3 bruožai jūsų veide, pagal kuriuos jus vertina sutikti žmonės

Grožio standartai kiekvienoje kultūroje yra skirtingi. Kiekvieno žmogaus asmeninis skonis taip pat skiriasi, tačiau mokslininkai nustatė, kad kai kurie patrauklumo elementai yra universalūs ir būtent į juos pirmiausia atkreipiamas dėmesys.

 Patrauklūs fiziniai bruožai yra glaudžiai susiję su asmens reprodukcinėmis galimybėmis.<br> 123rf nuotr.
 Patrauklūs fiziniai bruožai yra glaudžiai susiję su asmens reprodukcinėmis galimybėmis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2017, 10:13 PM

Patrauklūs fiziniai bruožai yra glaudžiai susiję su asmens reprodukcinėmis galimybėmis. Juk norisi savo genus perduoti kitai kartai, tad, siekiant šio tikslo, kai kurie bruožai yra labai svarbūs.

Visose kultūrose tiek moterys, tiek vyrai tikrus bruožus laiko patraukliais ir juos nori matyti savo gyvenimo partneriuose. Pavyzdžiui, vyrams labiau patinka jaunesnės ir platesnių klubų moterys, nes tai byloja apie gebėjimą išnešioti vaikus, o moterims patinka vyresni ir plačius pečius turintys vyrai, nes iš to sprendžiama, kaip jie sugebės pasirūpinti šeima. Dar vienas bruožas, svarbus abiems lytims – gera asmens sveikata. Tai suprantama, bet kaip nustatyti, ar potencialus partneris yra sveikas?

Kaip teigia Kanados psichologai Danielis Re ir Nicholas Rule, apie tai byloja žmogaus veidas. Mokslininkai išskiria tris veido bruožus, kuriais galima remtis, jei norite sužinote, ar sutiktas žmogus yra sveikas.

Odos raudonis

Pirmasis bruožas, bylojantis apie stiprią sveikatą, yra rausva oda. Deguonies prisotintas kraujas yra ryškiai raudonas, o ši spalva, prasiskverbusi pro kapiliarų sieneles, atsispindi odoje. Kraujas, kuriame trūksta deguonis, turi mėlyną atspalvį, ir žmogaus veido odos spalva tampa blyški.

Deguonies kiekio kraujyje nepakankamumas gali turėti įtakos kvėpavimo takų ligoms, peršalimui, gripui ir netgi mažakraujystei. Odos atspalviui, o ypač jos raudoniui, įtakos turi ir gyvenimo būdas. Mokslininkai teigia, jog kartą per savaitę atliekami aerobikos pratimai pagerina odos būklę. 

Raudona spalva žmonėms ir jų protėviams primatams yra ir buvo labai svarbi. Gebėjimas atskirti žalią nuo raudonos yra vienas pagrindinių gero regėjimo požymių. Specialistai, nagrinėjantys evoliuciją ir jos procesus, teigia, kad raudonos spalvos matymas jau senovėje buvo laikomas geru dalyku, nes tai padėjo atskirti prinokusius vaisius nuo dar žalių ir atpažinti, kuri moteriškos lyties atstovė jau pasiruošusi poruotis.

Kadangi ant primatų veidų nebuvo plaukų, raudonos spalvos matymas jiems taip pat galėjo padėti pamatyti, kurie iš genties narių yra sveiki, o kurie sergantys, ir nuo jų reikėtų laikytis atokiau. 

Geltonas atspalvis

Dar vienas sveiko asmens požymis – geltona spalva. Daugelis daržovių ir vaisių turi karotenoidų, veido odai suteikiančių geltonai oranžinį atspalvį. Karotenoidai – antioksidantai, kurie palaiko imuninės sistemos funkcionavimą. Įvairios imuninės sistemos ligos sumažina karotenoidų kiekį organizme ir taip išblyškina odą.

Tyrimų metu paaiškėjo, kad asmenys, kurių veidai turėjo geltono atspalvio, buvo laikomi patrauklesniais. Taip pat paaiškėjo ir tai, jog vos trys vaisių ir daržovių porcijos per dieną gali nugeltoninti jūsų veidą. Daržoves valgyti ne tik sveika. Jos taip pat daro jus gražesnius.

Mokslininkai taip pat pridūrė, kad žmonės sugeba pastebėti geltonos ir raudonos odos spalvos skirtumus, nepaisant odoje esančio pigmento melanino kiekio. Būtent šis tamsus pigmentas yra atsakingas už skirtingas žmonių rases ir įdegį. Verta prisiminti ir tai, kad, kaip teigė mokslininkai, žmonės patrauklesniais laiko tuos asmenis, kurių veidas spinduliuoja raudonį, bet nėra labai įdegęs.

Nors raudona ir geltona oda parodo, jog žmogus yra sveikas, per didelis šių atspalvių kiekis signalizuoja apie prastą sveikatą. Natūraliai įraudę veidai, kitaip nei nudegę saulėje, yra laikomi patraukliais. Panašiai ir su geltona oda, kurios per ryškus atspalvis perspėja apie kepenų ligas.

Riebalų pasiskirstymas

Paskutinis visų pastebimas bruožas – apvalumai arba riebalai. Kūno masės indeksas yra standartinis metodas, kuriuo nustatoma, ar žmogaus svoris yra tinkamas ir ne per didelis pagal tai, kokio jis yra ūgio. Tačiau, pasak mokslininkų, KMI ne visada padeda nustatyti kūno riebalų kiekį.

Žmonės, turintys daugiau raumenų, laikomi storais, nors jų bendras kūno riebalų kiekis yra mažas. Kadangi riebalų pasiskirstymas ant veido atspindi jų pasiskirstymą visame kūne, specialistai įrodinėja, jog veido apžiūrėjimas gali tiksliau pasakyti apie žmogaus nutukimą nei apskaičiuotas KMI.

Mokslininkai pataria visais šiais trimis faktoriais – veido raudoniu, geltonumu ir riebalų pasiskirstymu – remtis nustatant bendrą paciento būklę. Teigiama, kad daugelis gydytojų tą jau daro patys to nesuvokdami. Net eiliniai tyrimuose dalyvavę asmenys, pamatę prieš save žmogaus veidą, sugebėjo nustatyti, kurie iš jų yra sveiki, o kurie – truputį pasiligojęs piliečiai. 

Taigi, jei norite tapti patrauklesni, pamirškite kosmetiką ir soliariumus, botoksą ir riebalų nusiurbimus, ir vietoj to rinkitės sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą, subalansuotą mitybą ir sportą. Ne tik būsite gražesni kitiems, bet ir patys pasijusite geriau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.