Ekonominis smurtas šeimoje: kaip atpažinti ir su tuo kovoti?

Viena iš psichologinio smurto atšakų – ekonominis smurtas arba finansinė priklausomybė nuo partnerio, kai vienas iš sutuoktinių, dažniausiai vyras, reguliuoja antrosios pusės išlaidas, atima atsiskaitymo korteles ir aiškina, kam ir kada reikia išleisti pinigus.

Neretai moteris tampa priklausoma nuo vyro tada, kai išeina į motinystės atostogas.<br>123rf nuotr.
Neretai moteris tampa priklausoma nuo vyro tada, kai išeina į motinystės atostogas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 12:38 PM, atnaujinta Oct 29, 2021, 10:14 AM

Tai yra tam tikras kontrolės principas, kai vyras kontroliuoja moters pajamas net ir tada, kai ji pati dirba – atima jos atsiskaitymo korteles, žino prisijungimus prie elektroninės bankininkystės ar PIN kodą.

Neretai moteris tampa priklausoma nuo vyro tada, kai išeina į motinystės atostogas. Tada ji gauna gerokai mažesnes kasmėnesines pajamas, o vyras tuo metu gali tobulėti savo darbo srityje ir uždirbti didesnius pinigus.

Nors visuomenėje vis dar gajus stereotipas, kad moteris gali būti finansiškai priklausoma nuo vyro, o jaunos merginos vis dar svajoja apie pasiturintį vyriškį greta savęs, vis dėlto specialistai ragina moteris būtinai įgyti išsilavinimą ir susirasti darbą, kuris leistų būti nepriklausomoms.

Šį faktą patvirtino Moterų teisių asociacijos direktorė Vilija Žukauskaitė. Ji įsitikinusi, kad kiekviena moteris, nepriklausomai nuo amžiaus, privalo turėti išsilavinimą ir savo pajamas, kurias galės pati reguliuoti.

Moteris ragina įgyti išsilavinimą

Finansinio stabilumo trokšta kiekviena šeima, tačiau neretai dėl to kyla ginčų. Ypač jų atsiranda tada, kai vienas iš partnerių, paprastai vyras, kuris statistiškai uždirba daugiau nei moteris, nori besąlygiškai kontroliuoti savo partnerės išlaidas.

Idealiausias variantas šeimoje yra tada, kai abu partneriai yra finansiškai nepriklausomi, turi savo santaupų.

V.Žukauskaitė teigė, kad gana dažnai konfliktai šeimose prasideda tada, kai vyras nori disponuoti ne tik savo, bet ir moters pinigais. Tada jis atima iš jos banko atsiskaitymo kortelę arba duoda tik tam tikrą sumą grynųjų, kad ji galėtų nusipirkti būtiniausias higienos priemones ar vaistų.

Kaip atrodo tokios situacijos realiame gyvenime? Pašnekovė įsitikinusi, kad tai paprastai vyksta „gražia forma“, vyras jokiu būdu neprisipažįsta pats turintis tam tikrų psichologinių problemų ir norintis kontroliuoti partnerę.

„Gana dažnai jis gali moteriai kone su šypsena sakyti, jog jai neverta eiti į grožio saloną, nes ji ir taip graži. Dažnai jai primenama, kad ji vis tiek niekur nedirba, todėl išlaidauti, norint, pavyzdžiui, pakeisti plaukų spalvą, neverta.

Atrodo, sunku patikėti, kad tokios situacijos egzistuoja, tačiau, deja, taip yra.

Būtent dėl tos priežasties visada raginame jaunas mergaites baigti mokslus, įgyti specialybę ir turėti darbą, kuris teiktų finansinį stabilumą. Jei vieną dieną su partneriu viskas gerai, niekada nežinai, kaip bus kitą dieną“, – įsitikinusi pašnekovė.

Vis dėlto jei tokia situacija jau šeimoje susiklostė ir moteris tapo priklausoma nuo vyro, vertėtų šnekėtis su vyru ir išsakyti jam savo poreikius turėti pinigų, galėti jais disponuoti. Partneriai turi gerbti vienas kito pasirinkimą

Šeimoje turi vyrauti darna visais klausimais. Partneriai privalo gerbti vienas kito pasirinkimus, pritarti tam tikriems laisvalaikio pomėgiams, nevaržyti vienas kito.

V.Žukauskaitė pastebėjo, kad kiekvienas hobio turėjimas ar laisvalaikio praleidimo būdas turi būti žinomas antrajai pusei, niekas neturi būti slepiama nuo sutuoktinės ar sutuoktinio. „Šeimoje, kurioje vyrauja pasitikėjimas vienas kitu, partneriai turi kalbėtis apie pirkinius, svajones, norus.

Jei vienas iš partnerių kiekvieną mėnesį atsideda tam tikrą pinigų sumą savo svajonių pirkiniui, normalu, kad jis kada nors jį įsigis. Tiesa, jei jis palieka šeimą badauti patenkindamas savo asmeninius įgeidžius, tai jau nesuprantama“, – sakė V.Žukauskaitė. Pasak jos, kiekvieną kartą, prieš perkant brangesnį daiktą, reikėtų apsvarstyti, ar jis tikrai reikalingas.

„Jei šeimos finansinė padėtis nėra gera, vis dėlto reikėtų susidėlioti prioritetus ir apgalvoti, ko labiausiai reikia. Net ir norint naujo daikto, vertėtų apgalvoti, ar jis bus naudingas. Net ir būdami finansiškai vienas nuo kito nepriklausomi, partneriai turi būti sąmoningi ir suvokti, kad už paskutinius pinigus jie negali pirkti to, ko širdis geidžia“, – dėstė ji.

***

Esate patyrę smurtą artimoje aplinkoje, o gal ir šiuo metu jį kenčiate? Gal tai vyksta šalia jūsų, bet nežinote, kaip reaguoti? Netylėkite. Parašykite apie tai, kas vyksta, į „Nebijok kalbėti“ skydelį apačioje. Anonimiškumą garantuojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.