Meilės dainų poveikis: santykių kibirkštis, bet ne terapija jiems nutrūkus

Muzika tapo neatsiejama tarpusavio santykių dalimi – dainų apie meilę klausomės susižavėję, kurdami bendrus prisiminimus, ieškodami paguodos išsiskyrę. Tačiau amerikiečių mokslininkai, ištyrę pastarojo pusės amžiaus populiariausių hitų žodžius, išsiaiškino, kad dažniausiai yra apdainuojama netektis.

 Įsimylėjimo mechanizmai tiesiogiai nuo muzikos nepriklauso. <br> 123rf nuotr.
 Įsimylėjimo mechanizmai tiesiogiai nuo muzikos nepriklauso. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2020, 10:17 AM, atnaujinta Jan 27, 2020, 10:57 AM

Šiam tyrimui antrina psichologė Alina Butkevičienė, teigdama, kad dauguma dainų yra apie pasiaukojančią, priklausomą, pamestą, vienpusišką ar tragiškai nutrūkusią meilę. Ir nors specialistė sako, kad praturtinti santykius teigiamomis emocijomis muzika gali, išsiskyrus ji tokios terapijos nerekomenduoja.

Susižavėjimą paskatina ir vienodas skonis

Psichologė A. Butkevičienė tvirtina, kad muzikos poveikis mūsų psichoemocinei būsenai yra stulbinantis, tačiau kiekvieno jautrumas yra skirtingas, todėl ir dainos jausmus veikia nevienodai. Anot specialistės, šią įtaką labiau jaučia audialai, dar vadinami akustikais, informaciją geriausiai priimantys bei įsimenantys garsu.

„Dažniausiai dainas pasirenkame pagal savijautą, kurdami norimą foną, siekdami atsipalaiduoti arba visiškai pajusti esamą akimirką. Taip pat, išbūti su tuo metu esančiomis mintimis arba dar kartą prisiminti praeities būseną, kuri asocijuojasi su pasirinkta muzika. Ji kartu padeda organizmui išskirti laimės hormonu vadinamą endorfiną, taip teigiamai, maloniai paveikdama mūsų gyvenimą bei psichoemocinę savijautą“, – apie muzikos poveikį kalba A. Butkevičienė.

Taip gali susidaryti įspūdis, kad dainos apie meilę tampa impulsu įžiebti susižavėjimą kitu žmogumi, paskatinti įsimylėti. Tačiau visiškai sutikti su šiuo teiginiu pašnekovė nesiryžta.

„Įsimylėjimo mechanizmai tiesiogiai nuo muzikos nepriklauso. Bet galime įsimylėti žmogų, kurio muzikinis skonis, kartu su kitomis priimtinomis jo savybėmis, artimas mūsiškiui. Tuomet ir tos pačios dainos, pereinant skirtingus santykių etapus, skamba nevienodai. Vienaip muziką girdime per pirmąjį pasimatymą, antraip įsimylėjus, dar kitaip – netekę mylimojo ar mylimosios“, – pastebi psichologė.

Muzikos įvairiapusiškumą gali lemti ir tai, kaip jos yra klausomasi. Tais atvejais, kai esame vieni be mylimo žmogaus ir norime giliau pasimėgauti muzikos skambesiu, praverčia ausinės.

Netinkama terapija išsiskyrus

Meilės jausmas – dinamiškas ir kartais nepastovus. Anot specialistės, santykiai nuolat keičiasi, todėl tikimybė, kad jie baigsis, visada išlieka. Dėl šios priežasties A. Butkevičienė sako – tarpusavio ryšį bei savijautą atspindi ir klausoma muzika.

„Dainų apie meilę poveikis priklauso nuo to, kaip šį jausmą suprantame ir kaip tuo metu jaučiamės. „Sveikosios“ muzikos, deja, neretai pritrūkstame. Dauguma meilės dainų yra apie pasiaukojančią, priklausomą, pamestą, vienpusišką ar tragiškai nutrūkusią meilę. Taigi, koks yra šis mūsų gyvenimo etapas, tokia muzika jį ir pastipriname“, – įsitikinusi pašnekovė.

Todėl specialistė nemano, kad dainos apie meilę yra tinkama terapijos priemonė santykiams nutrūkus.

„Yra žmonių, kurie po išsiskyrimo jaučia poreikį išsikankinti, taigi, dar kurį laiką gedi netekties ir klausosi muzikos apie nelaimingą meilę, kol pasijaučia gebantys paleisti nutrūkusius santykius. Lengvesniam susitaikymui su situacija rekomenduočiau klausytis atpalaiduojančios, meditacinės muzikos be žodžių“, – komentuoja A. Butkevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.