93 metų senolė terorizuoja šeimą – dukra jaučiasi bejėgė

Atsako Šeimos santykių instituto specialistai:

Geriausia, ką galite padaryti dėl savo mamos, tai kantriai išklausyti jos skundus ir išsakomą nepasitenkinimą nekaltindama savęs.<br>123rf nuotr.
Geriausia, ką galite padaryti dėl savo mamos, tai kantriai išklausyti jos skundus ir išsakomą nepasitenkinimą nekaltindama savęs.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2016, 11:34 AM, atnaujinta May 17, 2017, 11:54 AM

Atsako Šeimos santykių instituto specialistai:

„Savo laiške minite, kad jaučiatės terorizuojama mamos ir kad ji jumis manipuliuoja. Kiekvienam iš mūsų, atsidūrus tokioje situacijoje, gali kilti bejėgystės ir pykčio jausmai. Nesvarbu, kokio amžiaus būtume, kiekvienam iš mūsų norisi, kad mus suprastų teisingai, o ypač artimieji.

Panašu, kad jūs ir jūsų mama jaučiatės nesuprasta viena kitos. Jums sunku susikalbėti tarpusavyje. Norint susikalbėti kartais reikia išklausyti, ką kitas žmogus nori pasakyti, nepriimant jo žodžių kaip kaltinimo.

93 metai – tai toks amžiaus tarpsnis, kada žmogus turi susitaikyti su savo bejėgiškumu, susitaikyti su jam svarbių žmonių, sveikatos, autoriteto ir kitais praradimais. Dažnai senstantys žmonės jaučiasi nereikalingi ir mėgina įvairiais būdais įprasminti savo gyvenimą.

Panašu, kad Jūsų mamai tenka patirti šiuos išgyvenimus. Ši situacija jums irgi yra skausminga, nes tenka taikytis su besikeičiančia mamos fizine ir dvasine būsena.

Geriausia, ką galite padaryti dėl savo mamos, tai kantriai išklausyti jos skundus ir išsakomą nepasitenkinimą nekaltindama savęs. Jūs neesate atsakinga dėl to, kad jūsų mama sensta ir sunkiai su tuo susitaiko.

Gal galite ieškoti būdų, kaip mamai jaustis reikalingai, pavyzdžiui, paprašyti jos papasakoti apie jūsų giminės istoriją, jos asmeninio gyvenimo detales, ko anksčiau negalėjote paklausti (o jums rūpi), arba galite paprašyti jos atlikti smulkius buities darbus (atsižvelgiant į jos pajėgumą).

Jeigu mamai reikia slaugos ir priežiūros, gal šia našta galite pasidalinti su kitais artimaisiais ir giminaičiais.“

***

Baisūs dalykai neretai vyksta pačioje artimiausioje aplinkoje. Apie tai linkę nutylėti ne tik liudininkai, bet ir pačios aukos. Patiriate fizinį ar psichologinį smurtą? Esate tokio smurto liudininkai? Netylėkite. Klauskite, prašykite pagalbos, dalinkitės savo patirtimi.

Savo klausimą įrašykite į skydelį, kurį rasite po šiuo straipsniu – atsakymą jūsų nurodytu el. paštu pateiks projekte „Nebijok kalbėti“ dalyvaujantys specialistai arba projekto ambasadorė, žurnalistė Daiva Žeimytė. Anonimiškumą garantuojame.

Specializuotų pagalbos centrų patyrusiems smurtą artimoje erdvėje įvairiuose Lietuvos miestuose kontaktai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.