Protinių gebėjimų testas, kurį atliko Donaldas Trumpas: ar įveiktumėte?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, atlikęs visame pasaulyje žinomą standartizuotą kognityvinių sugebėjimų vertinimo testą, gavo tobulą rezultatą, pranešė Baltųjų rūmų atstovai.

 D.Trumpas surinko 30 taškų iš tiek pat galimų.<br> AP nuotr.
 D.Trumpas surinko 30 taškų iš tiek pat galimų.<br> AP nuotr.
 1 užduotis.
 1 užduotis.
 2 užduotis.
 2 užduotis.
 3 užduotis.
 3 užduotis.
 4 užduotis.
 4 užduotis.
 D.Trumpas surinko 30 taškų iš tiek pat galimų.<br> AP nuotr.
 D.Trumpas surinko 30 taškų iš tiek pat galimų.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 24, 2018, 10:14 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 11:33 AM

10 minučių trukmės testas, dar žinomas kaip Monrealio kognityvinių gebėjimų vertinimas, sukurtas 1996-aisiais. Juo siekiama nustatyti nesunkius kognityvinius sutrikimus.

Šiuo testu tikrinama koncentracija, dėmesio sutelkimas, atmintis, kalba, skaičiavimo sugebėjimai, orientacija, kitos funkcijos bei vizualiniai įgūdžiai.

D.Trumpas surinko 30 taškų iš tiek pat galimų. Jei testą atliekantis asmuo surenka 26 taškus ir daugiau, jo sugebėjimai laikomi normaliais, o jei suskaičiavus rezultatus gaunamas mažesnis skaičius, vertėtų sunerimti.

Vidutiniškai žmonės surenka 27,4 taškus, o tie, kurie turi nesunkius sutrikimus, surenka maždaug 22,1 tašką. Pacientai, sergantys Alzheimerio liga, surenka vidutiniškai 16 balų.

Šis testas pirmą kartą atliktas Monrealyje, Kanadoje. Šiuo metu jis yra laikomas vienu iš patikimiausių metodų, visame pasaulyje padedančiu įvertinti žmonių būklę. Monrealio kognityvinių sugebėjimų vertinimas išverstas net į 55 kalbas, be to, šis testas, priklausomai nuo šalies, kurios gyventojas yra tiriamas, yra šiek tiek pakoreguojamas.

Prezidentas D.Trumpas yra pirmasis valstybės vadovas, kuriam šis testas buvo atliktas kartu su kitais jo sveikatos būklės tyrimais.

Štai kaip gydytojas atlieka testą ir kaip jis vertina pacientą.

1. Pakaitinės sekos sudarymas

Testas: paciento prašoma suporuoti 5 skaičius ir tiek pat raidžių (1-5, A-E) pakaitine tvarka (1 ir A, 2 ir B ir t.t.).

Rezultatas: už kiekvieną teisingai suporuotą raidę ir skaičių pacientas gauna po tašką (1-A, 2-B, 3-C, 4-D, 5-E). Poruojant skaičius ir raides negalima kirsti jokių linijų. Jei pacientas padaro klaidą, kurios iškart neištaiso, už šią užduotį jis gauna 0 taškų.

2. Vizualiniai-konstrukciniai sugebėjimai (kubas)

Testas: šalia esančioje tuščioje vietoje nupieškite šio kubo versiją. Jis privalo atrodyti lygiai taip pat.

Rezultatas: vieną tašką pacientas gauna jei kubas nupieštas teisingai (figūra 3D formato, nupieštos visos linijos, nėra jokių papildomų linijų, jos tolygios ir vienodo ilgio). Jei trūksta bent vieno iš anksčiau paminėtų kriterijų, pacientas negauna nė vieno taško.

3. Vizualiniai-konstrukciniai sugebėjimai (laikrodis)

Testas: nupieškite laikrodį, į reikiamas vietas surašykite skaičius ir padarykite, kad laikrodis rodytų 10 minučių po 11 valandos.

Rezultatas: už kiekvieno iš žemiau pateikto kriterijaus išpildymą suteikiama po vieną tašką (iš viso galima surinkti 3 taškus).

Kontūrai (1 taškas): laikrodis turi būti apvalus. Leidžiama padaryti nedidelę klaidą, pavyzdžiui, netolygiai sujungtos laikrodžio kontūro linijos, jis yra šiek tiek ovalus.

Skaičiai (1 taškas): laikrodis turi turėti visas valandas, negali būti jokių papildomų skaičių, jie turi būti surašyti tinkama seka ir maždaug tose vietose, kuriose įprastai yra. Leidžiama valandas rašyti romėniškais skaitmenimis, skaičiai gali būti surašyti už laikrodžio kontūro.

Rodyklės (1 taškas): laikrodis turi turėti dvi teisingą laiką rodančias rodykles. Valandinė rodyklė turi būti akivaizdžiai trumpesnė už minutinę, jos turi prasidėti laikrodžio centre.

Taškai neskiriami tada, kai neišpildytas vienas ar keli aukščiau paminėti kriterijai.

4. Įvardijimas

Testas: įvardinkite visus gyvūnus.

Rezultatas: už kiekvieną teisingą atsakymą duodama po tašką. Teisingi atsakymai yra šie: liūtas, raganosis, kupranugaris.

5. Atmintis

Testas:

* Pirmas žingsnis: gydytojas pacientui pasako, jog ruošiasi perskaityti kelis žodžius, kuriuos pacientas privalo įsidėmėti. Pabaigoje pacientas turės išvardinti kuo daugiau gydytojo minėtų žodžių. Eilės tvarka nėra svarbi.

Gydytojas skaito šiuos žodžius (1 žodis per 1 sekundę): veidas, aksomas, bažnyčia, ramunė, raudona.

Pacientui vardijant žodžius, gydytojas žymisi, kokie iš jo perskaitytų žodžių buvo paminėti. Pacientas turi pasakyti, jog daugiau žodžių nebeatsimena arba išvardijo visus.

* Antras žingsnis: gydytojas antrą kartą perskaito tuos pačius žodžius. Pacientas turi pasakyti visus žodžius, ir tuos, kuriuos pasakė pirmą kartą, ir tuos, kurių nebuvo pasakęs. Gydytojas ir vėl žymisi. Iš viso pacientas turi pasakyti 10 žodžių.

Už šią užduotį taškų negaunama. Jei suklystama, atimama tiek taškų, kiek padaryta klaidų.

6. Dėmesys

Skaičiai:

Testas: gydytojas vardija 5 skaičius (2 1 8 5 4). Pacientas turi juos atsiminti ir pasakyti tokia tvarka, kokia pasakė gydytojas.

Testas: gydytojas vardija 3 skaičius (7 4 2). Pacientas turi juos atsiminti ir pasakyti atvirkštine tvarka.

Pacientas gauna po tašką už kiekvieną teisingai išvardintą skaičių seką.

Raidės:

Testas: gydytojas skaito raidžių sąrašą (F B A C M N A A J K L B A F A K D E A A A J A M O F A A B). Kiekvieną kartą išgirdus raidę A, pacientas delnu suduoda į stalą.

Jei pacientas nepadarė klaidų arba suklydo tik kartą, pavyzdžiui, delnu sudavė į stalą išgirdęs kitą raidę, duodamas vienas taškas.

Matematika:

Testas: pacientas pradeda skaičiumi 100 ir kiekvieną kartą turi pasakyti skaičių, kuris gaunamas atėmus 7. Taip daroma tol, kol gydytojas liepia baigti. Teisingas atsakymas: 93, 86, 79, 72, 65.

Iš viso skiriami 3 taškai. Taškų neduodama tada, kai nei viena atimtis nebuvo atlikta teisingai, 1 taškas suteikiamas tuomet, kai atliktas vienas teisingas atimties veiksmas, 2 – du ar trys teisingi veiksmai, o jei teisingai suskaičiavo net 4 ar 5 kartus, skiriami 3 balai.

Kiekvienas atimties veiksmas vertinamas atskirai, t.y., jei pacientas atėmė neteisingai, tačiau kitą kartą iš gauto skaičiaus teisingai atėmė 7, už kiekvieną kitą teisingai atliktą atimties veiksmą skirkite po balą. Pavyzdžiui, pacientas gali sakyti 92 85 78 71 64. Nors 92 yra neteisingas atsakymas, pacientas visus kitus veiksmus atliko teisingai, todėl skaičiuojama tik viena klaida.

7. Sakinio kartojimas

Testas:

* Pirmas žingsnis: egzaminuotojas perskaito sakinį, o pacientas turi jį tiksliai atkartoti: Aš žinau, kad tik Jonas šiandien gali padėti.

* Antras žingsnis: egzaminuotojas perskaito kitą sakinį. Pacientas turi padaryti tą patį: Katė visada pasislėpdavo po lova, kai kambaryje būdavo šunys.

Už kiekvieną tiksliai atkartotą sakinį duodama po vieną tašką. Negali būti jokių praleistų ar pakeistų žodžių.

8. Verbalinis sklandumas

Testas: gydytojas pasako raidę (B), o pacientas per 60 sekundžių turi sugalvoti kuo daugiau šia abėcėlės raide prasidedančių žodžių. Tikslas – sugalvoti 11 ar daugiau žodžių.

Jei per duotą laiką išvardijama 11 žodžių, pacientui skiriamas 1 taškas. Žodžiai negali būti tikriniai daiktavardžiai, tokie kaip Benas ar Birštonas. Taip pat neskaičiuojami taip pat skambantys, bet kitokią priesagą ar galūnę turintys žodžiai, pavyzdžiui, meilė, meilus, meilintis.

9. Abstrahavimas

Testas: pacientas turi nurodyti du žodžius siejantį ryšį, pavyzdžiui, bananas ir apelsinas, traukinys ir dviratis, liniuotė ir laikrodis.

Vardijant šias tris žodžių poras, pirmoji yra laikoma bandymu (bananas ir apelsinas). Už kitų dviejų žodžių porų ryšio įvardijimą skiriami 2 taškai.

Tinkami atsakymai:

* Traukinys ir dviratis: transporto priemonės, keliavimo priemonės, jais galima važiuoti.

* Liniuotė ir laikrodis: matavimo priemonės, naudojami norint kažką pamatuoti.

Netinkami atsakymai:

* Traukinys ir dviratis: abu turi ratus.

* Liniuotė ir laikrodis: abu turi skaičius.

10. Ilgalaikis atgaminimas

Testas: pacientas turi išvardinti anksčiau jam pasakytus žodžius (veidas, aksomas, bažnyčia, ramunė, raudona).

Už kiekvieną teisingai pasakytą žodį skiriama po tašką. Egzaminuotojas negali duoti užuominų.

11. Orientacija

Testas: egzaminuotojas liepia pasakyti tikslią šios dienos datą ir vietos, kurioje jie yra, pavadinimą, įskaitant miestą.

Už kiekvieną teisingą atsakymą suteikiama po tašką. Jei buvo padaryta klaida, taškų neduodama.

Bendras taškų skaičius

Suskaičiuokite, kiek pacientas surinko taškų. Jei pacientas neturi vidurinio išsilavinimo, pridėkite 1 tašką. Iš viso galima surinkti 30 taškų. 26 ir daugiau taškų atitinka normą.

Jei surinkote 22 taškus, turite nerimtų kognityvinių sutrikimų, o jei viską suskaičiavus gaunate tik 16 taškų, tikriausiai sergate Alzheimerio liga.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.