Karas Ukrainoje – kaip jis veikia lietuvių vyrų emocinę savijautą?

Išgyvename nelengvą laikotarpį – jau trečius metus bandome įveikti pandemiją, kuri sukėlė nemažai streso dėl savo ir artimųjų sveikatos, o vasario pabaigoje prie šių išgyvenimų prisidėjo ir nerimas dėl karo grėsmės. Nors karas Ukrainoje turi įtakos visų be išimties emocinei savijautai, vyrai yra linkę rečiau išreikšti savo jausmus, todėl įtampa kaupiasi ir gali turėti rimtų pasekmių jų psichinei būsenai. Emocinę paramą vyrams šiuo įtemptu laikotarpiu gali suteikti pagalbos linijos vyrams „Nelik vienas“ savanoriai.

 Vienišiai jaudinasi dėl savo saugumo, skundžiasi, kad neturi su kuo pasikalbėti, o turintys šeimas mąsto, kaip apsaugoti jų narius.<br> 123rf nuotr.
 Vienišiai jaudinasi dėl savo saugumo, skundžiasi, kad neturi su kuo pasikalbėti, o turintys šeimas mąsto, kaip apsaugoti jų narius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 10:58 AM, atnaujinta Mar 18, 2022, 12:29 PM

Nerimas paaštrina psichines ligas

Anot pagalbos linijos vadovo Dariaus Docio, išlieka stereotipas, kad vyrai privalo būti stiprūs ir nepažeidžiami, būtent todėl dėl savo psichologinių išgyvenimų pagalbos kreipiasi rečiau, nei moterys. Karinė padėtis užkrauna didesnę psichologinę naštą taip pat ant vyrų pečių – vyrauja požiūris, kad būtent jie privalėtų gelbėti šeimą, jei ją užkluptų pavojus.

Todėl šiuo neramiu laiku organizacijos savanoriai girdi dar daugiau vyrų nusiskundimų, susijusių su padidėjusia įtampa. Besikreipiantys vyrai kaip ir iki šiol skundžiasi vienatvės jausmu, santykių problemomis, nepaaiškinamu liūdesiu ar bloga emocine savijauta, o dalis paskambinusiųjų išgyvena ir nerimą dėl karo Ukrainoje.

„Vienišiai jaudinasi dėl savo saugumo, skundžiasi, kad neturi su kuo pasikalbėti, o turintys šeimas mąsto, kaip apsaugoti jų narius. Pavyzdžiui, neseniai į mus kreipėsi vyras, kuris jautėsi apimtas nerimo dėl karo Ukrainoje. Jis nuolat stebi žinias per televizorių ir internete, tačiau nerimas nuo to tik auga. Vyras teigė galvojantis apie pabėgimą su visa šeima į saugesnę vietą kitoje šalyje. Dažnai besikreipiantieji mini ir beviltiškumą dėl situacijos Ukrainoje“, – pasakoja pagalbos linijos savanoris.

Kitos įvardijamos kreipimosi priežastys yra fizinės sveikatos problemos, neigiamas savęs vertinimas, gyvenimo prasmės paieškos. Pagalbos vyrams linijos duomenimis, didžioji dalis skambinančių vyrų jau anksčiau yra patyrę ar tebepatiria psichinius negalavimus.

„Nerimo apimtas žmogus paprastai yra susikaustęs, gyvena tarsi parengties sąlygomis, dėl to sunaudoja daug energijos resursų, pervargsta, tampa jautresnis. Patiriama įtampa paaištrina ir lėtines psichines ligas“, – priduria „Nelik vienas“ vadovas.

Atsiliepia rečiau, nei norėtų

Pagalbos linijos vyrams duomenimis, per vasario mėn. organizacija sulaukė 281 skambučio ir aštuonių laiškų el. paštu. Deja, dėl negausių žmogiškųjų resursų ir riboto telefoninės linijos darbo laiko, savanoriai atsiliepė tik į 57 proc. pagalbos prašymų telefonu. Būtent dėl šios priežasties pagalbos linijai „Nelik vienas“ ypač reikalinga pagalba iš šalies.

„Prie vyrų psichologinės sveikatos gerinimo gali prisidėti visi norintys ir įvairiais būdais: skirdami piniginę auką arba 1,2 % nuo pajamų mokesčio, o taip pat – skleisdami žinią apie mus arba vesdami specializuotus seminarus psichikos sveikatos temomis. Už pagalbą, skleidžiant žinią apie mūsų organizaciją, dėkojame televizijai „BTV“, radijui „ROCK FM“ bei naujienų portalui „Lrytas.lt“, – sako organizacijos vadovas. Projektą taip pat remia socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Aktuali informacija

Jei patiriate nerimą, jaučiatės vieniši ar tiesiog norite su kuo nors pabendrauti, „Nelik vienas“ pagalbos linijos savanoriams galite rašyti el. paštu: pagalba@nelikvienas.lt arba skambinti tel. 8 604 11 119 kasdien nuo 18 iki 21 val. Primename, kad organizacija pagalbą teikia išskirtinai vyrams. Į laiškus savanoriai atsako per 72 valandas.

Galimybės prisidėti prie pagalbos linijos veiklos ir iniciatyvų:

skiriant piniginę auką; skiriant 1,2 % nuo pajamų mokesčio; paslaugomis (specializuoti seminarai, reklama, leidyba).

Rekvizitai paramai:

VšĮ „Klaipėdos apskrities pagalbos vyrams centras“,

„Swedbank“, AB LT977300010165777712.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.