Kaip vyrams susigrąžinti vyriškumą į savo rankas

Prisipažinsiu, kad paskelbti šį interviu knietėjo anksčiau, bet susilaikiau ir išlaukiau Naujųjų – norėjau, kad pirmasis 2018-ųjų projekto #GražiNesLaiminga interviu būtų ypatingas. Kad šis bus toks, supratau tik pradėjusi kalbinti Donatą Kantakevičių – vyrai.eu įkūrėją, motyvacijos trenerį, lektorių, verslo konsultantą ir vadovą, save pristatantį kaip atsakingą vyrą ir laimingą žmogų.

 D.Kantakevičius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D.Kantakevičius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Nagė

Jan 5, 2018, 3:21 PM

Jis mūsų pokalbį iš karto nukreipė kita linkme: nuo to, ką turi daryti moteris, kad ji ir jos santykiai su antrąja puse būtų laimingi, į tai, koks turi būti vyras, kad savo moterį ir santykius paverstų laimingais!

“Vyriškumo ugdymas, vyro asmenybės ir išminties lavinimas – raktas į sėkmingą vyro visuomeninį ir šeimyninį gyvenimą” – sako D. Kantakevičius. Sutikdama su kiekvienu jo ištartu žodžiu tegaliu pridurti, kad jei tokių vyrų kaip Donatas būtų daugiau, neišvengiamai rastųsi daugiau švytinčių, tikrąjį grožį ir gyvenimo džiaugsmą spinduliuojančių moterų.

– Koks vyras yra vyriškas?

– Vyriškumas neturi nieko bendra su kultūrizmu, raumeninga krūtine ar plačiais pečiais. Vyriškumo esmė – nuo vyro sklindanti vyriška energija. Vyras ir moteris energijos atžvilgiu sutverti vienas kitam, tarp jų vyksta energijos mainai: vyras moteriai duoda vyriškos energijos, o ji jam – moteriškos. Kiekvienas žmogus turi tiek vyriškos, tiek moteriškos energijos, todėl svarbu išlaikyti balansą. Jei vyras turi daugiau moteriškos energijos, jis nebeturi ką duoti moteriai. Toks vyras – silpnas, bailus, pasimetęs ir neprisiimantis atsakomybės, jam nesiseka gyvenime.

Moteris renkasi vyrą ne pagal išvaizdą, o pagal tai, ar jis turi veržlumo, iniciatyvumo, tikslų, asmeninės disciplinos, potencialo augti ir gyvenimo džiaugsmo. Moteriai reikia vyro, į kurį galėtų atsiremti, kuris tarsi stiprus ir ryžtingas karvedys sugebėtų išvesti savo šeimą – armiją iš sudėtingiausių gyvenimo situacijų. Šalia tokio vyro moteris jausis pakylėta, laiminga ir saugi.

– Vyrišku vyru gimstama, ar tampama?

– Pradėkime nuo žmonijos istorijos: didžiausiuose Pasauliniuose karuose žuvo daug vyrų. Berniukus augino ir į brandą lydėjo moterys – mamos ir močiutės. Laikai, kai berniukų auklėjimu užsiimdavo išskirtinai vyrai, nugrimzdo praeitin. Šiais laikais vyrai nėra linkę dalyvauti sūnų auklėjime, o ir tokios jų iniciatyvos nėra palaikomos mamų. Kai vaiką augina moteris, ji jam perduoda moterišką energiją ir įdiegia atitinkamus elgesio modelius, pavyzdžiui, kad atsakomybę šeimoje turi prisiimti moteris, kad vyro vaidmuo šeimoje – antraeilis ir pan. Todėl berniukui nepaprastai svarbu turėti sektiną brandaus, atsakingo, sąmoningo tėvo – vyriškumo pavyzdį, iš jo mokytis.

Mokyklose 10-11 klasių jaunuoliams vedu lytinio auklėjimo pamokas. Pažvelgęs į vaiką galiu pasakyti, kuris daugiausiai laiko praleidžia su mama, o kuris – su tėčiu. Esu apklausęs 20 įvairių sporto šakų trenerių ir visi vieningai sutaria, kad berniukai, kuriuos į treniruotes atveda tėčiai, yra veržlesni, labiau užsispyrę, atkakliau siekia savo tikslų ir parodo geresnius sporto rezultatus. Tuo tarpu tie, kuriuos atveda mamos, dažniau dėl visko skundžiasi, būna jautresni, mažiau drąsūs, greitai pavargsta, užduotys jiems atrodo per sunkios.

Sūnaus ryšys su abiem tėvais svarbus dar ir dėl to, kad gyvenime egzistuoja du griežti dėsniai: jei vyras neturi ryšio su savo tėvu, jį aplenks sėkmė ir finansinė laisvė, o jei šio ryšio stokoja su mama – nepavyks išvengti santykių problemų su žmona ar partnere. Žmogui būtina išsilaisvinti iš vaikystės nuoskaudų, užsigydyti vidines žaizdas, atleisti tėvams, jų atsiprašyti ir viduje iš naujo atkurti prarastą ryšį.

Taigi, grįždamas prie klausimo galiu patvirtinti, kad vyrišku vyru tampama. Juo gali tapti bet kokio amžiaus vyras, jei turės stiprų norą ir nesiliaus tobulėti. Mano organizuojamos vyriškumo stovyklos būtent ir skirtos vyrams, berniukams, norintiems užauginti vyrišką energiją, drąsą, pakelti savivertę, sustiprinti pasitikėjimą savimi.

– Ar vyriškam vyrui reikia rūpintis savo išvaizda?

– Taip, žinoma. Kiekvienam vyrui privalu rūpintis ne vien asmens higiena, bet ir drabužių, apavo švara, skirti dėmesio savo įvaizdžiui, stiliui.

Dar vienas svarbus momentas: moterys ne tik dirba ir daugiau pareigų už vyrą atlieka namuose po darbo, bet ir intensyviai domisi saviugda, asmenybės tobulėjimu (lankosi įvairiose paskaitose, seminaruose, dalyvauja meditacijų stovyklose ir pan.), gilinasi į mados, stiliaus ir makiažo subtilybes. O kuo domisi vyrai? Apie ką kalbėtis psichologiniu, intelektualiniu, dvasiniu, emociniu lygiu tobulėjančiai moteriai su niekuo nesidominčiu, neaugančiu vyru? Tokie santykiai pasmerkti žlugti.

Vyrai dažnai skundžiasi, kad asmeniniam tobulėjimui neturi laiko, stokoja energijos. Jiems siūlau išmėginti paprastą dalyką – užuot gulinėjus lovoje iki septintos ryto, atsikelti penktą valandą, išeiti į lauką ir pasimankštinti gryname ore. Nustebs, kiek atsiras energijos ir mažiausiai valanda laisvo laiko, kurį galės skirti savęs pažinimui ir tobulinimui! Vyrui nepavyks energija pasikrauti šiltoje, poilsį ir atsipalaidavimą skatinančioje namų aplinkoje, neišžengiant iš savo komforto zonos. Visi pasiteisinimai nieko nedaryti tėra tinginystė.

– O kokia turi būti moteris, kad ją būtų galima pavadinti patrauklia, seksualia?

– Dažniausiai statistiniam vyrui seksuali būna gražiais rūbais, nepriekaištingai sutvarkytais plaukais, makiažu ir nemenku biustu galinti pasigirti moteris. Tačiau kai aš žiūriu į moterį, kuri atrodo dailiai, tačiau jos akys užgesusios, nespindi, nuo jos dvelkia šaltis – man tai nėra seksualu. Akys apie žmogų pasako viską. Mano požiūriu, seksuali moteris yra laiminga ir švytinti. Ji gali būti paprastai apsirengusi, tačiau jei ji spinduliuos moterišką energiją, švelnumą, harmoniją, tokiai moteriai nepajėgs atsispirti joks vyras.

– Kokį požiūrį į kūno senėjimą patartumėte rinktis abiems lytims?

– Aš su kiekvienais metais jaučiuosi tik geriau, tarsi geras, išlaikytas vynas. (Šypsosi.) Jei 50-ies metų sulaukęs vyras pradės galvoti, kad nebeturi jėgų, nebeturi ko siekti ir ims laukti senatvės ligų – tai greitai taps jo realybe. Dažniausiai senatvės metai pradedami skaičiuoti nuo 65-erių. Tačiau aš pažįstu ne vieną tokio amžiaus vyrą, kuris kas rytą keliasi šeštą valandą tam, kad nubėgtų keleto ar keliolikos kilometrų krosą. Senatvės nenulemia metų skaičius, ji prasideda žmogaus mintyse.

Kuo brandesnė moteris, tuo ji man gražesnė. Moteris, kuri puoselėja savo vidų ir išorę, rūpinasi kūnu, mityba, skoninga apranga – visada atrodys nuostabiai, nepriklausomai nuo amžiaus. Tačiau jei moteris visą gyvenimą paskirs vien tik pasiaukojančios mamos ir žmonos vaidmeniui, viską darys dėl savo šeimos, o sau nieko neduos, nuolatos bus persidirbusi ir pervargusi, ji pati save „suvalgys“ ir antrą gyvenimo pusę pasitiks ankščiau laiko pasenusi ir nelaiminga. Tokios moters reiktų paklausti, kodėl ji savimi nepasirūpina, kodėl nenori rasti dviejų valandų per dieną sau, kad galėtų pailsėti, pasimankštinti, susitikti su draugėmis, pasidžiaugti gyvenimu?

Moteris pražysta tada, kai ji atsipalaiduoja, kai jai nereikia įsitempti buityje, pergyventi dėl to, kaip uždirbti pinigų, kai atsakomybę prisiima vyras. Žinoma, moteris gali pasirinkti veikti vyriškais būdais, puoselėti vyriškas savybes, būti kovingomis, grubiomis, viskuo pasirūpinti pačios, siekti karjeros ir gyvenime orientuotis į pinigus. Viskas gerai, jei jos dėl to laimingos, nejaučia nepasitenkinimo ir joms sekasi kurti darnius asmeninius santykius. Tačiau neabejoju, kad šalia tokios moters atsiradus tikrai vyriškam vyrui, kuris viskuo pasirūpintų, ji jaustų dėkingumą ir būtų dar laimingesnė.

– Ir paskutinis klausimas: ką jums reiškia mada gyvenime?

– Man nepaprastai pasisekė, nes mano žmona yra stilistė! Ji rūpinasi mano “mada”. Aš perku tik specializuotus vyriškus drabužius, pavyzdžiui, skirtus turizmui ar alpinizmui. Tačiau visais kitais atvejais besąlygiškai pasitikiu pačia geriausia konsultante – ji idealiai parenka man tinkantį ir patinkantį stilių.

https://www.facebook.com/EgleNage/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.