Kaip įgyvendinti svajonę keliauti aplink pasaulį?

Mesti pabodusį darbą, rutina virtusį gyvenimą, nusipirkti lėktuvo bilietą į vieną pusę ir keliauti aplink pasaulį. Prisipažinkite – tokia mintis kartkartėmis šmėsteli jūsų galvoje. Jei galėtumėte tai padaryti, ar ryžtumėtės? Galų gale ar norėtumėte kitokio gyvenimo?

Kelionių metu antrąją pusę sutikęs J.Morrisas drauge su mylimąja fotografuoja aplankytas vietas ir dalijasi vaizdais su beveik 3 milijonais sekėjų.<br>„Facebook.com“, „Instagram.com“ nuotr.
Kelionių metu antrąją pusę sutikęs J.Morrisas drauge su mylimąja fotografuoja aplankytas vietas ir dalijasi vaizdais su beveik 3 milijonais sekėjų.<br>„Facebook.com“, „Instagram.com“ nuotr.
M.Roy tikslas – apkeliauti šimtą šalių iki trisdešimtojo gimtadienio.
M.Roy tikslas – apkeliauti šimtą šalių iki trisdešimtojo gimtadienio.
C.de Pecol rado būdų, kaip užsidirbti keliaujant.
C.de Pecol rado būdų, kaip užsidirbti keliaujant.
Daugiau nuotraukų (8)

„Lietuvos rytas“

2018-02-02 16:45

Palikti miestą, kurio takus žinote kaip savo rankos pirštus, mylimus draugus ir, kaip jums atrodo, nuobodų ir ne per geriausiai apmokamą darbą ir pasinerti į visišką nežinomybę?

Mesti darbą ir keliauti po platųjį pasaulį gali atrodyti kaip įdomiausias nuotykis, koks tik gali jums nutikti. Tačiau net ir gyvenant, kaip įsivaizduojate, tokį nerūpestingą ir nevaržomą gyvenimą, nemalonios akimirkos būtų neišvengiamos.

Tiesą sakant, sunkių akimirkų tiek daug, kad jas pakelti gali tikrai ne kiekvienas. Visi, keliaujantys po pasaulį, sutartinai tvirtina, kad tai – irgi darbas.

Kad galėtumėte mesti darbą ir keliauti po svečias šalis, pirmiausia reikia tinkamai tam pasiruošti.

Sprendimas išvykti į nežinomybę negali būti spontaniškas. Iš anksto neatlikus namų darbų kelionė bus labai trumpa. Tad jeigu vis dažniau kyla minčių viską mesti ir keliauti, kur akys veda, paklauskite savęs kelių dalykų.

Pirma – kiek laimingas esu? Taip, perskaitėte teisingai. Į klausimą, ar esu laimingas, labai lengva atsakyti vienu žodeliu „taip“ arba „ne“.

Uždavę sau klausimą, kiek jūsų gyvenime laimės, turėsite susimąstyti. O gerai pagalvoję galbūt suprasite, kad jūsų gyvenimas ne toks ir blogas.

Tačiau jeigu kiekvieną rytą jus erzina net jūsų pačių balsas ir norisi imtis bet ko, kad tik nereikėtų vėl žingsniuoti į darbą ir daryti to, ką diena iš dienos jau darote metų metus, galbūt verta pradėti taupyti pinigus ir planuoti kelionę.

Gyvenimas per trumpas, kad jaustumėtės nelaimingi. Psichologai sutinka – kai gyvenimas sukasi nenumatyta vaga, o sunkumai slegia, noras bėgti yra visiškai natūralus.

Kaip ir noras keistis įveikus sunkumus. Pavyzdžiui, išsikapsčius iš depresijos po skyrybų dažnas iš visų jėgų puola keisti aplinką, namus, šukuoseną, net draugus.

Kelionės gali atverti akis ir padėti išmokti vertinti tuos, regis, visai menkus dalykus, kuriuos anksčiau priimdavote kaip savaime suprantamus.

Pavyzdžiui, karštą vandenį duše ar galimybę vakarais kada panorėjus įsijungti elektrą ir skaityti šviesoje.

Antras klausimas, kurį turėtumėte sau užduoti prieš išvykdami į ilgą kelionę: ko aš ieškau?

Atminkite, kad atostogos nuo keliavimo skiriasi.

Atostogaudami galite keletą dienų gulėti saulėtame paplūdimyje su egzotiškų vaisių kokteiliu rankose. Keletą dienų galite mėgautis SPA procedūromis prabangiame viešbutyje ir išsiruošti į ekskursijas po vietos įdomybes ar viliojančius prekybos centrus.

Nusprendę keliauti po skirtingas šalis keletą mėnesių ar net metų tokios prabangos sau neleisite. Keliavimas po įvairius kraštus – ne prabangios atostogos.

Jūsų „spintą“ turėtų sudaryti vos keli drabužiai, telpantys į kuprinę, ir patogūs batai. O prabangaus viešbučio lovą pakeis naujojo bičiulio, su kuriuo susipažinsite prisijungę prie „Couch Surfing“ keliautojų klubo, sofa. Kiekvieną savaitę – vis kita.

Aktorė ir keliautoja Melissa Roy tikina, kad „Couch Surfing“ klubas, vienijantis milijonus žmonių daugiau nei iš 230 šalių, leidžia ne tik sutaupyti nakvynei, bet ir susipažinti su vietos žmonėmis, kurie padeda dar geriau pažinti svečią šalį.

Ši jauna amerikietė, kurios tikslas buvo apkeliauti šimtą šalių iki trisdešimtojo gimtadienio, apsistojusi pas vietos žmones galėjo sutaupyti laiko – per tris dienas, praleistas su konkrečios šalies gyventojais, galima pamatyti ir sužinoti tiek, kiek per dvi savaites keliaujant vienai.

Trečias svarbus klausimas, kurį turėtumėte sau užduoti: ar turiu pakankamai pinigų tokiam nuotykiui?

Atsakymas turėtų būti vienareikšmiškas – taip. Jeigu atsakymas kitoks, keliavimas aplink pasaulį turėtų palaukti.

Pirmiausia jums reikia susitaupyti pakankamai pinigų.

Keliaujantieji po pasaulį visiems naujokams pataria susitaupyti bent jau tiek, kad svečiose šalyse būtų galima pragyventi bent mėnesį.

Tad kuriam laikui vakarienes mieste, pasisėdėjimus su draugais, kino teatrus ir koncertų sales gali tekti pamiršti.

Taip pat gali tekti pasiieškoti papildomo darbo – kiekvienas euras keliaujant yra labai svarbus.

Dar vienas – ketvirtas – reikšmingas klausimas: kiek laiko noriu keliauti? Jeigu svajonei įgyvendinti pakaks mėnesio ar dviejų, galbūt mesti turimo darbo jums nė nereikia.

Gal galite susitarti su vadovu, kad jus išleistų ilgesnių nei įprastai atostogų, kad grįžę darbų imtumėtės su nauju įkvėpimu. Galbūt laisvų dienų gyvenimo kelionei galite sukaupti kurį laiką nepanaudodami savo atostogų.

Tačiau nusprendus po užsienio šalis keliauti mėnesius ar net metus teks susitaikyti su tuo, kad kartkartėmis ir svečiose šalyse reikės pasieškoti darbo.

Kartais netgi tokio, kurio būdami namuose nesiimtumėte net ir spaudžiami didelės bėdos.

Bet iškeliavę turėsite imtis neįprastų darbų vien tam, kad galėtumėte ir toliau įgyvendinti savo svajonę.

Net ir paprasčiausią darbą nemokant tos šalies kalbos ir nesuprantant svetimos kultūros susirasti gali būti sudėtinga. Todėl entuziazmą gali keisti nusivylimas ir pyktis, kad gyventi laisvai ne taip jau paprasta.

Per trumpiausią laiką visas pasaulio šalis apkeliavusi 27 metų amerikietė Casse de Pecol pasakojo, kad norėdama įgyvendinti savo tikslą turėjo atsisakyti pramogų, socialinio gyvenimo, papildomai įsidarbino vaikų aukle ir prieš išvykdama į kelionę buvo sutaupiusi 10 tūkstančių JAV dolerių (8782 eurus).

Kai pinigų nebeliko, Casse nenutraukė kelionės. Moteris rado būdų, kaip užsidirbti keliaujant.

Reklamuodama savo tikslą – greičiausiai apkeliauti visas pasaulio šalis – moteris per socialinius tinklus pasakojo apie savo nuotykį ir susirado partnerių, remiančių jos kelionę.

Todėl prieš planuodami žengti nauju keliu paklauskite savęs, ar yra būdų, kaip galėtumėte užsidirbti keliaudami.

Kokių naujų įgūdžių galėtumėte įgyti, kuriuos panaudotumėte bet kuriame pasaulio krašte ir dar iš to užsidirbtumėte?

Štai 26 metų kelionių tinklaraštininkas Jackas Morrisas pradėjo keliauti po pasaulį tik su kuprine ant pečių. Kišenėse švilpė vėjai. Dabar šis britas uždirba tūkstančius už vieną remiamą įrašą savo socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje.

Kelionių metu savo antrąją pusę sutikęs Jackas drauge su mylimąja fotografuoja savo aplankytas vietas ir dalijasi vaizdais su beveik trimis milijonais savo sekėjų.

Kita po pasaulį keliaujanti trijų bičiulių kompanija sugalvojo projektą, kurio tikslas – įrodyti, kad nepažįstami žmonės yra geri.

Keliautojai sako, kad jiems užtenka tik papasakoti apie savo projektą ir paprašyti, – bilietai, vakarienės ar nakvynės viešbutyje būna suteikiamos nemokamai.

Trenkti durimis darbe, už nugaros palikti pabodusį kasdienį gyvenimą ir keliauti aplink pasaulį skamba kaip svajonė, tačiau ji turi savo kainą.

Tik ją išsiaiškinę ir su savimi pasiderėję, kiek dėl jos galite ir norite aukoti, pradėkite planuoti kelionę po pasaulį.

Parengė Ernesta Vinevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.