Mokslinė išvada: gyvenimas be draugų kenkia tarsi rūkymas

Tikite sena lietuviška patarle, kad kraujas tirštesnis už vandenį? Manote, kad geri santykiai su šeimos nariais svarbesni nei draugystė? Jeigu taip, klystate. Amerikiečių mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai tvirtina visai ką kita.

Paviršutiniškų draugysčių su metais vis mažėja, kol galiausiai galbūt jų iš viso nebelieka. <br>„123rf.com“ nuotr.
Paviršutiniškų draugysčių su metais vis mažėja, kol galiausiai galbūt jų iš viso nebelieka. <br>„123rf.com“ nuotr.
Menininkė Nomeda Marčėnaitė <br>T.Bauro nuotr.
Menininkė Nomeda Marčėnaitė <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 28, 2017, 3:59 PM

Jeigu norite senatvę sutikti sveiki ir laimingi, apsupkite save būriu gerų ir ištikimų draugų. Jie ne tik leis jums jaustis laimingesniems, bet ir apaugos nuo vienatvės ir net tokios ligos kaip vėžys.

Tokias savo naujausių tyrimų išvadas paskelbė Jungtinių Amerikos Valstijų mokslininkai. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad draugai ypač svarbūs žmonių sveikatai ir laimei tampa tuomet, kai pradedame senti.

Pasirodo, tikri ir palaikantys draugai vyresnio amžiaus žmonių gerovei netgi svarbesni nei stiprūs šeiminiai ryšiai.

Mičigano universiteto (JAV) akademiko, psichologijos mokslų daktaro Williamo Chopiko tyrimas, į kurį buvo įtraukta daugiau nei 270 tūkstančių įvairaus amžiaus žmonių nuo 15 iki 99 metų iš beveik šimto šalių, atskleidė, kad geri santykiai su šeimos nariais ir draugais turi įtakos žmogaus savijautai ir laimės pojūčiui.

Tačiau metams bėgant vis svarbesni tampa ryšiai su draugais. Tiesą sakant, tyrimas atskleidė, kad geresne sveikata dažniau džiaugėsi tie senoliai, kurie galėjo pasigirti turį ištikimų draugų.

Pasak tyrimo vadovo W.Chopiko, tie žmonės, kuriems pavyksta iki pat senatvės išlaikyti keletą tikrai gerų draugų, gali džiaugtis ne tik geresne nuotaika, bet ir sveikata.

„Investuoti į draugystę protinga, nes tai jus padarys laimingus“, – patarė amerikietis mokslininkas.

Kito tyrimo metu W.Chopikas šešerius metus analizavo vyresnius, penkiasdešimtmetį perkopusius, žmones – iš viso apie 7,5 tūkstančio amerikiečių.

Jie buvo klausinėjami, kiek tvirti jų santykiai su bičiuliais, ar draugai juos supranta, kaip dažnai draugai juos nuvilia.

Taip pat visų tyrimo dalyvių buvo prašoma atsakyti, ar jie sutinka su pareiškimu: „Mano gyvenimas beveik idealus.“

Tuomet ir paaiškėjo, kad vyresnių žmonių sveikatai ir laimei teigiamos įtakos turi ne tik tai, ar jie apskritai turi draugų, bet ir tai, ar tvirti ryšiai juos sieja.

Pasirodo, tie vyresnio amžiaus žmonės, kurie skundėsi, kad draugai jiems dažnai sukelia įtampą ir nuovargį, dažniau sirgo įvairiomis širdies ligomis ar net vėžiu.

Beje, tie, kurie skundėsi, kad įtampą jiems kelia sutuoktiniai ar vaikai, sirgo ne taip dažnai.

Paties W.Chopiko tokie rezultatai nestebina. Draugus mes juk galime pasirinkti, o šeimos narių – ne.

Draugus mes renkamės pagal savo pomėgius, pažiūras, išsilavinimą ir laiką su jais leidžiame todėl, kad to norime, o ne dėl to, kad taip reikia.

Be to, priešingai nei šeimos nariams, draugams galime daugiau visko pasakoti ir tikėtis sulaukti mažiau kritikos.

Su draugais lengviau būti nuoširdesniems, nes jie paprastai neteisia ir nemoko, kaip derėtų elgtis tam tikrais atvejais. Su jais tiesiog gera leisti laiką.

„Kai kurie tyrimai rodo, kad daugelis mieliau laiką leidžiame su draugais, o ne šeima. Su draugais veikiame ką nors įdomaus, o susitikimai su šeimos nariais dažnai yra rimti, liūdni ir galbūt net šiek tiek monotoniški“, – įvertino psichologijos mokslų daktaras W.Chopikas.

Mokslininko nuomone, geri draugai senatvėje padeda neprarasti pasitikėjimo savimi ir atsikratyti streso.

Artimų bičiulių draugystė senatvėje tokia svarbi sveikatai ir laimei, matyt, ir todėl, kad dažniausiai šios draugystės yra patikrintos ilgo buvimo kartu laiko, džiaugsmingų ir kritinių gyvenimo akimirkų.

Nieko keista, kad laikui bėgant šalia savęs mes pasiliekame tuos žmones, kurie mums vienaip ar kitaip suteikia laimės, padeda jaustis geriau.

O paviršutiniškų draugysčių su metais vis mažėja, kol galiausiai galbūt jų iš viso nebelieka. W.Chopiko apklausos rodo, kad bėgant metams tikrai artimų draugų skaičius gali sumažėti nuo šešių iki dviejų ar trijų.

Kiti santykius analizuojantys psichologai ir sociologai tvirtina, kad kas septynerius metus mes prarandame maždaug pusę artimų draugų ar bičiulių.

Pastaruoju metu nemažai naujų mokslinių tyrimų patvirtino draugystės galią gerai žmonių savijautai.

Įvairių studijų metu analizuojant daugiau nei 300 tūkstančių žmonių paaiškėjo tas pats rezultatas – tvirtus socialinius ryšius palaikantys žmonės turi daugiau galimybių gyventi net septyneriais metais ilgiau už tuos, kurie yra vieniši.

Mokslininkai pabrėžė, kad draugų ir bičiulių įtaką sveikatai galima prilyginti metimui rūkyti.

O psichologijos profesorė Julianne Holt-Lunstad tyrimų metu priėjo prie dar įdomesnės išvados – žmonės, turintys nedidelį bičiulių ratą, savo sveikata rizikuoja taip pat kaip ir tie, kurie per dieną surūko net 15 cigarečių.

Nors mokslininkus vis labiau domina draugystės galia psichinei ir fizinei žmogaus sveikatai, W.Chopiko nuomone, tokių tyrimų nepakanka. Ypač kai kalbama apie vyresnio amžiaus žmones.

Vertinant jų sveikatą ir laimę vis dar reikšmingesniais santykiais laikomi ryšiai su antrąja puse ir atžalomis. Juk būtent šeimos nariai dažniausiai rūpinasi senoliais.

Bet tas rūpestis dažnai yra pagrįstas pareigos jausmu ir labai dažnai negali suteikti tokio džiaugsmo, kurį suteikia susitikimai su senais gerais bičiuliais.

Ar gali tvirtas draugystės jausmas sieti su broliais, seserimis, antrąja puse ar kitais šeimos nariais? Be abejo.

Tokia draugystė taip pat teigiamai veikia vyresnio amžiaus žmonių sveikatą bei laimę.

„Iš esmės kuo daugiau paramos, kuo daugiau pozityvaus bendravimo, tuo geriau. Svarbiausia turėti šalia savęs žmonių, kuriais galėtumėte pasikliauti ir džiaugsme, ir varge“, – sakė amerikietis mokslininkas.

Tad jeigu apsidairę aplinkui nematote šalia savęs bent dviejų trijų artimų draugų, pats metas ką nors keisti.

Be abejo, susirasti tikrų draugų, kai tau jau seniai nebe aštuoniolika, o visas gyvenimas sukasi tik apie darbą ir namus, ne taip paprasta kaip vaikystėje, tačiau įmanoma.

Draugų turėsi, jei stengsiesi

Bendrauti mėgstanti menininkė Nomeda Marčėnaitė (52 m.) įsitikinusi, kad pati savaime draugystė neegzistuoja, – santykiams su draugais būtina skirti laiko. O draugai yra vertingi visais gyvenimo etapais.

Draugų susibūrimus mėgstanti rengti N.Marčėnaitė patyrė – jei stengsiesi, turėsi draugų. Ir iš atsitiktinai užsimezgusių santykių netgi tarp visai skirtingų žmonių gali išsirutulioti graži draugystė.

Susitikti su draugėmis menininkė stengiasi visada, kai tik yra galimybė. Per gimtadienį – būtinai. O jei buriuoti mėgstantis jos mylimasis Vytas Palavinskas sumano tuo metu kur nors ją išsivežti, gimtadienį su draugėmis atšvenčia vėliau. Bet būtinai!

Moterys turi savo tradicijų. Susitikusios ne tik gali valandų valandas prakalbėti, bet ir mėgaujasi kitais ritualais, pavyzdžiui, skaito poeziją. Būna, ir vyno pagurkšnoja, o Nomeda būtinai ką nors pagamina.

Ji stengiasi, kad niekam nereikėtų sukti galvos dėl maisto, o visi to tik ir laukia: kuo gi šįkart nustebins šeimininkė?

„Kartais sukviečiu moteris iš labai skirtingų gyvenimo sričių. Kadangi ne visos būna pažįstamos, aš jas pristatau – pasakau po keletą sakinių apie kiekvieną, pavyzdžiui, kaip susipažinome, kas ji per žmogus. Juk dažnai būna taip – sėdi sau vakarėlyje, daugybę žmonių matai pirmą kartą ir svarstai, dėl kokių priežasčių juos šeimininkas pasikvietė. Juk smalsu“, – paaiškino N.Marčėnaitė.

Toks trumpas pristatymas padeda žmonėms greičiau susivokti. Be to, nemažai Nomedos draugių vėliau net ir be jos ima bendrauti, kurti bendrus projektus.

Kartais Nomeda su draugėmis susirenka visai neplanuotai. Neseniai vieną penktadienį jos mylimasis buvo išvykęs, o ji viena išvažiavo į sodybą.

Netikėtai sulaukė draugės žinutės: „Ką veiki?“ Nieko negalvodama atrašė: „Draugų laukiu.“

„Ta draugė pas mane atvažiavo, smagiai pakalbėjome iki išnaktų. Rytą skambina kita draugė su tokiu pat klausimu, o aš jai atsakau, kad mes jau dviese draugių laukiame. Nors kartais pavadinu save socialia vieniše, nes mėgstu pabūti ir viena, esu bendraujanti ir atsipūtusi“, – nusijuokė Nomeda.

Trijų vaikų mama džiaugiasi, kad jos vaikams irgi pavyksta palaikyti ryšį su kitais žmonėmis, nes draugų reikia visiems, nesvarbu, kokio amžiaus jie yra.

Menininkei graudu matyti vyresnius vienišus žmones, kurie visą gyvenimą nugyvenę poroje netenka antrosios pusės. Jiems ypač reikia turėti ką nors, kas padėtų išgyventi netektį.

Nomeda turi draugių, su kuriomis draugauja daugybę metų, juokauja, kad net gėda sakyti, kiek. Vis dėlto itin artimų nėra daug.

„Esu atvira, neslapukauju, nevaidinu paslaptingos, nebijau, kad žmonės ką nors apie mane sužinos ir aš tapsiu pažeidžiama. Su mylimojo draugais irgi labai greitai susidraugavau. Vytas net terminą sugalvojo tokiam mano bruožui apibūdinti: „Nomeda, tu moki įmylėti žmones į save.“

Nomeda tikino, kad iš tikrųjų stengiasi, įsiklauso į žmones, jų poreikius, kartais net visiškai kitokius nei jos.

„Juk galima prisitaikyti ir rasti sąlyčio taškų, kurie būtų visiems įdomūs. Kadangi nemėgstu nuobodžiauti, bendrauju. Bendravimas yra visiems svarbus. Net tiems, kurie tikina, kad nemėgsta bendrauti. Bet, mano galva, jiems reikia kokybiško bendravimo. Tik jie neturėtų užleisti šio reikalo, nes vėliau gali likti tik su kokybišku savimi“, – apie draugų svarbą kalbėjo N.Marčėnaitė.

Parengė Vykintė Budrytė, Ernesta Vinevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.