Tiltas į ateitį: kad jūsų gyvenimo ir meilės istorija išliktų būsimoms kartoms

Ar teko susidurti su situacija, kai norėjote pažinti save, bet jums pritrūko informacijos, nes tėvai ar seneliai jau yra mirę ir žvelgia į jus tik iš nuotraukų. Jeigu taip – nauja paslauga „Gyva istorija“ padės jums sužinoti praeitį, papasakoti dabartį ir nutiesti tiltą į ateitį.

 Valentino diena yra puiki proga pagalvoti ir prisiminti savo meilės istoriją. <br> 123rf nuotr.
 Valentino diena yra puiki proga pagalvoti ir prisiminti savo meilės istoriją. <br> 123rf nuotr.
 V.Kuliomina.<br> V.Žilėnaitės nuotr.
 V.Kuliomina.<br> V.Žilėnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 13, 2020, 3:28 PM, atnaujinta Feb 13, 2020, 3:29 PM

„Šiandien asmenines istorijas artimiesiems palieka tik garsenybės, kurios nuolat pasakoja apie savo gyvenimą žiniasklaidai. Vis dėlto, žinomi žmonės dažnai nutyli tai, kas svarbiausia, kas jie yra iš tikrųjų, kai išsijungia kameros ir užgęsta scenos šviesos. Artimieji taip ir lieka su žurnalų iškarpomis, bet jie turi bent tokį palikimą“, – sako naujos paslaugos autorė Viktorija Kuliomina.

Anot ilgametę patirtį turinčios žurnalistės, didžiulė bėda ta, kad milijonai nežinomų žmonių miršta ir palieka savo daiktus, namus, nuotraukas, įrašus socialiniuose tinkluose, pavyzdžiui, kokiame restorane valgė, bet taip ir neatskleidžia, kas jiems padėjo sunkią akimirką, ar jie patyrė tikrą meilę, kam reikalingi tikslai, kaip jų siekti, kodėl verta keltis rytais ir nesižudyti.

„Dažnai po mirties gyvieji lieka su virtine klausimų ir noru atsukti laiką atgal. Tai yra priežastis, kodėl atidarau tikrų istorijų parduotuvę, kurioje už kelis šimtus eurų profesionaliai aprašysime arba nufilmuosime gyvą istoriją, kuri liks amžiams“, – sako V.Kuliomina.

Asmeninė pasaka

Valentino diena yra puiki proga pagalvoti ir prisiminti savo meilės istoriją. Juk tai nėra tik nuotrauka socialiniuose tinkluose su sužadėtuvių žiedu ar vestuvių albumas su gražiais vaizdais. Kiekviena pažintis yra tikrais faktais paremta istorija, kurią su malonumu šimtus kartų skaitysite ar žiūrėsite ne tik jūs, bet ir jūsų proanūkiai. Tai taps savotiška vidine malda, pasaka su įskiepytomis amžinosiomis vertybėmis, kurios yra tik jūsų, o ne nukopijuotos iš garsių žmonių citatų.

„Žinau, kad skamba šokiruojančiai, bet jūsų istorija gyvens, net kai nustos plakti jūsų širdis. Tai yra amžina investicija. Lengviausia suprasti šios paslaugos prasmę, tai paklausti savęs, ką pats norėtum sužinoti. Pavyzdžiui, ar jums įdomu išgirsti, kaip susipažino jūsų seneliai. Gal tai įvyko kaimo šokiuose, gal antrojo pasaulinio karo lauke, gal močiutė rengėsi ištekėti už nemylimo, bet tėvų pripiršto kapitono, o vestuvių išvakarėse pabėgo su kaimynu muzikantu.

Tokias istorijas matome filmuose, o visi scenarijai, galiu pasakyti iš dešimties metų žurnalistinės patirties, gimsta iš tikro gyvenimo. Tik Holivudas pasakoja kitų žmonių likimus: dažnai dramatiškus, sudėtingus, kupinus išbandymų, smurto, asmeninių klaidų, – bet svetimus. Aš nuoširdžiai tikiu, kad mano projektas leis kiekvienam papasakoti savo istoriją, kuri gyvens amžinai. Istorijos suteikia sparnus, juk tai yra ne tik siužetas, bet ir atsakymas, iš kur tu toks atsiradai“, – naują paslaugą pristato „Gyvos istorijos“ autorė V.Kuliomina.

Skirta tik privilegijuotiems

Nuo seniausių laikų buvo aprašomos tik įtakingiausių žmonių istorijos. Karaliai, didikai, iškiliausi protai – tik jie sugebėjo išlikti gyvi istorijos puslapiuose. Pasak „Gyvos istorijos“ autorės, Albertas Einšteinas savo patirtimi gerai iliustruoja žmogaus gyvenimo trapumą ir svarbą perteikti žinią, kurios negalėtų sunaikinti laikas. Laiške savo dukrai genijus adresavo šiuos žodžius:

„Prašau tavęs saugoti šį laišką taip ilgai, kiek to prireiks – metus, dešimtmečius, kol visuomenė nebus pakankamai išsivysčiusi, kad priimtų tai, ką paaiškinsiu toliau. (...) Brangioji Lieserl, meilė viską nugali ir gali viską įveikti, nes meilė – tai gyvenimo kvintesencija. Man be galo gaila, kad nesugebėjau išreikšti viso to, kas yra mano širdyje, kuri visą gyvenimą tyliai tau plaka. Galbūt dabar per vėlu atsiprašyti, bet laikas – reliatyvus. Turiu tau pasakyti, kad tave myliu ir tavo dėka gavau galutinį atsakymą!“

Ne tik A. Einšteino dukra gavo savo tėvo palikimą ir prisipažinimą, kad būtent ji jam buvo svarbiausia – mes visi galime prisiliesti prie didžiojo išradėjo vidinio nušvitimo ir amžinųjų vertybių kompaso.

„Jo širdis vis dar plaka jo žodžiuose ir šia prasme laikas nesustoja vieno žmogaus gyvenimo rėmuose. Yra labai daug patirčių, kurios yra skirtos ne milijonams nepažįstamųjų, o tiems, kuriuos mylime besąlygiška meile, net jei nespėsime su jais susitikti“, – sako V.Kuliomina.

Anot jos, istorijos turi būti tikros, nes tik tada skaitantys ir žiūrintys galės nuveikti kažką naudingo su jūsų patirtimi. Pagražintas gyvenimas visada yra tik iliuzija arba profesionalus sapnas – malonu klausyti, bet sunku pritaikyti sau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.