Krizinės situacijos jaunimą ne tik gąsdina, bet ir mobilizuoja

Jauni žmonės ne mažiau nei vyresni, o kartais galbūt ir labiau, reaguoja į krizines situacijas. Tokių krizių per pastaruosius kelerius metus buvo ne viena. Pirmiausia neapibrėžtumą atnešė pandemiją, dabar – Rusijos invazija į Ukrainą.

Rusijos karas Ukrainoje sutrikdė ir dalies studentų kasdienybę bei privertė prisiminti, ką reiškia nežinia ir neapibrėžtumas.<br>R.Vitkaus nuotr.
Rusijos karas Ukrainoje sutrikdė ir dalies studentų kasdienybę bei privertė prisiminti, ką reiškia nežinia ir neapibrėžtumas.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2022, 3:33 PM

Studijuojantiems pirmiausia tai reiškė persikėlimą į nuotolinį mokymą neapibrėžtam laikotarpiui, vėliau bandymus mokytis hibridiniu būdu, po truputį atkuriant kontaktines studijas.

Tačiau prieš kiek daugiau nei mėnesį pasaulį sudrebino Rusijos pradėtas karas Ukrainoje. Tai sutrikdė dalies studentų kasdienybę ir vėl privertė prisiminti, ką reiškia nežinia ir neapibrėžtumas.

Politikos mokslus studijuojantis Jovydas Juocevičius „Žinių radijo“ laidoje „Skaitmeninė karta“ sako, kad padeda kuo gali ir jų šeima yra apgyvendinę nuo karo bėgusį ukrainietį.

„Aš esu pasižadėjęs ginti ir kovoti už Lietuvą. Tai tos tarptautinės grėsmės iš Rytų šiuo atveju kažkaip iš karto man neleido į atsipalaiduot.

Pamenu tą dieną. Kai tik ryte radau telefone žinute, kad vyko karas, iš karto seku naujienas. Iš pradžių pergyvenom ir stengiamės padėti, kuo tik galim. Rėmėm tiek organizacijas, tiek dalyvavom, dalyvavau asmeniškai. Ir palaikymo akcijose. Esam šeimoj prie priglaudę ir ukrainietį Mykolą,“ – sako politikos mokslų studentas Jovydas Juocevičius.

Magistrantas priduria, kad dabar kai visuomenė po truputį atbunka ir stebėti karo žiaurumus nebėra taip baisu kaip prieš gerą mėnesį, svarbu priminti, kad Rusijos pradėtas karas nėra normalu.

„Gal aš atvirkščiai padarysiu – ne tai, ką aš sau prieš 4 savaites, bet tas aš prieš 4 savaites ką sau dabar pasakyčiau.

Tas žmogus pastoviai primintų, kad taip yra su žmonėmis: šokas būna, kada situacija būna svarbi, bet anksčiau ar vėliau viskas blėsta. Tai gal aš kviesčiau tą žmogų iš 4 savaičių atgal pastoviai priminti, kad dar nesibaigė, kad viskas dar vyksta ir kad negalima to pamiršti ir vis tiek reikia dėti pastangas ir paremti kuo galime“, – „Žinių radijui“ sakė pašnekovas.

Nors dažnai krizių metu ryškiausiai matome blogus dalykus, jaunimas atkreipia dėmesį, kad žmones krizinės situacijos ne tik gąsdina, bet ir mobilizuoja.

„Patyrimai turbūt skirtingi, bet taip, be abejonės socializacija gerokai apsunkėjo ir tiek karo, tiek pandemijos kontekste visų pirma man atrodo baisu dabar ir yra didžiulė nežinia, bet turbūt reikėtų apsvarstyti ir tą aspektą, kad tos situacijos net tik gąsdina. Jos ir mobilizuoja.

Daugybė jaunų žmonių pandemijos metu padėjo labiausiai pažeidžiamoms grupės apsipirkti, apsirūpinti. Karo metu matom mitingus, protestus, didžiulę sklaidą internete.

Man atrodo, kad sakau, situacijos yra skirtingos, bet turbūt gražu žiūrėti, kaip jauni žmonės nenori sėdėti vietoje krizinėje situacijoje ir daro viską, kad galėtų prisidėti, kad na, ta diena būtų nors kiek šviesesnė pačiose baisiausiose situacijose,“ – sako politikos mokslų magistrantė Klaudija Grabauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.