Elonas Muskas: į Marsą – su Aspergerio sindromu

Vienas turtingiausių pasaulio vyrų Elonas Muskas (49 m.) prisipažino turintis Aspergerio sindromą. Bendrovių „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas tai padarė viešėdamas populiarioje amerikiečių laidoje „Saturday Night Live“, kur jam tąkart teko vedėjo pareigos.

 E.Muskas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 E.Muskas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 4:37 PM

„Mano kalboje paprastai nėra daug intonacijų. Daug kas sako, kad tokia maniera labai tinka pokštams. Tiesą sakant, šiandien įsirašysiu į istoriją kaip pirmasis žmogus, turintis Aspergerio sindromą ir gavęs progą vesti šią laidą“, – tiesioginiame eteryje kalbėjo JAV milijardierius E.Muskas.

Ši žinia apskriejo ir socialinius tinklus. Kai kurie ėmė komentuoti, kad E.Musko pareiškimas apie istorinę akimirką nėra teisingas, mat šią laidą jau yra vedęs ne tik Aspergerio, bet ir Tureto sindromą turintis komikas Danas Aykroydas (68 m.).

Kad ir kaip būtų, manoma, kad tai pirmas kartas, kai milijardierius viešai pasakė apie savo diagnozę. Tiesa, E.Muskas nevengė pakalbėti ir apie socialinius tinklus – 53 milijonus sekėjų tviteryje turintis vyras dėl ten publikuotų įrašų yra sulaukęs ne tik visuomenės kritikos, bet ir teisėsaugos dėmesio.

„Kartais pasakau ar pasidaliju keistais dalykais, tačiau taip veikia mano smegenys. Tiems, kurie įsižeidė, noriu pasakyti, kad atradau elektrines mašinas, siunčiu žmones į Marsą su erdvėlaiviais. Nejaugi manėte, kad būsiu paprastas vyrukas?“ – laidoje kalbėjo E.Muskas.

Tris kartus išsiskyręs šešių sūnų tėvas E.Muskas šiuo metu yra antras pagal turtingumą žmogus pasaulyje.

Dėl raketų į kosmosą, elektrinių automobilių, saulės baterijų kūrimo ir milijardų, kuriuos jis uždirbo, E.Muskas yra tarsi filmo „Geležinis žmogus“ herojus Tonis Starkas. Jį įkūnijęs aktorius Robertas Downey įkvėpimo sėmėsi iš E.Musko.

Vis dėlto ne visada jam viskas sklandžiai klostėsi. Vaikystėje Elonas jautėsi vienišas, mokykloje kentė patyčias. Pradėjęs nuo smulkiojo verslo tarsi fantastikos kūrinyje jis tapo didelių kompanijų vadovu. Pakeliui vos nesuklupo, kai teko gintis teismuose ir nuolat būti stebimam valdžios.

Elonas gimė Pietų Afrikos Respublikoje vietos vyro ir kanadietės šeimoje. Kai jam buvo 9-eri, jis su jaunesniu broliu Kimbalu nusprendė gyventi su tėčiu.

Tačiau, anot E.Musko, šis žingsnis nepasiteisino, mat išryškėjo probleminiai tarpusavio santykiai. Užtat vaikinas nuo paauglystės palinko į kompiuterius ir verslą. Būdamas 12 metų sukūrė žaidimą „Blaster“ ir už 500 JAV dolerių pardavė kompiuteriniam žurnalui.

Baigęs mokyklą Elonas su motina emigravo į Kanadą, o dar po kelerių metų persikėlė studijuoti į JAV, kur matė didesnes ateities galimybes. Ir jis neklydo.

Futuristines technologijas kuriantis E.Muskas pažadėjo nenurimti tol, kol žmonės galės iš Žemės persikelti į Marsą.

Toks teiginys skamba tarsi pavyzdys iš medicinos vadovėlio kalbant apie Aspergerio sindromą, kurį 1944 metais pirmą kartą aprašė austrų pediatras ir psichiatras Hansas Aspergeris (1906–1980). Jis pastebėjo, kad tokį sutrikimą turi talentingi, geru loginiu mąstymu, puikia atmintimi, pastabumu pasižymintys žmonės, tačiau dažniausiai jiems trūksta gebėjimo užmegzti emocinį ryšį.

Nuo 2013-ųjų Aspergerio sindromas nelaikomas atskira diagnoze, tai pripažįstama kaip lengvesnės formos autizmas. Greta sunkumų bendrauti, suprasti ir reikšti emocijas, koordinuoti judesius Aspergerio sindromą turintys žmonės gali pasižymėti itin aukštu intelektu, išskirtiniais protiniais gebėjimais.

Manoma, kad Aspergerio sindromą turėjo mokslininkas Albertas Einsteinas (1879–1955), šachmatininkas Bobby Fischeris (1943–2008 ), „Apple“ įkūrėjas Steve’as Jobsas (1955–2011), ji taip pat turi „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas (65 m.).

Apie šį sutrikimą prisipažinęs aktorius Anthony Hopkinsas (83 m.) tikino, kad jam tai padėjo pelnyti ne vieną reikšmingą vaidmenį kine. O jaunoji klimato aktyvistė švedė Greta Thunberg (18 m.), kuriai taip pat buvo nustatytas Aspergerio sindromas, jį vadina savo supergalia.

Parengė Vykintė Budrytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.