite nukreipimo 10-čiai nemokamų psichologinės pagalbos seansų Jūsų miesto Psichikos sveikatos centre arba poliklinikoje dėl išgyvenamo emocinio smurto bei santuokos krizės.

Nedvejodama rašykite, jei kils daugiau klausimų. Nuoširdžiai Jus palaikau.“

***

Baisūs dalykai neretai vyksta pačioje artimiausioje aplinkoje. Tai linkę nutylėti ne tik liudininkai, bet ir pačios aukos. Patiriate fizinį ar psichologinį smurtą? Esate tokio smurto liudininkai? Netylėkite.

Klauskite, prašykite pagalbos, dalykitės patirtimi. Savo klausimą įrašykite į skydelį, kurį rasite po šiuo straipsniu, – atsakymą jūsų nurodytu el. paštu pateiks projekte „Nebijok kalbėti“ dalyvaujantys specialistai arba projekto ambasadorė žurnalistė Daiva Žeimytė. Anonimiškumą garantuojame.

Specializuotų pagalbos centrų įvairiuose Lietuvos miestuose kontaktai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.