Norite, kad jus mėgtų? Nedarykite šių 9 dalykų

Nors vyrauja nuomonė, kad žmonės vieni kitiems patinka arba nepatinka natūraliai, tai nėra tiesa. Manoma, kad simpatija ateina su asmenybės savybėmis – išoriniu grožiu, socialumu ir kūrybiškumu. Gėrėjimasis vienais ar kitais yra ne kas kita kaip emocinio žmogaus intelekto nuopelnas.

 Manoma, kad simpatija ateina su asmenybės savybėmis – išoriniu grožiu, socialumu ir kūrybiškumu. <br> 123rf nuotr.
 Manoma, kad simpatija ateina su asmenybės savybėmis – išoriniu grožiu, socialumu ir kūrybiškumu. <br> 123rf nuotr.
 Manoma, kad simpatija ateina su asmenybės savybėmis – išoriniu grožiu, socialumu ir kūrybiškumu. <br>„123rf.com“ nuotr.
 Manoma, kad simpatija ateina su asmenybės savybėmis – išoriniu grožiu, socialumu ir kūrybiškumu. <br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Stilius“

2018-03-05 09:54

Studiją parašę Kalifornijos universiteto Los Andžele (JAV) tyrėjai ištyrė daugiau nei 500 žmonių vertindami jų simpatiškumą kitiems. Labiausiai mėgstami neturėjo nieko bendra su tuo, kad yra visuomeniški, inteligentiški ar patrauklūs.

Tačiau jie visi buvo nuoširdūs, supratingumą kitiems demonstruojantys ir atviri, rašo „Forbes“. Vis dėlto demonstruojant šias teigiamas savybes niekada nereikia persistengti – jei tai rodysite pabrėžtinai ir visur, kur reikia ar nereikia, peržengsite ribas ir tai atsisuks prieš jus – tapsite nemėgstami.

Pateikiame keletą savybių, kurios ne daro žmogų patrauklų kitų akyse, o atstumia.

1. Pasiduodate garbinimui. Tokie žmonės, pasakodami, tarkime, apie dietą, kurios laikosi, tikisi būti giriami už savo šaunumą ir besąlygiškai palaikomi savo draugų.

Jie nepriima kritikos ir įsivaizduoja, kad kitiems kone visi jų sprendimai ar visoks elgesys sukels gėrėjimąsi ir žavėjimąsi jais. Jie demonstruoja savo sumanumą, o iš tiesų dažnai yra permatomi kiaurai – tiesiog trokšta dėmesio. Tai bandymas apgauti ne tik kitus, bet ir save.

2. Esate per rimti. Žmonės buriasi aplink tuos, kuriuose kunkuliuoja aistra. Šią aistrą simpatiški žmonės moka nukreipti ir į asmeninį gyvenimą, ir į darbus.

Jie puikiai moka balansuoti tarp darbo ir sugebėjimo linksmintis – viena kitam jiems netrukdo. Darbuose jie yra rimti, susikaupę, bet itin draugiški. Jie socialiai veiklūs, todėl jiems puikiai sekasi darbus atlikti kur kas greičiau nei kitiems ir būti kur kas produktyvesniems.

Jie bendrauja su kolegomis, atsimena, ką šie jiems pasakojo vakar ar praėjusią savaitę, domisi jų gyvenimu. Žmonėms patinka, kai jie mano, kad yra įdomūs kitiems. Taip tie, kurie yra šalia, jaučiasi svarbūs.

3. Per mažai klausinėjate. Didžiausia klaida, kurią žmonės daro kalbėdamiesi su kitais, yra ta, kad jie labiau galvoja, ką pasakys toliau, ar tai, kaip žodžiai, pasakyti pašnekovo, paveiks juos ir jų gyvenimą. Dėl to dažnai kalbantysis taip ir lieka neišgirstas arba išgirstas ne iki galo, tarsi prabėgomis. Žodžiai tariami garsiai ir aiškiai, bet jų reikšmė kažkur dingsta.

Paprasčiausias būdas to išmokti – užduoti daug klausimų. Žmonėms labai patiks, kai matys, kad įdėmiai jų klausotės. Paprastas klausimas į pokalbio temą jūsų pašnekovui parodys ne tik tai, kad jo klausotės, bet ir tai, kad jums iš tiesų rūpi, ką jis sako.

Pažadame – būsite nustebinti to, kiek daug pagarbos ir pritarimo sulauksite iš tų, kurių iš tiesų klausysitės ir girdėsite, ką jie sako net tarp eilučių. O reikia tik klausinėti.

4. Imatės emocinio terorizmo. Viena kompanija, atidžiai išnagrinėjusi atsiliepimus apie jų teikiamas paslaugas, nustebo, kiek daug žmonių mėto daiktus, rėkia, verčia žmones verkti ir kitaip sukelia jiems itin neigiamas emocijas.

Emocinis terorizmas – ne kas kita kaip labai žemo emocinio intelekto žmonių jausmų išraiška. Vos spėsite pademonstruoti tokį savo vidinės inteligencijos neturėjimo ir neišprusimo lygį, žmonėms kils klausimas, ar jumis iš esmės galima pasitikėti, ar esate patikimas žmogus ir kiek toli galite nueiti, jei kas nors vyks ne taip, kaip įsivaizduojate. Nors jums tuo metu ir nuoširdžiai atrodo, kad tas, kam skirtas jūsų „teroras“, vertas tokios nestabilios reakcijos, kiti tikrai panašų jūsų elgesį įvertins kaip nepatikimą ir griaunantį bet kokius ryšius.

Neigiamo dėmesio tokiu atveju kur kas dažniau sulauksite jūs pats, o ne tas, į kurį nukreiptas jūsų pyktis. Tai jūs būsite įvertintas kaip nestabilus, neprieinamas ir bauginantis.

Kai valdote savo emocijas, esate padėties šeimininkas. Kai jas valdote net tada, kai kas nors jums itin nepatinka, žmonės šalia jūsų dažniausiai nustoja elgtis griaunančiai ir nebenori jūsų liūdinti.

5. Nepaleidžiate iš rankų savo išmaniojo. Niekas taip nenervina žmonių, kaip pašnekovas, vidury pokalbio gavęs žinutę ir puolantis čia pat į ją atsakinėti, arba žmogus, vis dirsčiojantis į savo telefono ekraną.

Kalbėdamiesi su žmogumi visą savo dėmesį ir energiją privalote skirti jam. Ir jūs pats, susitelkęs į pokalbį, pastebėsite, kad jis darosi įdomesnis ir prasmingesnis nei tada, kai stengiatės vienu metu aprėpti viską – ir pašnekovą, ir bendravimą telefonu ar socialinių tinklų peržiūrą.

Pasinerkite į gyvą bendravimą visomis savo mintimis. Telefonas palauks.

6. Puikuojatės ypatingomis pažintimis. Žinoma, pažinoti garbingų, garsių ar įtakingų žmonių – dalykas geras ir smagus. Tačiau jei bendraudami su ne tokiais įtakingais nuolat giriatės savo ypatingomis pažintimis, atrodote mažų mažiausiai kvailas ir pretenzingas.

Užuot atrodęs įdomus, tokiu atveju priversite kitus manyti, kad esate paviršutiniškas ir jums svarbus „geresnių“ už jus buvimas šalia.

Tokios nuolatinės pagyros jus pavers pigiu ir nuobodžiu tipu daugelio išprususių žmonių akyse, nes pats jūs, panašu, be pažinčių neturite nieko, kas sudomintų jūsų pašnekovus. Patikėkite, žmonėms svarbu, ne ką jūs pažįstate, o ką jūs mąstote, ką žinote ir kaip bendraujate.

Daugelį žmonių atstumia tokie, kurie desperatiškai siekia dėmesio. Kad būtumėte puikus draugas, tiesiog juo būkite – būkite draugiškas ir dėmesingas. Kalbėkite užtikrintai, maloniai, laikykitės gerų manierų. Taip žmonės jus kur kas dažniau laikys patikimu ir atidžiu nei tuomet, kai iš jūsų lūpų nuolat skambės „patikimi“ vardai.

7. Mėgstate liežuvauti. Nuolat gandus apie kitus nešiojantys žmonės dažniausiai kitų akyse atrodo siaubingi ir visiškai nepatikimi. Tai, kad nuolat kalbate apie kitų žmonių nesėkmes, jausmus ar garsiai kitiems vertinate jų gyvenimus, tikrai nepridės jums karmos taškų – greičiau pasidarysite nemėgstamas ir užsitarnausite nepatikimo žmogaus statusą.

Jums niekas nenorės nieko pasakoti, ką jau kalbėti apie tai, kad gandų nešiojimu labai įskaudinsite žmones, apie kuriuos visiems pliurpsite. Liežuvautojai tikrai yra nepageidaujami draugų susiėjimuose dėl savo piktdžiugos ir kandumo. Visada.

8. Esate nenuginčijami. Jei norite būti mėgstamas, turite būti atviras ir galintis priimti kitokią nuomonę – tai daro jus patrauklų ir įdomų kitiems. Jei pokalbio metu įsispyręs laikysitės savo vieno tiesų ir nepritarsite kitokią nuomonę turintiems, niekas niekada jūsų nesiklausys.

Būti atviram kitų nuomonei – būtina sąlyga darbe. Juk čia įvairūs požiūriai reiškia naujas idėjas, dažnai net pagalbą jas įgyvendinant. Pamirškite vertinimus ir griežtus pareiškimus apie tik savo teisingą požiūrį, mėginkite dažniau į pasaulį žiū-rėti kitų akimis, ir pasaulis nusišypsos jums.

Neteiskite žmonių. Tai nebūtinai reikš, kad vienareikšmiškai pritariate kitų žmonių kitokiai nuomonei. Tai tiesiog reikš, kad nustojote teisti ir menkinti kitokius žmones ir kad mokate juos išklausyti ir neversti jų jaustis kvailiais.

9. Esate per daug atviri. Jei vos sutiktam žmogui iš karto galite išpasakoti viso savo gyvenimo smulkmenas, pasidalinti visomis savo mintimis ir požiūriu, neatrodysite patikimas.

Atvirumas turi turėti ribas. Sau pasilaikykite asmenines problemas ir pokalbių su nauju pažįstamu nepaverskite savo išpažintimi.

Mėgstami žmonės tiesiog intuityviai jaučia, kada metas šiek tiek daugiau atsiverti pašnekovui, ir nepersistengia su tuo. Nebūkite apsėstas atvirumo – tai ne visada reiškia pasitikėjimą jumis.

Galvokite taip: jei pašnekovą stačia galva įmesite į savo gyvenimo verpetus, net nežinodami, koks jis žmogus (jei nepažinsite jo ir neleisite jam kalbėti apie save), priversite jį manyti, kad jame matote ne daugiau nei jūsų problemų klausytis gebantį aparatą.

Parengė Laura Bulvydė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.