Kodėl šiuolaikinės moterys neturi šansų susirasti vyro?

Lietuvoje labai daug gražių ir protingų trisdešimtmečių, tik jos neturi nei vyro, nei vaikų. Į aplinkinių klausimus, kada ištekės, atsako automatiškai: man visko užtenka, turiu mėgstamą darbą, draugų, noriu pagyventi sau, o šeima palauks.

Jos gražios, protingos, bet aklai vadovaujasi argumentu, jog šiandien seksas vyrų nebevilioja taip, kad jie imtųsi veiksmų.<br>123rf nuotr.
Jos gražios, protingos, bet aklai vadovaujasi argumentu, jog šiandien seksas vyrų nebevilioja taip, kad jie imtųsi veiksmų.<br>123rf nuotr.
Psichologas Tomas Lagūnavičius
Psichologas Tomas Lagūnavičius
Daugiau nuotraukų (3)

Tomas Lagūnavičius

Mar 7, 2017, 1:12 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:29 AM

Tačiau jos taip sako iš nevilties, nes aplink tinkamų vyrų, ypač tokių, kurie bent pirštą pajudintų dėl jų, nė su žiburiu nerasi.

Jos gražios, protingos, bet aklai vadovaujasi argumentu, jog šiandien seksas vyrų nebevilioja taip, kad jie imtųsi veiksmų. Anksčiau bendravimą skatino didelė aistra ir noras suartėti, dabar šį poreikį galima patenkinti paprastesnėmis priemonėmis ir visai nereikia rizikuoti, nusvilti, vėl bandyti. Tradicinis modelis, kai vyras dominuoja rodydamas dėmesį, nebegalioja, nes to paprasčiausiai nebeapsimoka daryti. Taip mąsto dauguma šiuolaikinių vyrų, daug lengvesniu būdu patiriančių laimės pojūtį.

Žinau, kad viskas skamba liūdnai, bet čia tik pradžia priežasčių, kodėl lietuvės neturi šansų susirasti vyro. Ne paslaptis, kad dailiosios lyties atstovės bręsta greičiau nei vaikinai, todėl ta praraja bėgant laikui tik didėja. Būdamos brandesnės moterys supranta, kad jei bet kokia kaina bandys susirasti vyrą ir pratęsti giminę, joms teks dalyvauti negailestingame konkurse, kurio prizas labai abejotinas, nes viską teks daryti pačioms.

Daugelis šiuolaikinių vyrų sutikę gražią ir protingą dailiosios lyties atstovę neapsidžiaugia, o atvirkščiai – išsigąsta. Jų galvoje sukasi mintys: jei būsiu su ja, teks išlaikyti vaikus, tenkinti jos poreikius, mokėti namo paskolą ir t.t. Taigi viskas guls ant mano pečių. O ne, – išsigąsta jis. Toks vyras nori laimės čia ir dabar, be jokių papildomų „atidirbimų“, todėl pats laikas paklausti, ar visi tie įsipareigojimai ir atsakomybė mažina, ar didina jo laimės koeficientą.

Pasirodo, mažina, nes vyrai ėmė jausti vis mažiau atsakomybės ir viską permeta ant moterų pečių, tik bėda ta, jog gražios ir protingos moterys visai nenori keistis su jais vietomis.

Didmiesčiuose vyrai dažniausiai nori tik padraugauti, o rimti santykiai, kai vestuvės laukiamos ir planuojamos, kelia daug rūpesčių ir įtampos. Taip yra todėl, kad atsirado vadinamoji hipsterių kultūra, kurios atstovai vengia bet kokių suvaržymų ir atsakomybės. Lengviausia tai pastebėti darbe: jie dirba 5–6 val. per dieną, o jeigu darbas užknisa, iš karto trenkia durimis. Natūralu, kad toks požiūris veikia ir žmonių santykiuose. Ką tai parodo? Vyras ir moteris elgiasi kaip draugai, gyvena kartu, bet santykių neįformina, net atsiradus vaikams paskolų neima, nuomojasi butą. Niekas nenori pirkti, tik nuomotis, nes gyvenimas hipsteriui – projektas.

Šiandien dirbi vienoje vietoje 6–7 mėnesius, projektas baigėsi, baigėsi finansavimas, turi ieškoti kito darbo. O kaip jaustis moteriai? Ji ir dirba, ir turi vaiką išlaikyti, o vyras neturi jokių socialinių įsipareigojimų.

Tokiems stipriosios lyties atstovams feminizacija ir Kovo 8-oji – tik į gera, nes jie už nieką neatsakingi. Vyrų, gyvenančių šia diena, gerokai daugiau nei tų, kurie tradicinio mąstymo.

Šiuolaikinėms vienišėms sunku sutikti tradicinį vyrą, mat dauguma potencialių variantų jau yra supančioti kitų moterų. Tad XXI amžiaus senmergės turi šansų tapti nebent... meilužėmis. Žinoma, jei jos nori būti su stipriu vyru bent jau kokia nors forma.

Žmonių, norinčių kurti šeimas, vis mažėja, nes šiuolaikinė visuomenė orientuojasi į asmeninę laimę. Vyrams naujas gyvenimo modelis labai patinka, o moterys yra priverstos pakeisti savo mąstymą ir tapti nepriklausomomis amazonėmis, kurioms vyras ir vaikai nereikalingi, nes kitos išeities išgyventi šį globalinį santykių atšalimą nelabai yra.

Nekalbu apie ne tokius populiarius atvejus, kai moterys iš tikrųjų visiškai nemato prasmės puoštis balta suknele, prisiekti amžinos meilės ir gimdyti vaikų. Kol kas Lietuvoje tokių karjerisčių mažuma, dauguma vis dar slapta viliasi sutikti stiprų vyrą, kuris mylės, lepins ir prisiims atsakomybę.

Mūsų visuomenė keičiasi negrįžtamai dėl technologijų, kurios daugumai leidžia tam tikra prasme atrofuotis santykių srityje. Bendravimas nėra užmezgamas ir plėtojamas, nes jaunuoliams užtenka gauti kelis „patinka“ socialiniuose tinkluose ir tai suteikia pripažinimo bei pasitenkinimo jausmą. Stengtis lyg ir nebereikia, nes beveik visas trokštamas emocijas gali pagaminti virtuali realybė, o jeigu žmogus jaučiasi laimingas, tai koks skirtumas, kad ta realybė virtuali.

Tokiais laikais, kai seksas nebėra variklis, o malonumą galima susikurti internete, moters ir vyro santykių užmezgimas daugeliui tampa visiška atgyvena. Tik proporcijos šioje naujoje tendencijoje išsidėlioja nelygiai: daugumai vyrų patinka taip gyventi, o daugumai moterų tenka prie to prisitaikyti, nes paklausa seniai nebeatitinka pasiūlos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.