10 įdomiausių faktų apie sapnus, kurių dar nežinojote

Sapnai – visiems pažįstamas reiškinys. Nepaisant to, jis kaip joks kitas apaugęs mistika ir nepaliauja kelti nuostabą. Pateikiame 10 mažai žinomų, bet labai intriguojančių mokslinių faktų apie sapnų pasaulį.

 Sapnai yra mūsų troškimų atspindys – tiek sąmoningų, tiek pasąmoningų.<br> 123rf nuotr.
 Sapnai yra mūsų troškimų atspindys – tiek sąmoningų, tiek pasąmoningų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2017, 5:01 PM, atnaujinta Sep 4, 2017, 5:13 PM

10. Akli žmonės mato sapnus.

Tiesa, tai būdinga tik tiems žmonėms, kurie dėl kokios nors priežasties prarado regėjimą. Jeigu žmogus gimė aklas, jis sapnų nematys, bet sapnuos garsinius ir „kvapų“ sapnus. Žmonės, apakę vėliau, sapnuoja sapnus, kaip ir visi likusieji – ir nespalvotus, ir spalvotus.

9. Žmogus užmiršta apie 90 proc. visų savo sapnų.

Žmonės žino, kad sugeba atsiminti ne visus savo sapnus. Tačiau įdomu tai, kad užmirštama ne trečdalis ir ne pusė, o net 90 proc. visų sapnų.

8. Sapnuoja visi be išimties.

Žinoma, mes sapnuojame skirtingai, nes visi žmonės skirtingi. Tačiau, kaip jau minėta, užmirštama apie 90 proc. sapnų. Tai – statistinis procentas, kai kurie žmonės sapnus atsimena geriau už kitus, bet yra ir tokių nelaimingųjų, kurie iš viso neatsimena savo sapnų. Tokie žmonės pasakoja savo draugams ir pažįstamiems, kad iš viso nesapnuoja. Tačiau tai netiesa.

7. Sapnai ramina nervus.

Sapnai yra mūsų troškimų atspindys – tiek sąmoningų, tiek pasąmoningų. Būtent sapnai padeda saugoti mūsų nervų sistemą. Psichologai atliko eksperimentą, kur savanoriams leisdavo miegoti 8 valandas, bet juos žadindavo tada, kai prasidėdavo „sapnavimo“ fazė. Po kiek laiko savanoriams dienos metu prasidėjo haliucinacijos, jie ėmė nervintis be priežasties, reikšti agresiją.

6. Mes sapnuojame tik tuos žmones, kuriuos kur nors matėme.

Smegenys neišgalvoja naujų personažų. Abejojate? Iš tiesų seniai įrodyta, kad visi žmonės, kuriuos žmogus sapnuoja, kada nors buvo sutikti to žmogaus. Pavyzdžiui, sulaukus keturiasdešimties galime susapnuoti žmogų, kuris prieš 35 metus taisė mūsų senelio automobilį. Per visą savo gyvenimą mes pamatome tūkstančius žmonių, kuriuos po to galime susapnuoti.

5. Kai kurie žmonės sapnuoja nespalvotus sapnus.

Taip, sapnuoja visi, bet apie 12 proc. žmonių sapnuoja nespalvotai. Kol kas mokslininkai negali suprasti, kodėl taip vyksta, bet faktas lieka faktu – yra žmonių, kurie niekada nematė spalvotų sapnų.

4. Sapnai ne visada reiškia tai, kas juose matoma.

Sapnas – tai savotiška simbolių kalba, kuria mūsų pasąmonė bendrauja su mūsų sąmone. Dauguma mūsų sapnuojamų sapnų išreiškia vieną ar kitą emociją.

3. Rūkyti metusių žmonių sapnai ryškesni.

Įdomus faktas – žmonės, kurie metė rūkyti, sapnuoja kur kas ryškesnius sapnus, nei rūkaliai arba tie, kurie niekada nerūkė. Buvo atlikta speciali apklausa ir išsiaiškinta, kad rūkaliai, metę rūkyti, sapnuoja labai ryškius sapnus.

2. Išoriniai veiksniai daro įtaką mūsų sapnams.

Iš tiesų, mes dažnai sapnuojame dalykus, kuriuos gali iššaukti pašaliniai garsai, kvapai, prisilietimai, kambario, kuriame miegame, temperatūra arba net kieta pagalvė. Visa tai vienaip ar kitaip veikia ir miegą kaip fiziologinį procesą, ir sapnus.

1. Kai žmogus miega, jo kūnas būna „paralyžiuotas“.

Tai tiesa. Mūsų smegenys stengiasi išjungti judėjimo ir fizinio aktyvumo centrus, kad nepakenktume sau, judėdami per sapną.

Ir dar pora įdomių faktų:

– kai knarkiame, mes nesapnuojame;

– jeigu nubusime per fazę, kai sapnai ryškesni, greičiausiai toks sapnas gerai įsimins.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.