8 požymiai, kad kažkas jums pavydi

Nieko nėra nemaloniau, nei pasiekti išsvajotą tikslą ar galiausiai sulaukti sėkmės ir suvokti, kad jus supantys žmonės jumis nesididžiuoja ir nesidžiaugia, o pavydi. Pavydo jausmas gimdo negeranoriškumą, o kartais ir neapykantą, ir tai tikrai nepadeda santykiams.

 Sunku įveikti savo pavydą, bet daug sunkiau susidoroti su situacija, kai pavydima jums.<br> 123rf nuotr.
 Sunku įveikti savo pavydą, bet daug sunkiau susidoroti su situacija, kai pavydima jums.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2019, 4:25 PM

Visi mes kada nors esame jautę šią nemalonią emociją kitų žmonių atžvilgiu. Sunku įveikti savo pavydą, bet daug sunkiau susidoroti su situacija, kai pavydima jums.

Juk mes šiek tiek galime kontroliuoti savo jausmus, bet negalime kontroliuoti kitų žmonių emocijų. Tačiau svarbu žinoti, kad supratimas, jog jums pavydi, gali būti pirmasis žingsnis ištaisant situaciją.

Štai požymiai, kad jums kažkas pavydi.

1. Nenuoširdžios pagyros

Kai kas nors jums pavydi, jis dažnai pats pirmas pasako jums komplimentą, kuris skamba nuoširdžiai arba skleidžia pasyvią agresiją. Tačiau jūs galite pastebėti, kad šie žmonės varto akis, kai jūs išeinate iš kambario.

Vienas iš būdų pakeisti situaciją – savo ruožtu sakyti jiems nuoširdžius komplimentus, kai jiems nutinka kas nors gero. Tai padės jiems pamatyti jus kaip nuoširdų ir sąžiningą žmogų ir galbūt privers sumažinti pavydą.

Klinikinis psichologas Leonas F. Seltzeris sakė: „Jeigu jūs be atrankos tikite kitų pagyroms ar komplimentams, būtų protinga pagalvoti, ar jie neturi slaptos priežasties jus taip girti. Taip jūs iki minimumo sumažinsite tikimybę, kad iš pažiūros tikri jų komplimentai iš tiesų yra savotiška apgaulė“.

2. Jūsų pasiekimų menkinimas

Nesvarbu, ką jūs pasiekėte ar kaip sunkiai dirbote, kad to pasiektumėte, pavydūs žmonės visada stengsis viską pateikti taip, kad tai atrodytų kaip sutapimas, ar kad jums padėjo ar pastūmėjo. To priežastys akivaizdžios. „Žmonės, kurie jums labiausiai pavydi, yra tie, kuriems labiausiai reikia to, ką jūs turite“, – sakė M.Farouk Radwanas.

Jeigu jūs pasakosite apie savo pasiekimus, jie turės dar daugiau šansų apie jus kalbėti blogai. Išlikite kuklūs. Jeigu girsitės, žmonės, žinoma, jums pavydės.

3. Gyrimasis jūsų akivaizdoje

Tie, kurie jums pavydi, jūsų akivaizdoje gali pradėti girtis savo pasiekimais, kai jūs džiaugiatės savaisiais. Tai tie žmonės, kurie tarsi turėtų džiaugtis už jus. Bet kodėl jie su tokiu įniršiu mojuoja priešais jus savo sėkmingumu, lyg matadoro skraiste priešais buliaus nosį?

Todėl, kad jie gali būti ne tokie sėkmingi, kaip jūs. „Visada yra žmonių, kurie pilni negatyvių minčių ne tik apie tuos, kuriems jie pavydi, bet ir apie save bei savo akivaizdų nesugebėjimą pasiekti savo tikslų“, – teigė Bobas Bly.

Parodykite jiems teisingos ir sveikos reakcijos į svetimą sėkmę pavyzdį – kas žino, galbūt tai padės jiems pakeisti savo elgesį į gera.

4. Mėgdžiojimas

Kažkas, kas jums pavydi, pakaitomis nori būti tai geresniais už jus, tai tokiais, kaip jūs. Jie gali imituoti tai, kaip jūs kalbate ar kaip rengiatės, kad pasijustų geresni.

Užuot leidę tam jus trikdyti, pasistenkite paskatinti juos eiti savo pačių keliu. Kai jie daro ką nors savo stiliumi, duokite jiems teigiamą pastiprinimą. Parodykite jiems, kad jiems geriausia – būti pačiais savimi.

5. Noras varžytis

Pavyduoliai paprastai labai azartiški, nes jie visada nori būti tais, kurie skina sėkmės laurus, arba, kaip sakė klinikinė psichologė Melanie Greenberg, „jie pavojingi, pasipūtę ir nori parodyti savo pranašumą“.

Nors gali kilti pagunda priversti juos pakliūti į spąstus, geriau atsisakyti dalyvauti „varžybose“. Jeigu jie bando ginčytis su jumis apie paaukštinimą tarnyboje, tiesiog pasakykite „tai ne varžybos“, nes jeigu jūs atsisakysite dalyvauti jų žaidime, mažiau tikimybės, kad jie bandys jį tęsti.

6. Piktdžiuga

Kažkas, kas jums pavydi, piktdžiugaus, kai jūs padarysite klaidą ar gausite pastabą darbe ar mokykloje. Tačiau jie gali niekada to neparodyti, tik tyliai mėgautis jūsų nesėkmėmis.

Komentuokite savo klaidas su humoru! Jūs visada galite jiems priminti, kad klaidos – gyvenimo ir mokymosi dalis. Jeigu nebūsite nusiminę, jiems tai nepatiks.

7. Kritika ir paskalos

Pavydūs žmonės visada ras būdą pakalbėti apie jus jums už nugaros. Tai nelinksma, ir tai, ką jie kalba, gali būti atviras melas. Geriausias būdas tai sustabdyti – netylėti.

„Kitų žmonių negatyvumas panašus į sieną. Ir jeigu jūs į tai susikoncentruosite, tada su ja susidursite. Jus blokuoja negatyvios emocijos, pyktis ir abejonės savimi. Jūsų protas eis ten, kur sutelktas jūsų dėmesys. Kritika ir negatyvas galiausiai nesutrukdys jums pasiekti finišo, bet tikrai gali jūsų kelią padaryti daug ilgesnį“, – teigė Jamesas Clearas.

Kadangi pavyduoliai nemėgsta gadinti savo reputacijos, pokalbio su jais gali pakakti, kad priverstumėte juos pergalvoti savo elgesį ar apskritai liautis tai daryti.

8. Neapykanta

Jeigu kas nors, ką jūs pažįstate, nekenčia jūsų be akivaizdžios priežasties, greičiausiai jis pavydi. Tą sunku priimti, nes mums dažnai nepatinka, kai mūsų nekenčia be priežasties. Bet čia jau nieko nepadarysi.

Jeigu visos pastangos patikti tam žmogui nedavė jokio rezultato... gali būti, atėjo metas išbraukti jį iš savo gyvenimo. Jums nereikalingas šis negatyvas. Geriausias būdas tai ištaisyti – jį paleisti.

Reaguodami į kito žmogaus pavydą sveikiau, jūs galiausiai padedate ne tik sau, bet ir žmogui, su kuriuo jums kilo problema. Juk visai įmanoma, kad jis nėra toks niekšas, kokį jį įsivaizduojate, o viso labo žmogus su žema saviverte.

Darbas su kito žmogaus pavydu gali būti subtili užduotis. Mes galime sulaukti negatyvo, tik jei patys suteikiame tam pagrindą. Svarbiausia – ne tai, kaip į mus žiūri, o tai, kaip mes į tą reaguojame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.