Ieškote naujų meditacijos būdų? Išmėginkite netikėtą metodą – patiks!

Po saulėtos vasaros atslenkantis ruduo turi įtakos ne tik orams, bet gali paveikti ir mūsų emocinę sveikatą. Rugsėjį daugelis grįžta iš atostogų, greitėja darbo tempai, kyla krūvis. O už lango vis mažiau saulės, daugiau darganos.

 Matant savo darbo rezultatą, aktyvuojasi smegenų malonumo centrai, imame jausti pasididžiavimą savimi, tai skatina geras emocijas ir gerina bendrą savijautą.<br> 123rf nuotr.
 Matant savo darbo rezultatą, aktyvuojasi smegenų malonumo centrai, imame jausti pasididžiavimą savimi, tai skatina geras emocijas ir gerina bendrą savijautą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2021, 10:34 AM

Tokiomis aplinkybėmis didėja įtampa, kyla liūdesys. Bet norintys nurimti ir atsipalaiduoti, sprendimą gali rasti tiesiai po kojomis: rudeninių lapų grėbimas ir kiti tvarkymosi darbai gali tapti puikia meditacijos forma.

Mus ramina pasikartojimai

Vienas iš nusiraminimo ir meditacijos pagrindų tai yra veiksmų pasikartojimas. Mes jaučiame įtampą, kai susiduriame su naujomis, dar nepatirtomis situacijomis. Dėl to procesai, kuomet viskas aišku ir monotoniškai kartojasi, yra puikus būdas nusiraminti. Kūnas išmoksta, ką reikia daryti, ir galvai nebereikia apgalvoti kiekvieno veiksmo. Procesas tampa tarsi mechaninis, o tai leidžia išjungti intensyvų mąstymą ir tiesiog atsipalaiduoti.

Būtent toks procesas ir yra lapų grėbimas. Užtenka pirmųjų mostų, ir kūnas perpranta veiklos ritmą ir ima dirbti tarsi savarankiškai. Nebereikia aktyviai galvoti, kada rankas lenkti, kada tiesti. Telieka atsipalaiduoti ir dairytis, kur dar liko nesugrėbtų lapų.

Matomas rezultatas skatina geras emocijas

Šiuolaikiniuose darbuose daug procesų vyksta prie kompiuterio ekranų. Dėl to kartais, net po produktyviausios darbo dienos, išjungus kompiuterio ekraną, būna sunku aiškiai pamatyti įvykusį progresą. O lapų grėbimas suteikia akivaizdų pokyčio ir rezultato jausmą, kuomet su kiekvienu mostu atsiveria vis daugiau pievos ar grindinio. Matant savo darbo rezultatą, aktyvuojasi smegenų malonumo centrai, imame jausti pasididžiavimą savimi, tai skatina geras emocijas ir gerina bendrą savijautą.

2020 metais, Europoje ir JAV bendrovė „Fiskars“ inicijavo apklausą apie laimę, kurioje dalyvavo daugiau nei 7000 respondentų. Apklausos rezultatai atskleidė, kad užsiimant sodo ar kitais lauko darbais, matomas rezultatas yra svarbus veiksnys, suteikiantis laimės jausmą.

„Fiskars“ atstovė Lietuvoje Inga Derenkaitė apžvelgė darbo lauke laimės šaltinius: „Daliai žmonių laimės suteikdavo galimybė darbuojantis pabūti vieniems, kitiems būdavo svarbu aplinkos garsai ir kvapai, bet vis tik matomas rezultatas buvo dažniausiai pasikartojantis atsakymas. Net 9 iš 10 apklaustųjų būtent rezultatą pabrėžė kaip sukeliantį daugiausia laimės.“

Grynas oras – ramybės šauklys

Kita reikšminga lapų grėbimo detalė ta, kad šis procesas vyksta lauke. Būnant patalpose, organizmas sunaudoja daugiau energijos tam, kad iš oro išgautų deguonį, dėl to padažnėja pulsas, kyla kraujo spaudimas. O būnant gryname ore, šis procesas kūnui yra paprastesnis, nereikalaujantis tiek daug pastangų. Tad kvėpuojame lengviau ir giliau. Kartu nurimsta visa kraujotakos sistema.

Geri įrankiai kelia gerus jausmus

„Fiskars“ įgyvendintoje apklausoje atsiskleidė ir dar viena svarbi detalė: darbuojantis lauke, malonumui ir ramybei gali sutrukdyti netinkami darbo įrankiai. Daugiau nei pusė apklaustųjų pabrėžė, kad per sunkūs įrankiai mažina jų laimės jausmą.

„Kai įrankis kokybiškas, ir patogus, jis tampa tarsi mūsų kūno dalimi ir mes galime juo naudotis nesukdami sau galvos. Bet jei įrankiai nekokybiški ar labai sunkūs, jie tampa ne pagalbininkais, o kliuviniais ir tai mažina laimės jausmą. Geriausias įrankis yra tas, su kuriuo dirbant nereikia apie jį galvoti, pavyzdžiui, „Fiskars Light“ linijos lapų grėblys sveria vos 590 gramų, su juo dirbant kartais net užsimiršti, kad turi jį rankose, ima atrodyti kad darbas vyksta tiesiog nuo rankų mostų“, – sako I. Derenkaitė.

Laikant grėblį, negali laikyti ekrano

Vis dėlto, nepriklausomai nuo to, kokį grėblį turite, lapų grėbimas reikalauja darbo abiem rankomis. Tai reiškia, kad rankose nebėra vietos telefonui, planšetei ar kompiuteriui. O tai ypač svarbu turint omeny tai, kad šiuolaikiniame gyvenime vienas iš įtampos šaltinių yra socialinių tinklų ir elektroninio pašto pranešimai. Taigi rankose laikant grėblį belieka susikoncentruoti į dabartinę akimirką ir veiksmą, netikrinant to, kas vyksta virtualioje erdvėje. Laikas offline taip pat prisideda prie meditacijos kokybės ir geros savijautos.

Gamta žino ką daro. Kai yra šviesos, yra ir šešėlis. Kai ruduo atneša įtampos, jis suteikia ir galimybę nusiraminti. Krentantys lapai gali suteikti ne tik gražius vaizdus, bet ir sukurti progą maloniai pasidarbuoti, atitolti nuo rūpesčių, pakvėpuoti grynu oru ir tiesiog atsipalaiduoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją