Juoko jogos mokytojas: „Užaugę pamirštame, kad galima juoktis tiesiog iš smagumo“

Nuo Indijos iki Alytaus, Norvegijos ir JAV – daugybėje šalių visame pasaulyje jau daugiau nei du dešimtmečius žmonės mokosi… sąmoningai juoktis. Sertifikuoto juoko jogos trenerio ir pradininko Lietuvoje Stepo Šafranausko teigimu, didžiausia klaida – manyti, kad tam, jog nuoširdžiai juoktumėmės, mus turi kažkas prajuokinti. Pasirodo, gilaus vidinio, atpalaiduojančio ir energiją išlaisvinančio juoko galima išmokti, arba jei dar tiksliau – jį susigrąžinti.

 Stepas Šafranauskas.
 Stepas Šafranauskas.
 Juoko joga.
 Juoko joga.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2019, 11:13 AM

– Vis išgirstame stereotipą apie tai, kad Lietuvoje žmonės gatvėje mažai šypsosi, o prajuokinti juos nėra lengva. O štai jūs sakote, kad juoktis galima labai paprastai ir daug.

– Jau trylika metų vedu juoko jogos užsiėmimus įvairiose pasaulio šalyse. Pavyzdžiui, neseniai buvau Norvegijoje. Dažnai manoma, kad ten, Šiaurėje, žmonės uždaresni, šaltesni, jiems nėra įprasta atvirai ir tiesiai reikšti emocijas ar daug juoktis. Tačiau pats ne kartą įsitikinau, kad tai ne tiesa. Tiesiog reikia žinoti, kaip padėti žmonėms išlaisvinti paprastą natūralumą ir tuo pačiu juoką. Juoko joga ypatinga tuo, kad leidžia atskleisti pozityvias emocijas, atsipalaiduoti, atsikratyti streso ir pasikrauti teigiamos energijos. Kaip aš mėgstu sakyti, ši veikla yra skirta vidiniams emociniams raumenimis treniruoti. Išmokę tai daryti, jausitės geriau nepriklausomai nuo aplinkybių, nuotaikos ar kasdienių smulkmenų.

– Atrodo, net sunku patikėti, kad vienoje vietoje susirinkusi grupė žmonių, staiga ima balsu juoktis. Kaip pavyksta to pasiekti?

– Ne tik pamatyti kaip tai atrodo, bet ir prisijungti prie besijuokiančių galės visi rugpjūčio 31 d. atvykę į Vilniaus Vingio parkeą. Čia vyksiančioje „BTA dienoje be streso“ bus siekiama masiškiausios juoko pamokos rekordo. Tikrai kviečiu visus norinčius atsipalaiduoti, išbandyti kažką naujo ir prisijungti prie rekordo.

Dažniausiai, bet deja klaidingai, įsivaizduojama, kad juokas kyla dėl to, kad mus kažkas juokina – pasakoja anekdotus ir linksmas istorijas, rodo juokingus vaizdelius. Tačiau tokio pobūdžio juokas yra veikiau intelekto ir proto nei emocijos bei kūno išraiška. Kitaip tariant, tai pasyvi, stebėtojo veikla. Dėl to, kuo toliau, tuo intelektualiai žmones prajuokinti tampa vis sunkiau. O štai juoko joga – tai aktyvus veiksmas, juoko be priežasties praktika. Juokiamasi ne iš kažko, o natūralus, prigimtinis juokas kyla per veiksmą, judesį ir žaismingumą. Įeinama į tokią būseną, kai sužadinamas tikras, nuoširdus, vidinis juokas. Juokiamės dėl to, kad paprasčiausiai smagu.

– O ar gali būti, kad žmogus nemoka juoktis?

– Esu įsitikinęs, kad juoktis galima tik nenorėti, užsiverti ir sąmoningai apsispręsti nesijuokti. Bet mokėti tai tikrai visi mokame, ir ne kartą esame patyrę nesustabdomo juoko protrūkių. Prisiminkite save vaikystėje ar pastebėkite vaikus – jų juokas spontaniškas, kylantis iš paprasčiausios kasdienės veiklos. Tiesiog tokį juoką augdami mes pamirštame, išmokstame, kad tai netinkama emocija paprastam gyvenimiškam smagumui reikšti. Tad siūlau tą tyrą jausmą prisiminti ir praktikuoti kuo dažniau.

– Na, o kuo čia dėta joga?

– Joga čia pasitarnauja veikiau kaip technika. Tiesiog derinant specialius tempimo, atsipalaidavimo, kvėpavimo pratimus pasiekiama būsena, kai nesijuokti tiesiog neįmanoma. Ta būsena vadinama juoko meditacija. Ir vėl gi, tai ne pasyvi, daugeliui vakariečių gana nelengvai pasiekiama nurimimo būsena, bet aktyvios ir pasyvios meditacijos derinys. Juoko jogos pratimai su žaismingumo ir smagumo be iššūkio elementais atpalaiduoja, išlaisvina ir po jų esame pasiruošę džiugesiu dalintis, išreikšti tą smagumą ir savęs nestabdyti.

– Kviečiate prisijungti prie juoko jogos rekordo, o kokių keisčiausių „užsakymų“ jūs pats esate sulaukęs?

– Keisčiausias užsakymas, gerąja prasme, kokį teko gauti, buvo skambutis su prašymu „Atvažiuokit rytoj, gelbėkit. Mums reikia juoko jogos“. Skambutis buvo iš vienos įmonės, kurios komandai labai reikėjo emocinio persikrovimo. Tiesa, žmonės jau buvo užsiėmimus mėginę, žinojo poveikį ir teigiamas pasekmes tarpasmeniniams santykiams, komandinei atmosferai.

Šis užsiėmimas yra skirtas grupėms, nes bendrystė, grupinė atmosfera ir komandinė dvasia net tarp menkai pažįstamų žmonių yra vieni pagrindinių šios praktikos elementų. Tačiau sustiprinus juoko raumenis, išmokus išlaisvinti emocijas, poveikį tikrai pastebėsite kasdienybėje – tai ir ramesnės bei pozityvesnės reakcijos į įvairias smulkmenas, nesklandumus, gebėjimas lengviau dorotis su stresu, atsipalaiduoti. Be to, mes tiesiog imam natūraliai daugiau juoktis – ne iš įmantraus humoro, o iš smagių kasdienybės smulkmenų.

„BTA diena be streso“ ir masinė juoko jogos pamoka rugpjūčio 31 d., tai puiki proga įsitikinti, koks užkrečiantis gali būti juokas ir kad mes patys galime jį savyje išlaisvinti, taip atsipalaiduodami, nurimdami ir tiesiog emociškai persikraudami. Be to, idėja registruoti rekordą dar ir laužanti stereotipus. Juk dažnai turime įsitikinimą apie savo tautiečius, kad jie paniurę, nesišypso, o prajuokinti juos – nelengva. Taigi turime puikią progą įsitikinti, kad tai klaidingas stereotipas, o kvatotis mokame iki soties ir iš širdies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.