Užregistruotas smurtas prieš moteris – tik ledkalnio viršūnė

Europos Sąjungoje tik viena iš trijų moterų (33 proc.), kurių partneris fiziškai ar seksualiai smurtauja, kreipiasi į teisėsaugos institucijas. Tai lemia, kad šiandien surenkami statistiniai duomenys apie smurtą prieš moteris tėra „ledkalnio viršūnė“. Lapkričio 25 d. minint Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną, Europos lyčių lygybės institutas (EIGE) pristatė rekomendacijas pagerinti teisingumo ir teisėsaugos institucijų duomenų surinkimą apie šią smurto formą.

 Stop kadras.
 Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-23 12:29

„Teisingumo ir teisėsaugos institucijų duomenys yra naudingas informacijos šaltinis, padedantis mažinti smurtą prieš moteris. Tai priemonė ES valstybėms narėms pasitikrinti, ar jų taikomi sprendimai yra veiksmingi siekiant užkirsti kelią smurtui, apsaugoti aukas ir tinkamai nubausti nusikaltėlius. Nepaisant to, norint paskatinti daugiau moterų pranešti apie smurtavimo atvejus, svarbu didinti ir moterų pasitikėjimą policija“ – sako Virginija Langbakk, EIGE direktorė.

„Europos Sąjunga yra viena iš geriausių vietų moterims klestėti ir tobulėti, tačiau vis dar pernelyg daug moterų nukenčia nuo smurto ir diskriminacijos. Mes negalime būti ir nebūsime abejingi šiai problemai, todėl ES siekia pagerinti paramos ir apsaugos sistemą nuo smurto nukentėjusioms aukoms. Europos Sąjungos vyriausybės, kartu su EIGE, turi dirbti išvien tam, kad smurtas prieš moteris būtų sustabdytas. 21 amžiuje šios problemos neturi būti“, – teigia Věra Jourová, Europos teisingumo, vartotojų teisių ir lyčių lygybės komisarė.

Anot eksperčių, efektyvesniam duomenų surinkimui trukdo ne tik moterų baimė apie tai pranešti, bet ir kiti veiksniai. Pavyzdžiui, duomenų apie smurtą prieš moteris ir mergaites prieinamumas įvairiose šalyse skiriasi dėl skirtingų smurto sąvokos apibrėžimų. Tai reiškia, kad ne visos smurto formos yra vertinamos kaip nusikaltimas, ir ne visi skundai yra registruojami elektroniniu ar kitu būdu, kuris padėtų suprasti aukos ir kaltininko santykius.

Duomenų surinkimo sistema turi būti tobulinama visose ES valstybėse narėse. Tam, kad tai įvyktų, pirmiausia reikalingas stiprus teisėsaugos įstaigų įsipareigojimas rinkti lengviau palyginamus duomenis, ir juos padaryti prieinamus. Kalbant apie teisinius patobulinimus, intymaus partnerio smurtas turėtų būti pripažintas konkrečiu nusikaltimu, ir atskirtas nuo smurto artimoje aplinkoje. Jei intymaus partnerio smurtas būtų pripažintas konkrečiu nusikaltimu, tai reikštų, kad nuo šio nusikaltimo ginamos būtų ir tos moterys, kurios negyvena su savo intymiu partneriu, ir/arba nėra susituokusios.

Šiandien, lapkričio 23 d. 17 val. Europos namai, Prezidentūra, Užsienio reikalų ministerija, Prancūzijos ambasada ir Baltasis tiltas Vilniuje, Europos Komisijos būstinė Briuselyje ir kiti pastatai visame pasaulyje nušvis oranžine spalva prisijungdami prie tarptautinės 16 dienų kampanijos kovai su smurtu prieš moteris „Nuspalvink pasaulį oranžine spalva“ („Orange the World“).

Oficiali 16 dienų kampanija truks nuo lapkričio 25 d. iki gruodžio 10 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.